måndag 27 juli 2015

Antal HBT-reformer som sd varit för vid dess genomförande.


På onsdag ska en person med koppling till Sverigedemokraterna, Jan Sjunnesson, arrangera Pride Järva. Något jag kritiskt kommenterade i förra bloggposten.

Sd samlar idag ett stöd runt 20 %. Mitt tips är att andelen är ungefär lika hög bland HBT-personer. Många av dem hävdar att partiet förändrats just när det gäller HBT-rättigheter. Och det är ju delvis sant. Opinionsmätningar visar att sd har stöd av ungefär 85 % bland invandrare jämfört med om 100 % är befolkningen i sin helhet. 85 % av 20 % = 17 %. Partiet har alltså stöd bland många grupper idag.

Men hur startade det? Sverigedemokraterna var ett parti som 1988 bildades av människor med ursprung i rasistiska och halv-nazistiska grupper. Sd har dock alltid officiellt varit för parlamentarisk demokrati och aldrig varit explicit nazistiskt. Det fanns dock många i partiet som även var med i nazistiska grupper 1988-1995. Med ny partiordförande 1995 försökte Sverigedemokraterna distansera sig från skinheads och fascistisk retorik som "degenerering av den svenska folkstammen" och "vara emot perversiteter". Paradoxalt nog blev det först då homofientliga formuleringar i deras nya partiprogram, att det var fel "att media förhärligar den homosexuella livsstilen". En programpunkt som skulle finnas kvar till 2004.

Sd var emot nästan alla homoreformer.

2001 ringde jag för första gången till partiets kansli i Stockholm. Presenterade mig med namn och någon som jobbar för rättigheter för homosexuella och bisexuella och som ville veta vad partiet tyckte om reformer som då var aktuella.  Mannen som svarade nästan darrade på rösten som om jag just förklarat att jag skulle planera ett terroristattentat emot dem.  Till sist blev det ett svar att sd nästan var emot rubbet när det gäller homoreformer. T.o.m. sambolagen (genomförd 1988) för homopar ville de då avskaffa.

2003 ringde jag till en då okänd (för allmänheten) sd-politiker. Hans namn var Jimmie Åkesson som skulle bli ordförande i partiet två år senare. Jag uppfattade honom som en artig men misstänksam politiker. (Det är enda telefonsamtalet jag haft med honom) Frågade honom om man kan vara öppet homosexuell och politiker i sd. Han svarade "jag vet faktiskt inte".

Sedan har de alltmer HBT-vänliga attityderna påverkat även sd. Ibland säkert av främst taktiska orsaker men också av en genuin förändring. Ett politiskt parti finns ju sällan i ett vacuum i relation till övriga samhället. I synnerhet inte sd som har ett tydligt populistiskt drag.

Men nästan alltid har det handlar om att sd först varit emot reformer, "det här kommer förstöra Sverige, kärnfamiljen, barnen, västerländsk kultur bla bla bla" och några år senare accepterat dem.

Här är en sammanställning av de HBT-reformer som Sverigedemokraterna varit för när de genomfördes.

1. Att införa en sammanhållen lag emot diskriminering. Nytt var bl.a. att diskriminering p.g.a. könsidentitet blev infört. 2008
2. Att avskaffa kraven att vara ogift och svensk medborgare för att få byta kön juridiskt.2012.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.

Listan blir inte längre. T.o.m. Kristdemokraterna skulle komma upp i alla fall runt 10 reformer. I sitt partiprogram för sd 1996 fanns det förutom det där att "media förhärligar den homosexuella livsstilen" med en formulering om att "de som ägnar sig åt homosexuella lustar (sic!, min kommentar) inte ska drabbas av våld".

Det är väl ungefär där som hat-siten Avpixlat ännu är kvar idag. "Visst är de konstiga men misshandla dem inte".

Den attityden är avslöjande.

12 kommentarer:

 1. Istället/också kan du ställa frågor till RFSL vad dom gör för att informera unga bögar om att ha anala samlag utan kondom innebär stora risker. Och QX borde ifrågasättas för att dom använder sig av volontärer på Pride Park istället för att ge marknadsmässiga löner då dom är ett kommersiellt företag. Du har en förmåga att inte se skogen för alla träden. Det dagsaktuella är ibland viktigare!

  SvaraRadera
 2. FV

  Din kritik är besynnerlig.

  När det gäller det första informerar RFSL om just det. Har du missat deras hiv-preventiva arbete.

  När det gäller Qx så har jag inte berört den debatten för att ingen informerat mig om att volontärer skulle vara missnöjda. Men är de missnöjda är jag den förste att publicera det. De kan maila mig.

  heldbengt@hotmail.com

  Jag garanterar anonymitet för nyhetstips.

  Fler frågor?

  SvaraRadera
 3. När det gäller dina antydningar om att jag skulle "skydda" HBTQ-siten Qx faller de platt till marken. Jag är själv mycket kritisk emot Qx-redaktionen som jag betraktar som närmast några "gåslever-socialister". Dvs människor som berättar hur viktigt det är solidarisk med invandrare men aldrig själv skulle få för sig att bosätta sig i Rinkeby. Qx-redaktionen utgörs av en samling välbeställda medelklass-personer som tipsar i tidningen Qx om en livsstil som vänder sig främst till folk som tjänar mer än 400 000 om året. Tipsar om lyx-produkter för folk i Stockholms innerstad. Saker som ofta kostar mer än vad Ali, bög som bor i Rinkeby, tjänar på en vecka.

  När det gäller din antydan om att jag "skyddar" RFSL blir det ännu mer besynnerligt. Jag har ofta kritiserat RFSL och det vet du mycket väl som flitig besökare här.

  Din kritik emot att RFSL inte informerar om att oskyddat analsex (eller vaginalsex) inte är säkrare sex är grundlöst.

  http://www.rfsl.se/halsa/?p=1941

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte menat att du skyddar vaken RFSL eller QX. Det har jag inte ens tänkt. Det var bara ex. När det gäller analsex tycker jag det borde förbjudas. Oavsett sexuell läggning. Det är anatomiskt haveri.

   Radera
 4. Jag hoppas du var ironisk om din senaste kommentar.

  Vad jag fattar är du libertian FV. Och du tycker staten ska förbjuda vissa sexuella tekniker som vuxna frivilligt gör hemma. Var du allvarlig där försvann helt ditt förtroende när det gäller respekt för individens frihet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte vad libertarian innebär.

   Jag tycker analsex är fel ut hygienisk synpunkt och anatomisk dito. Det kan bara bra att markera det från staten.

   Radera
 5. Du är inte klok i skallen FV. Om du inte gillar analsex så låt bli att ha analsex. Svårare är det inte.

  Men dina sexuella preferenser ska inte avgöra vad andra ska få göra sexuellt.

  Eftersom folk faktiskt kan stoppa in penisar och föremål både i munnen och anus på folk som i vaginan på kvinnor visar det ju att det faktiskt är anatomiskt möjligt. Du har alltså noll koll. När det gäller hygien kan du bli smittad av könssjukdomar även vid vaginal- och oralsex varför du då väl borde vara för att förbjuda sex generellt. Dessutom kan du använda kondom, men det kände du tydligen inte till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag blir besviken på dina personangrepp.

   Radera
  2. Men nu är det ju så att det är fullständigt snurrigt att staten ska förbjuda vissa sexualtekniker. Det är förvånande att du inte själv förstår det.

   Radera
  3. Då är vi överens om att vi inte är överens.

   Radera
 6. Utbytet mellan dig och F V är bland det roligast jag läst på hela dagen. Tack!

  För övrigt tycker jag att vi bör förbjuda ha lyset släckt-sex. Man kan göra illa sig i mörkret och jag tycker staten bör markera mot det.

  SvaraRadera