tisdag 31 juli 2012

Varför vägrar m och Reinfeldt kritisera heteronormen?


Här är kapitel 2 i min nya rapport om partiernas HBT-politik. När jag ska göra rubriker till mina bloggposter försöker jag ofta ha en lätt förenklad och provocerande rubrik för att locka läsare (till de hemsidor jag länkar till). Hade jag varit elak hade jag haft rubriken "Moderaterna och Sverigedemokraterna har samma åsikt om heteronormen". Men det hade varit för mycket "guilt by association" även om det i sak hade varit sant. För fakta är att sedan sd bytt åsikt i år från att vara för heteronormen till att inte ha någon officiell åsikt om den är m, kd och sd ense. De vägrar varken hylla eller kritisera heteronormen officiellt.

Nu ska ni inte tro att Moderaterna bara inte haft tid att resonera om vad de tycker. Jag har i två år varit "på" m i mailkontakter om att de officiellt ska bli emot heteronormen precis som de flesta andra riksdagspartier. Har i god tid tipsat HBT-engagerade politiker om att de inför deras stämma (kongress) förra hösten när de antog sitt idéprogram även borde ta ställning om heteronormen. Något sådant förslag behandlades inte. I praktisk politik är m idag emot heteronormen, medan sd (och delvis kd) är för den i sin familjepolitik

Varför har Moderaternas ordförande Fredrik Reinfeldt (bilden) och hans parti så svårt att ta samma ställning som deras borgerliga kolleger i Folkpartiet och Centerpartiet? När den konservativa minoriteten i m idag är marginaliserad. De är kanske något de som besöker Moderaternas tält vid Stockholm Pride bör konfrontera dem med. I synnerhet som m i Qx-enkäter (syftar på de "seriösa" enkäterna till ett representativt urval från folk på Qruiser) till HBT-folk blivit största partiet senaste åren. Skärpning m!


2. Partiernas åsikter om heteronormativitet.

Jag har juni 2012 skickat en enkät till partierna om vad de har för åsikter om heteronormativitet. Jag skickade följande meddelande till dem.

Heteronormativitet

Något förenklat kan man säga att heteronormativitet är en värdering om att olikkönade relationer är mer "normala" och mer rätt än samkönade relationer. Och att det är mer "normalt" och rätt att män och kvinnor följer traditionella könsroller än att man avviker helt från dem. Ett samkönat par avviker från heteronormen, en transsexuell människa gör det men även många heterosexuella som lever otraditionellt, det kan t.ex. vara att mannen och kvinnan i en heterorelation vägrar följa könsrollerna, eller för den delen att det är fler än två människor som har en kärleksrelation tillsammans. Observera att en heteronormativ människa inte måste vara homofob. En typiskt heteronormativ kommentar är att säga "Jag respekterar homosexuella relationer men det är mer normalt att ha en heterosexuell relation". Även politiska strukturer i samhället kan vara heteronormativa t.ex. när ett lands lagar eller politiska debatter likställer familj med ett olikkönat par.

Vad är ditt partis OFFICIELLA åsikt om heteronormativitet? (officiell betyder att du bedömer att du kan uttala dig för partiet som helhet, sedan måste inte varje individ i partiet dela den åsikten) Vilket alternativ av följande beskriver bäst ditt parti?

Alternativ 1. Mitt parti menar att heteronormativiteten i samhället är ett problem, vi vill bekämpa heteronormativa strukturer och menar att samkönade relationer är likvärdiga olikkönade relationer. Transpersoner och andra som avviker mycket från könsrollerna är likvärdiga övriga individer.

Alternativ 2. Mitt parti har ännu inte någon officiell åsikt om heteronormativitet. Men vi är generellt för allas lika värde och rättigheter oavsett sexuell läggning och könsidentitet.

Alternativ 3. Mitt parti är för heteronormativiteten i samhället. Samkönade relationer ska respekteras men olikkönade relationer bör vara normen i samhället.

Här är partiernas svar.

Alternativ 1. Emot heteronormen. Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Folkpartiet, Centerpartiet, Vänsterpartiet, Feministiskt initiativ, Sveriges pensionärers intresseparti.

Alternativ 2. Ingen officiell åsikt om heteronormen. Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna

Alternativ 3. För heteronormen.


Uppdatering 1. 

Svenska Dagbladet visar ett intressant reportage där de intervjuar HBT-turister i Stockholm. Att ett land eller en kommun ska bli HBT-vänlig handlar givetvis främst om mänskliga rättigheter men kan vara lönsamt också. HBT-fientliga kommer att närmaste dagarna sprida kommentar på tidningars hemsidor att Stockholm Pride tar pengar från "de som verkligen behöver stöd", från hemlösa till fattiga barn i Etiopien (inte för att det finns så många nationalistiska homofober som jobbar emot fattigdom). Men Stockholm Pride och satsning på HBT-turism kan vara det som räddar en del förskole- och äldreomsorgsplatser i stadens ekonomi nästa år.


Uppdatering 2.

Sångaren Gabriel Forss, tidigare bl.a. med i gruppen Blond som vunnit svenska melodifestivalen, berättar idag om sitt liv som bög och homofobi från frikyrkliga människor.


Uppdatering 3.

Nya tidningsartiklar om Stockholm Pride bl.a. att EU-minister Birgitta Ohlsson (fp) och f.d. ordföranden för Socialdemokraterna Mona Sahlin tillsammans invigningstalade vid festivalen igår.2 kommentarer:

 1. Jag är också rädd. Rädd för att ni vill tvinga mig i en ny norm. Ni vill uppenbarligen sparka ut heteronormen. Men den måste ersättas med en ny. Det normlösa samhället är ju kaos. Så ni vill ha er norm som ersättning och då blir det andra som kommer att känna det ni känner idag. Ni blir lyckliga. Andra blir olyckliga.
  Tack så j-a mycket...

  SvaraRadera
 2. BG

  Du har helt missuppfattat vad avskaffande av heteronormen är. Det betyder inte att vi får ett normlöst samhälle. Många normer är bra, som att man ska undvika skada andra, vara solidarisk, erkänna varje individs frihet etc. De normerna försvinner inte för att vi avskaffar heteronormen.

  Inte heller måste heteronormen ersättas av någon homonorm. Det är det felet många av er som är för heteronormen gör, ni tror att eftersom ni själva vill ha kvar heteronormen måste homosexuella vilja ha en homonorm i samhället.

  Bengt

  SvaraRadera