onsdag 29 juli 2015

Ny rapport. Partiernas åsikter om HBT-reformer 2015.
Pressmeddelande 2015-07-29.

- När folk från Avpixlat (närstående Sverigedemokraterna) via projektet Järva Pride försöker låtsas som att de blivit HBT-vänliga är det intressant att konstatera att just sd är långt efter övriga partier när det gäller attityder till HBT-reformer. Moderaterna har blivit tydligt HBT-vänligare senaste året och är nu nästan ikapp Centerpartiet. Aldrig har avståndet mellan Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna varit så stort som det är idag när det gäller HBT-politiken. Det meddelar Bengt Held som sedan 1998 har granskat svenska politiska partier om deras attityder till förbättringar för homosexuella och bisexuella och senare även för transpersoner. Bengt Held driver bloggen Helds HBT-nyheter och publicerar varje månad ett nyhetsbrev om just HBT-nyheter.

- Det som är mest intressant sakpolitiskt är dock att Socialdemokraterna nu tagit ställning för att sänka åldersgränsen för att få byta kön juridiskt. Därmed finns det en majoritet i riksdagen för reformen. S-mp-regeringen har skickat ett utredningsförslag om det på remiss där sista dagen är 31 augusti för att lämna kommentarer. Förhoppningsvis ansluter sig Moderaterna och Centerpartiet och kanske t.o.m. Kristdemokraterna i höst till att nuvarande 18-årsgräns är för oflexibel.

Bengt Held bedömer partierna efter om deras attityder är "ja", "möjligen" eller "nej" till 11 nya HBT-reformer. Om ett parti vill avskaffa en redan genomförd reform blir det -1p. Maxpoäng är 22.

Miljöpartiet 22p
Vänsterpartiet 22p
Feministiskt initiativ 22p
Piratpartiet 22p
Folkpartiet 21p
Socialdemokraterna +1p till 20p
Centerpartiet 19p
Moderaterna +3p till 18p
Kristdemokraterna +2p till 16p
Sverigedemokraterna 4p

- Med nuvarande s-mp-regeringen finns det möjlighet att få igenom flera HBT-reformer närmaste åren. Jag beklagar dock att regeringen inte planerar att det här året tillsätta en utredning om ett införande av ett tredje juridiskt kön trots att en riksdagsmajoritet faktiskt är för en sådan utvärdering. Negativt är också att Socialdemokraterna inte tagit ställning för att i regeringsformen förbjuda diskriminering p.g.a. könsidentitet, avslutar Bengt Held. 


2 kommentarer:

  1. Hej Bengt, roligt att du gjorde en uppdatering! Går det att se mer specifikt vilka reformer du kollade på?

    SvaraRadera
  2. Hej!

    Kommer publicera rapporten i sin helhet närmaste dagarna. Kapitel för kapitel. ;-)

    SvaraRadera