torsdag 9 juli 2015

För en del i RFSL är bögar normen inom HBTQ-gruppen.


Här är ett fascinerande citat.
I 76 länder är det illegalt att vara hbtq.
Vem är det som lämnat det här absurda citatet? Någon 15-åring som som gjort en uppsats om HBTQ-rättigheter? Någon aktivist med mer engagemang än kunskap? Svaret är RFSL (sic).

Programmet för Stockholm Pride 27 juli - 1 augusti har publicerats på evenemangets hemsida. Eftersom nya programpunkter tydligen kommer läggas till närmaste veckorna kommer jag vänta med att skriva en bloggpost om det. Förutom en sak, det här.
16:00–16:45 Svenska företag i en homofob värld.

Även om svenska företag inte gått först i Prideparaden i Sverige så kan de göra stor skillnad internationellt. I 76 länder är det illegalt att vara hbtq. Svenska företag verkar i dessa länder. Vad kan de och vi göra för hbtq-rättigheter och möjligheter där? Hur kan svenska företag vara en positiv kraft i den internationella hbtq-kampen?.... Arr: RFSL...
Att det här kommit med är synnerligen förvånande.Gör de inga korrekturkontroller inom RFSL?

Här är fakta.

1. Det finns inget land där det är illegalt att vara HBTQ. Att vara HBTQ är dessutom inte möjligt, man kan inte vara både homo- och bisexuell.

2. Det finns inget land där det är illegalt i sig att vara homosexuell, bisexuell, transperson eller queerperson. Att tillhöra någon eller flera av de grupperna handlar delvis om känslor och självidentifikation.

3. I en del länder är det tillåtet att sprida gay-tidningar men ett förbud råder emot sex mellan två personer av samma kön alternativt sex mellan två män.

3. 76 länder har totalförbud för två män att ha sex med varann.

4. 42 länder har totalförbud för två kvinnor att ha sex med varann.

RFSL:s formuleringar är förmodligen orsakad av slarv men också av en attityd "alla ska med inom HBTQ-gruppen". Och det är motiverat när det gäller just sådant som berör alla grupperna. Men här görs situationen för män som har sex med män till något som är giltigt för alla inom HBTQ-gruppen. Det är faktiskt respektlöst emot trans- och queerpersoner. Istället hade RFSL kunnat försöka få fram hur många länder som inte tillåter juridiska könsbyten etc.

Men det visar - igen- att bögar ofta är normen inom delar av HBTQ-rörelsen. Även inom RFSL.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar