onsdag 1 april 2015

April, april.


Expressen har inte låtit bugga moderaten Tobias Billström (bilden), förste vice talman i riksdagen. Vad jag vet.

Gick du på mitt april-skämt? Då är du nog inte ensam. Tror aldrig så många trott på något lurendrejeri jag publicerat första dagen i den här månaden.

Mitt syfte i år har haft ett allvarligare syfte än tidigare april-skämt från mig. Att lyfta debatten om personlig integritet och var gränsen går för kvällstidningar i jakten på inbillade eller verkliga rasister.

Att jag tror så många har gått på det är att den första länken till Dagens samhälle var riktig. Och det här visar också något som kanske är ännu allvarligare. Den som är smart i sin propaganda blandar saker som bevisligen är sanna med lögner. Då blir folk osäkra jämfört med om man bara luras.

En journalist med koppling till TV4 frågade mig i flera mail om det var ett skämt. Jag hänvisade bara till mina länkar men avslöjade till sist att det faktiskt var ett april-skämt. Då blev han sur och meddelade att han aldrig igen vill få HBT-nyhetsbrev från mig. 

Och det är verkligen inte smickrande för Expressen att ett antal i övrigt begåvade människor på allvar trott det faktiskt var sant. Eller i alla fall var osäkra på om det var skämt eller allvar. Att Expressen låtit bugga Sveriges vice talman genom researchgruppen som ombud.

Det visar vilken förtroendekris svenska kvällstidningar är i inför betydande delar av svenska folket.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar