tisdag 28 april 2015

Homosexuell muslim om islam och samkönade relationer.


Ardeshir Bibakabadi (bilden) är kanske den ende svenske muslimen som kommit ut som homosexuell i media. Han är också ordförande för föreningen Homan som finns i Göteborg. Föreningen presenterar sig såhär på sin hemsida.
Vi är en grupp som arbetar för lika rättigheter och mänskliga rättigheter för HBT-personer, dvs att få möjlighet att älska och leva tillsammans med en person av samma kön och att bli accepterad för detta hos anhöriga, vänner och arbetskamrater. Vi arbetar även mot hedersrelaterat våld och informerar om säkrare sex. Du som är homosexuell, lesbisk, bög, bisexuell, transsexuell och invandrare är välkommen att gå med i vår förening, ringa vår jour och att komma på våra träffar.
Jag kommer här publicera en debatt mellan en homofientlig lokal kontaktperson inom Sveriges unga muslimer och Bibakabadi.

Senaste veckan har jag publicerat två bloggposter om att de flesta partier i Sverige  inte tar sitt ansvar för att bekämpa islamism (att Koranen ska vara lagbok, vilket betyder kriminalisering av samkönade relationer, ibland dödsstraff) och reaktionära attityder inom muslimska samfund. Den direkta orsaken till att jag startade den här serien av bloggposter var att Mohamed Omar som tidigare planerat starta en gayvänlig moské i Uppsala ändrade sig. Hoten och trakasserierna emot honom blev för många från andra muslimer. Det är givetvis fullständigt oacceptabelt att det ska vara så. Jag skickade ett mail om det här till bl.a. muslimska föreningar.

Kommentar från kontaktperson för muslimsk lokalavdelning..

Elvir Begic är kontaktperson för Norrköpings unga muslimer. Det är en medlemsförening i Sveriges unga muslimer (Sum). Begic mailade följande kommentar.
Jag har läst din email i helhet och ärligt talat jag förstår inte problemet. Jag kan dock enkelt lösa det du anser vara ett problem. Lösning nr. 1: Religiösa homosexuella muslimer i Uppsala eller någon annan stad kan väl på egen hand hyra en lokal och gör den till sin moské mesdjid eller vad det nu ska vara. Så vad är då problemet Bengt!? Problemet är att ni vill tvinga alla muslimer att tycka som ni, ni vill att de religiösa muslimer som ej är homosexuella ska ta initiativet att erbjuda homosexuella plats en moské lokal mm. Varje samhälle är mer komplex än vad du verkar tro. Jag tycker inte att det är rättvist att de homosexuella ska tvinga på sina värderingar på andra. Varje religion har sina regler och det tycker jag ska respekteras och inte tvingas till förändring. Islam är emot av våld och hot. Att någon hotas på grund av sin läggning är fel. Det finns plats för alla i samhället och det kan ske separat också vi måste respektera varandras gränser.
Efter att jag mailat Elvir Begic om det är en officiell kommentar från Sveriges unga muslimer mailade han följande.
Nej det är inte jag som framför officiella åsikter för SUM. Jag representerar varken SUM, IS eller någon annan. Det jag skrev är min privata åsikt som troende och praktiserande Svensk muslim. Så fort en muslim har en åsikt så betyder det inte att han eller hon representerar någon. Du måste förstå Bengt att det är väldigt tröttsamt att läsa och höra om hur vartenda muslim i Sverige eller någon annanstans ska be om ursäkt för allt som händer i Islams namn. Jag vet att Islam förbjuder hot och våld och det räcker för mig. Jag vill inte be om ursäkt för vad vissa gör, i Islams namn. Det är sant att homosexualitet inte har plats i Islam som religion. Min tro och någons läggning är en privat sak och det är onödigt att kräva att den ena kuvar sig den andras åsikter. Homosexualitet har inte plats i andra religioner också, den har inte plats i andra statsskick heller osv. Jag undrar när muslimer kommer att få en ursäkt för att de ständigt kopplas till allt som händer i världen? Varken Omar som du nämner eller någon annan ska behöva bli hotad. Är det en person eller flera som hotar och de är muslimer då ska just de individer ställas till svars och ingen annan. Jag hoppas att jag varit tillräckligt tydlig med vad jag vill ha sagt i denna fråga.
Bibakabadi bemöter homofientlig kommentar.

Hade Begic varit en central person inom Sveriges unga muslimer hade jag gått hårt åt honom här på bloggen. Han är dock bara en lokal kontaktperson. Men mitt tips är att hans attityder är vanliga inom Sveriges unga muslimer. Att han kommenterar att homosexuella inte ska utsättas för våld och hot kanske en del tycker är "tolerant" men samma budskap har också katolska kyrkan, Livets ord och pingstkyrkan (testa att byta ut islam mot kristendom i hans kommentarer). Precis som många andra homofientliga religiösa personer försöker Begic flytta fokus och göra sig själv till offer. Men det blir inte trovärdigt. Jag har givetvis aldrig antytt att Begic gillar IS, däremot är han kontaktperson i en lokalförening inom Sveriges unga muslimer och därför är det relevant att granska om hans kommentar är officiella för Sum. Ardeshir Bibakabadi (som fått en kopia av mitt mail till Begic) har lämnat följande kommentar.
Elvir Begic, som är ung muslim, har skrivit ett inlägg som går ut på att homosexuella muslimer skall hålla sig på sin egen kant. Som om inte muslimer är tillräckligt segregerade redan. Tyvärr tassar Elvir försiktigt omkring viktiga frågor som behöver lyftas. Nej, troende homosexuella muslimer skall inte stängas ute från moskéer. Det finns både principiella och mänskliga skäl till att inte göra det. Sverige är lyckligtvis ett land som tar ställning mot diskriminering och förtryck av olika slag. De som kräver rätten att fritt få utöva sin religion gör det ofta på bekostnad av andra men det tycks inte vara något som bekymrar bokstavstroende heterosexuella muslimer. Snälla Elvir, släpp för ett ögonblick tankarna på Islam och Koranen och homosexualitet. Den kombinationen behöver inte alls vara laddad. I stället gör man detta till en stor fråga som man driver oförsonligt, förmodligen för att underlivsfrågor är, och genom historien har varit, ett laddat ämne.

I stället för att stirra sig blind på denna fråga, som blåses upp till orimliga proportioner, bör man tala om vad man vill ha för slags samhälle. Vill man ha ett hårt och kallt samhälle där människor måste undvika vissa platser, smyga med sin läggning och akta sig noga när man har kontakt med troende landsmän, då är man också positivt inställd till homofobi. Eftersom Sverige är ett land som är emot både åsiktsförföljelse och homofobi bidrar man genom sin hållning till ytterligare islamofobi. En rigid och hårdnackad inställning i religiösa frågor kan leda till religiös fundamentalism och sharialagar. Vill en del ha det? Även i Sverige? Jamen, säg det då rakt ut så att svenska folket får veta det. De som hävdar att Koranen förbjuder det eller det och säger det eller det tolkar Koranen. De också. Visst får de göra sin tolkning men de skall erkänna att skriften kan och får och måste tolkas även av andra. Att kräva att ens egen tolkning är den enda rätta och tillåtna leder till just extremism och fundamentalism. Vad sådant innebär i praktiken har vi alla sett förfärliga exempel på både i Mellanöstern och Afrika. Men detta är inget som Elvir tar upp. Nej, varje religion har inte rätten att ha sina egna regler och kräva att de respekteras och efterlevs. Det skulle få orimliga konsekvenser (förutom att det skulle strida mot svensk lagstiftning och den värdegrund som Sverige och svenskarna har).

En religion skall inte acceptera att människor utestängs och kränks genom särbehandling. Det är också att visa förakt eller likgiltighet för de rättighetsdeklarationer som finns och som syftar till att ge individen rätt till individuell frihet och utveckling. Men detta är inget som Elvir tar upp. Det som nämns i Elvirs inlägg att homosexuella muslimer kan be var de vill för det står inte skrivet i deras pannor vad de har för sexuell läggning är direkt stötande. Det bekräftar åsikten att de skall smyga, dölja, hemlighålla och låtsas vara något annat än vad de är. Så intolerant och kränkande. Men detta är inget som Elvir tar upp. Ett enda exempel (bland många) på vart all denna nonchalans för homosexuella muslimers situation kan leda är att den gayvänliga moskén i Uppsala stoppades genom hot och trakasserier. Du Elvir skriver att Islam är emot hot och våld. Javisst, men akta dig för att själv uppmuntra till homofobi och avståndstagande och ytterligare segregering. Att i stället agera för en inkluderande inställning till homosexuella muslimer (och till hbtq-gruppen i stort), det är vad du bör göra Elvir.

Något som är väldigt viktigt och som inte kan betonas tillräckligt ofta är detta: homosexualitet handlar inte alls bara om sexualitet. I stället också om kärlek, tillgivenhet, ömhet, trohet och långa, kanske livslånga, samkörande förhållanden. Det är därför som svenska kyrkan numera tillåter äktenskap och vigslar mellan personer av samma kön. Att homosexualitet omfattar hela skalan, från sexualitet till djup kärlek och kanske livslång trohet och trofasthet är inget som Elvir tar upp. I alla fall så är det så det förhåller sig och det bör välkomnas också av bokstavstroende muslimer som inte vill släppa in andra i gemenskapen. Annars förtjänar de själva avståndstagande och att själva bli marginaliserade i och av samhället och svenskarna. De muslimer som försöker begränsa andras frihet bör också tänka på alla de muslimer som i tysthet och så gott de kan försöker anpassa sig till de värderingar, den värdegrund, som Sverige har och bekänner sig till. Om muslimer har en tillåtande och inkluderande inställning, det gäller både till homosexuella och över huvud taget, är det en fördel för såväl dem själva som det svenska samhället som de väl vill bli en integrerade, positiv och värdefull del av.
Den här bloggen är religiöst neutral. Jag tar inte ställning för eller emot religioner. Men däremot bör vi som är engagerade för HBTQ-rättigheter stödja progressiva HBTQ-vänliga människor inom diverse religioner. Som Bibakabadi.


Uppdatering 1.

Rättelse.

När jag kopierade första kommentaren från Elvir Begic från mail till bloggposten och skulle redigera det som citat blev det först problem. Av misstag så försvann då en del vilket jag konstaterar efteråt. Jag har fetmarkerat den del som försvann. Det var bl.a. den delen som Ardeshir Bibakabadi argumenterade emot.
Jag har läst din email i helhet och ärligt talat jag förstår inte problemet. Jag kan dock enkelt lösa det du anser vara ett problem. Lösning nr. 1: Religiösa homosexuella muslimer i uppsala eller någon annan stad kan väl på egen hand hyra en lokal och gör den till sin moskè mesdjid eller vad det nu ska vara. Lösning nr. 2: En person som anser sig vara muslimsk homosexuell kan väl be i vilken moskè eller mesdjid som helst om han/hon vill det. Det står inte någon skrivet i pannan vad de har för sexuell läggning. Så vad är då problemet Bengt!? Problemet är att ni vill tvinga alla muslimer att tycka som ni, ni vill att de religiösa muslimer som ej är homosexuella ska ta initiativet att erbjuda homosexuella plats en moske lokal mm. Varje samhälle är mer komplex än vad du verkar tro. Jag tycker inte att det är rättvist att de homosexuella ska tvinga på sina värderingar på andra. Varje religion har sina regler och det tycker jag ska respekteras och inte tvingas till förändring. Islam är emot av våld och hot. Att någon hotas på grund av sin läggning är fel. Det finns plats för alla i samhället och det kan ske separat också vi måste respektera varandras gränser.

5 kommentarer:

 1. Jag tror jag blir mindre och mindre liberal varje gång någon av dessa rövhål som Elvir Begic öppnar munnen. Till skillnad från SD tycker jag inte inhemsk ondska är bättre än importerad ondska, men nog vore det skönt om vi bara kunde kasta ut alla homofoba muslimer, kristna, hinduer, judar, buddhister, scientologer och ateister i Östersjön.

  Nu vet jag mycket väl att åsiktsregistrering aldrig funkar i praktiken, men vad fan. Jag är trött på daltandet med äckel i det här landet, vare sig det är islamistiska vänstertroll eller reaktionära nationalistidioter.

  SvaraRadera
 2. Jag tror inte man bekämpa anti-liberala och intoleranta attityder genom att själv förfalla till deras nivå. Spontant kan man känslomässigt tycka vissa borde inte vistas här (av olika orsaker) men folk kan givetvis inte avvisas-utvisas bara p.g.a. deras åsikter och det tror jag du egentligen håller med om. Sedan håller jag med om att det daltas ofta med islamister (fascister som Svenskarnas parti tar nästan alla, med rätta, tydligt avstånd ifrån)

  När det gäller att kalla Begic för rövhål har jag två invändningar. Dels tycker jag debattnivån ska hållas hyfsat hög. Att använda den typen av tillmälen tillför faktiskt inte debatten något.

  Sedan blir det besynnerligt att folk använder ord som rövhål och fitta som skällsord. Eller kuk för den delen även om det är mer ovanligt. De här kroppsdelarna är helt avgörande för att människor ska kunna fungera och de kroppsdelarna förtjänar inte att bli ihopkopplade med folk som lämnar idiotiska kommentarer. (obs jag kallar inte Begic för idiot, jag kritiserar hans kommentarer)  SvaraRadera
 3. Ursprungligen skrev jag bara *svordom*, men tyckte det var fånigt att censurera mig själv. Sedan skrev jag idiot, men kom på att jag känner flera idioter som trots låg intelligens är empatiska och öppna människor. Om jag kallar någon rövhål förolämpar jag bara en kroppsdel, inte en människa. Det där med svordomar är svårt. :P

  Hur som helst, visst fattar jag att det inte funkar att utvisa homofober eller andra typer med otrevliga åsikter. Men det är lätt att känna sig uppgiven när det egentligen inte finns en stor, samlad folkfront (låter fascistiskt, men du fattar nog vad jag menar) mot den här typen av åsikter.

  Inom "vänstern" analyseras allt genom ett maktperspektiv, vilken gör att en homofob mörkhyad muslim inte kan kritiseras lika hårt som en homofob ljushyad kristen. Inom den relativt extrema högern (SD och likasinnade) används muslimers konservatism bara som ett slagträ för att slå på minoriteter medan lika idiotisk inhemsk konservatism uppmuntras och omhuldas. Och mellan dessa poler verkar ingen bry sig speciellt mycket i praktiken - titta bara på reaktionen från kapitalet när vår regering sade upp Saudiavtalet, en av de få saker sossarna har gjort som jag kan stödja till hundra procent. Men nu svamlar jag.

  Jag vet inte om en mer intolerant, muskulös och arg liberalism nödvändigtvis är lösningen på problemet, men det är en frestande fantasi. Om vi kunde få lika stort genomslag för vårt hat (eller snarare mitt hat, du verkar inte vara en hatisk person) mot reaktionära religiösa värderingar som feministerna har fått för sitt hat mot "normer" eller SD har fått för sitt hat mot "massinvandringen". Men det händer inte. Vi är för snälla och tysta.

  Som skåning med de flesta av mina affärskontaker i Danmark har jag allvarligt funderat på att flytta över sundet, men jag vet inte. Antagligen är Danmark lika idiotiskt som Sverige, och gräset verkar alltid grönare på andra sidan Öresund.

  SvaraRadera
 4. "Om jag kallar någon rövhål förolämpar jag bara en kroppsdel, inte en människa"

  Det håller jag inte med om men det beror givetvis på hur det framförs och på internet kan den som läser det inte veta ditt tonfall.

  Men jag lyfte också det där med att använda kuk, fitta och rövhål som skällord. Varför är det ingen som när hen blir förbannad på någon skriver "de där lungorna fattar ingenting" eller "hen beter sig som ett riktigt hjärta".

  Varför ska just fittor, kukar och rövhål användas som skällsord och inte njurar, armar och munnar?

  I övrigt håller jag med mycket av det som du skriver. Och jag är vassare i min kritik på mitt Facebook-konto, men just på bloggen försöker jag vara mer nyanserad för att nå fler med mitt budskap.

  SvaraRadera
 5. Både munnen och anus-rövhålet är avgörande för att människor ska fungera. Utan de två kroppsöppningarna hade du dött inom en vecka (munnen) och inom några veckor (anus) om du varit utanför ett sjukhus.

  SvaraRadera