onsdag 1 april 2015

Buggningen av Tobias Billströms (m) bostad är helt oacceptabel.


Tidningen Dagens samhälle hade för några veckor sedan ett avslöjande reportage om vänsterextrema gruppen Researchgruppen som tidigare Aftonbladet och senare Expressen samarbetar med. Senast om sd-nämndemän som lämnat rasistiska kommentarer anonymt. Reportaget som ni kan läsa här avslöjar att Researchgruppen själva inte tål en granskning. Trots att de kommit över en massa, ibland känslig, information om hundratusentals svenskar.

Men sent tisdagkväll avslöjar Dagens samhälle (reportaget finns här) att metoderna tydligt gått över gränsen till att vara direkt olagliga. Researchgruppen har (med indirekt stöd av Expressens chef-redaktör) installerat mikrofoner i en del politikers bostäder. Det som brukar kallas vardagligt för "buggning" och där det krävs domstolsbeslut för att det ska vara tillåtet. Enligt en källa från Expressen planerar tidningen att göra reportage i påskhelgen om delar av den information man fått.

En av de avlyssnade är öppet bisexuelle f.d. migrationsministern Tobias Billström (m) som idag är förste vice talman. Från reportaget i Dagens samhälle.
Sveriges vice talman, Tobias Billström, har blivit "buggad" av Researchgruppen. Det framkommer efter ett tips från en central journalist som jobbar nära Researchgruppen för Expressens del. Journalisten har krävt att få vara anonym för att slippa repressalier från sina chefer.

- Det här har gått helt överstyr. För mig är det självklart att bekämpa främlingsfientligheten inom Sverigedemokraterna och det var därför jag gick in i det här projektet. Politiker ska stå för sina åsikter. Det är min attityd. Men sedan har jag blivit mer tveksam om vilka metoder vi använder. Och när ledningen (Expressens, vår kommentar) indirekt sanktionerat buggning blir det direkt stötande. Budskapet från ledningen har varit "vi stödjer inget olagligt och det är det budskap vi alltid ska ge men om vi råkar få intressant information vore det oansvarigt att inte sprida den". Men de vet om att det här är direkt olagligt.

När Nils Andersson från Dagens samhälle kontaktade Expressens chefredaktör Thomas Mattson blev han först tyst i flera sekunder men slänger på.

- Du jag har inte tid med sådant skvaller just nu.

En halvtimme senare ringde han tillbaka och förklarade att han var beredd att bli intervjuad.

- Vad tycker Expressen om att Researchgruppen ägnat sig åt olaglig buggning av några politiker, bl.a. vice talmannen Tobias Billström?
- Vi har inget med det att göra. Vi har absolut inte gett direktiv om buggning om det är det som du tror. - Men ni planerar att skriva om det till helgen enligt en central källa inom er tidning.
- Vi avslöjar inte vad vi planerar för nyheter.
- Men kan du bekräfta att ni fått information som framtagits genom hemlig avlyssning från Researchgruppen?
- Vår attityd är att Tobias Billström är en av Sveriges mäktigaste politiker, han är förste vice talman och har tidigare varit ansvarig för en migrationspolitik där människor blivit utvisade till fängelse och tortyr. - Då är det alltså motiverat att avlyssna hans hem?
- Alltså...... några sekunders tystnad.... vi har inte gett order om något, däremot välkomnar vi givetvis att politiker blir granskade...... Jag ska vara ärlig. Jag kan avslöja att Billström är nära vän med en ledande politiker i Sverigedemokraterna och har varit det i många år, även när han var migrationsminister. Han har även i sin bostad till sin fru sagt, det var tydligen en fredagkväll när de kollade på Skavlan och åt chips, om Jimmie Åkesson "den mannen är faktiskt snygg, synd han inte är moderat". Vi vet han är öppet bisexuell och då har det givetvis ett visst nyhetsvärde. - Men är det inte privata kommentarer som inte ska lämnas ut i pressen?
- Nu var det ju du som frågade så det är ditt ansvar. Men vi hade inte planerat ta fram just det citatet utan mer att han faktiskt är vän med rasister. Och sedan utvisade invandrare. Är det konstigt att granska det? Är ni på Dagens samhälle för rasism eller?
- Då är alltså olaglig avlyssning ok?
- Vi välkomnar nyhetstips. Och kampen emot rasismen är central för oss.
Visst är kampen emot rasism viktig. Men en tidning som inte håller sig till någon typ av etik förtjänar skarp kritik.

Uppdatering 1.

Paret Billströms sd-vän är ännu inte avslöjad.

Den journalist från Expressen som tipsat tidningen Dagens samhälle om det planerade reportaget i Expressen i påskhelgen berättar inte vilken ledande sd-politiker Tobias Billström i flera år tydligen varit vän med privat.


Infon har de fått via att Billström och hans fru i sitt hem diskuterat deras gemensamme sd-vän.


Man kan ju annars tycka det är deras privatsak vilka vänner de har.


Uppdatering 2.

Den här bloggposten är ett april-skämt. Vilket jag mer i detalj förklarar i en ny bloggpost.

April, april.

:-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar