tisdag 14 april 2015

Det måste vara ett helvete vara kd-politiker med partikamrater som Tommy Dahlman.


Vem är personen på bilden? En schlagerbög? Sanningen är att det är en pingstpastor. Och Tommy Dahlman är också kd-politiker och kandiderade 2014 till riksdagen.Efter att han i media lämnat extremt homofientliga kommentarer markerar nu distriktsordföranden. Från hemsidan för P4 Väst.
– Som jag ser det är det uteslutet att kunna stå på någon lista i framtiden efter det jag har hört och sett de senaste dagarna. Men det är en nomineringsstämma som ska avgöra det, säger Peter Johansson som är distriktsordförande i Kristdemokraterna Västra Götaland Norra.
Kd riks har däremot fegat ur i debatten. Från Svenska dagbladet.
SvD har sökt KD:s tillträdande partiledare Ebba Busch Thor för en kommentar, men KD vill inte ge några kommentarer på riksnivå. – Det här kommenteras på lokal nivå, det är inget som en blivande partiledare kommenterar. Vi förutsätter att den som nomineras står bakom partiprogrammet och det sa också Tommy Dahlman att han gjorde. Nu är det en fråga för distriktet och nomineringskommittén, säger Johanna Jämstorp, pressekreterare på KD.
Kristna tidningen Dagen startade debatten.

Men vi tar det från början. Debatten startade med att konservativt-kristna tidningen Dagen hade en ledarartikel om frikyrkliga samfund och diskussionen om samkönade relationer. Från artikeln.
Samma sak håller på att hända kring frågan om homosexualitet i dag. För många unga frikyrkliga, som vuxit upp i ett samhälle där homosexuell kärlek inte är tabu, ter sig förbudet obegripligt. Allt fler församlingar, i synnerhet i storstäderna, s­öker också modifiera sin hållning i frågan. Det är en trend som lär fortsätta. I samtalet kring homosexualitet behöver fokus förskjutas från enbart bibelsyn mot etik och teologi – givetvis på Bibelns grund. Här krävs en djupare b­earbetning av grundläggande frågor om kön, identitet, sexualitet, begär och familj. Vilka utmaningar ställer moderniteten oss inför när det gäller dessa frågor, och hur ska vi möta dessa utmaningar? Och inte minst: Hur ser en frikyrklig vision av församlingen som en upprättad och försonad mänsklighet ut.
Tidningen Dagens redaktion borde be om ursäkt.

Tidningen Dagen har i decennier varit tydligt homofientlig. På 1970-talet argumenterade ledarsidan för att homosexuella var "besatta av demoner som bör drivas ut". Det vore faktiskt positivt om tidningens nuvarande redaktion bad om ursäkt för den skada sådana kommentarer orsakat bland många homosexuella och bisexuella frikyrkliga medmänniskor. Men det är välkommet att redaktionen nu nyanserar sig. Observera att ledarartikeln (tyvärr) inte hävdade att frikyrkliga samfund skulle bejaka samkönade relationer men efterlyste mer ödmjukhet. Det fick 22 pingstpastorer att reagera, bland dem alltså kd-politikern Tommy Dahlman.
Vi söker inte identiteten i etiketteringar men ser det som en synd mot både den enskilda människan, församlingarna och oss själva om vi inte är tydliga i frågor där Bibeln tveklöst säger att om du lever på det sättet så ärver du inte Guds rike. Med andra ord, i så fall missar du himlen.
I Göteborgstidningen blev det ännu värre. Från en intervju med Tommy Dahlman.
Innebär de att homosexuella kommer till helvetet?

– Ja, så måste det vara. Det finns en dubbel utgång. Man kan gå förlorad. Och kommer man inte till himlen kommer man till helvetet. Vårt uppdrag är att berätta det för människor....

Det låter rätt hårt och kärlekslöst?

– Jo, och det är jag den förste att erkänna. Men Bibeln är ingen roman. Och kristendom är inte att smekas medhårs utan det finns obekväma, karga och besvärliga sidor av kristendomen.
Det sista Sverige behöver är Bibel-viftande politiker.

Kargt? Jag vill kalla det absurt om det finns en Gud som skapar människor med förmåga att älska folk av samma kön men att det är fel att visa sin kärlek i en relation. Lars Ströman, själv kristen, som är bloggare från Nerikes Allehandas liberala ledarredaktion kommenterar bl.a. följande.
Jag anser att Tommy Dahlman hädar. Han tar på sig Guds roll. Han bestämmer (visserligen med ledning av sin egen tolkning av vad som står i Bibeln) att homosexuella hamnar i helvetet. Det skulle jag akta mig noga för. Och varför just peka ut de homosexuella? Det finns präster och pastorer som kör omkring i bilar som spyr ut avgaser - föroreningar som på sikt kan leda till att hela länder hamnar under vatten. Är det en synd som leder till helvetet? Det finns troende kristna som inte alltid är helt ärliga med sin deklaration. Är deras väg också utstakad? Det finns troende kristna som stöder den nationalistiska regeringen i Israel - som steg för steg gör en långsiktig fred i Mellanöstern omöjlig. Är det också en väg till helvetet?
Kommenterar gör också Jonas Gardell, även han kristen, i ett twitter.
Jag ÄLSKAR att KD-pastorn Dahlman som säger att homos kommer till helvetet är en blondin med för mycket foundation!
Det måste vara ett helvete att vara kd-politiker om man vill modernisera partiet och tokiga människor som Dahlman lämnar kommentarer. Det sista Sverige behöver är Bibel-viftande (eller för den delen Koranen-viftande) politiker.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar