måndag 9 februari 2015

Islam är en del av Sverige men religionen bör hårt granskas.

Ikväll höll anti-islam-organisationen Pegida sin första demonstration i Sverige. I min hemstad Malmö. Rörelsen som startade i östra Tyskland (och lyckats få ca 25 000 demonstranter som mest) har som främsta mål att "stoppa islamiseringen av Europa". Handlade det bara om det hade även jag kunnat ge stöd. Fascism, kommunism och islamism (politisk islam) är tre totalitära ideologier som bara spridit död och förödelse varhelst de dragit fram.

På sin svenska facebook-sida framförs budskapet
Vi är inte islamofober vi är klarsynta. Islam hör inte hemma i en modern västerländsk demokrati och kultur.
Men vänta nu. Om man inte tycker en viss religion bör få finnas i ett visst land är det faktiskt fobiskt emot de som gillar den religionen. Om en grupp i Kairo arrangerar en demonstration om att kristendomen inte hör hemma i Egypten är de kristofober. Svårare är det inte.

Åtta personer från Pegida.

Enligt Sydsvenska dagbladet samlade Pegida-demonstrationen 8 (åtta) personer. Antalet motdemonstranter var ca 3000 människor. Men när man kollar svenska anti-Pegida-sidan hos facebook blir det ännu mer skrämmande. Så mycket hat. "Pegida är nazister".

Nu är det ju så att jag är bekant med främste arrangören Henrik Rönnqvist och pratat politik med honom flera gånger. Eftersom jag ofta besöker gallerier i Malmö. Hyllar ännu Rönnqvist för hans mod att visa utställningen av Muhammedbilder av Lars Vilks. Henrik Rönnqvist är privat en försynt resonerande människa precis som Lars Vilks (som jag också mött). Jag har tidigt varit öppen med att jag är bög inför Henrik och han verkar strunta i vilken sexuell läggning folk har. Han är verkligen inte någon traditionell högerextremist eller rasist. Jag lovar. Att kalla honom för nazist är direkt fånigt.

Rönnqvist bör lägga ner Pegida.

Däremot har vi haft diskussioner om islam och muslimer. Vi är båda kritiska emot att "PK-etablissemanget" ibland duckar för problem kopplade till islamism. Så långt är vi ense. Men han går där längre och tycker att muslimer gjort Malmö generellt till en otrygg stad. Det är en kommentar jag tar avstånd ifrån och det har jag också framfört till Henrik. Jag vistas i Malmö city och känner mig i princip alltid 100 % trygg. Sedan vet jag det finns stadsdelar i Malmö som verkligen har problem. Jag tar också avstånd från en del extrema kommentarer han gjort i media.

Det bästa Henrik Rönnqvist kunde göra idag vore att lägga ner Pegida-projektet. Islam är en del av Sverige precis som andra religioner. Sedan kan vi fokusera på problem inom olika religioner. Och islam har extra problem eftersom religionen inte reformerats lika mycket som kristendomen eller -ännu tydligare -  judendomen.

Det är först när vi tydliggör att islam är en del av Sverige som vi med kraft kan hårt granska reaktionära imamer och muslimska samfund här.


Uppdatering 1.

En rättelse.


Det var 8 personer från arrangörerna av demonstrationen. Ca 50-100 personer som sympatiserade med Pegida fanns på plats.

4 kommentarer:

 1. Jag har lite svårt för det där resonemanget, att ifall en person är trevlig privat så är han eller hon inte extrem på "riktigt". Jag har själv haft ett väldigt trevligt och initierat samtal med en av Sveriges mer beryktade förintelseförnekare. Att han var trevlig, intellektuell och kunde vrida och vända på saker och se dem ur olika perspektiv, osv, förändrar inte faktum. Han är fortfarande en av Sveriges mest beryktade förintelserevisionister.

  På samma sätt är jag övertygad om att den stora majoriteten av nazismens toppar var förtjusande människor rent privat. Det är inte det viktiga. Det som förenar dem med Henrik är att de vill att en kategori av människor helt enkelt bara ska försvinna. De är inte så noga med hur, de vill bara att det där obehagliga och skavande ska bort. Så var det i Tyskland, det var inte så att nazisterna ville ha någon storskalig folkutrotning, det blev bara konsekvensen när man hade skapat en byråkrati som skulle lösa problemet med att det fanns en massa människor man ville bli av med. Huruvida de som privatpersoner var trevliga och toleranta är inte intressant.

  SvaraRadera
 2. Hej!

  Jag håller inte med dig Privata attityder spelar roll.

  Sedan vill jag förtydliga att min kommentar om Henriks Rönnquists "försynthet" inte var menat som att bagatellisera hans fördomar.

  Jag har tidigare försvarat Lars Vilks värderingsmässigt. Han är inte främlingsfientlig eller islamofob. Och det vidhåller jag.

  Att Henrik Rönnquist är islamofob och främlingsfientlig däremot tyvärr sant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att använda ordet islamofob tyder på stor okunskap om vad islam är. Kan man kalla dig för nazifob? Om man besvärar sig med att lära sig lite om islam, så ser man att islams syfte (förutom den lilla religiösa biten) är just att göra sig av med obekväma 'Kafirs' (icke-muslimer), och är just precis lika vämjeligt och ovälkommet som nazism. Så sluta gärna använda ett sådant urbota dumt ord, som lyser av okunskap och godtrogenhet.

   Lära sig om islam gör man inte genom att fråga sin muslimske vän, granne, eller närmaste imam, utan man tar reda på vad Muhammed gjorde och sade - det anstår varje muslim att imitera profeten.

   Att välkomna den islamiska kulturen är att sudda ut och förstöra det som Sverige står för, våra värderingar, lagar, rättsväsende, allt som byggts upp under de senaste århundradena. Det är vad islam gör, och har gjort de senaste 1400 åren. En muslim skall lyda under Sharia, och inget lands lagar kan stå över det.

   Och en främjare av HBT-rättigheter gör särdeles bäst i att hålla tyst när det kommer till islam, för dessas liv är inte mycket värda i den världen. Ingenting alls faktiskt.

   Att sedan ens 'muslimske' vän eller granne är trevlig, det må så vara, med det kommer inte att förändra vad islam är, och slutresultatet blir ändå att vårt land förvandlas till ett islamiskt (=intolerant) land, där icke-muslimer har lägsta status. Det är så islam fungerar, och det är hur tydligt som helst att se om man bara tittar.

   Med så många svenska politiker som har din godtrogna attityd och använder ord som islamofob, sammantaget med de genomsnittligt högre antal barn i muslimska familjer, så tar det nog bara en sådär 30 år till.

   Radera
 3. Du är väl islamofob om något, bra du avslöjade det. ;-)

  SvaraRadera