onsdag 1 augusti 2012

Med vänner som kdu behöver konservativa inte några fiender.Sara Skytteldal, vice ordförande i Kristdemokratiska ungdomsförbundet (kdu) kritiserar idag i en debattartikel i Expressen Stockholm Pride. Om ni inte känner till vad kdu är för en förening är det inte konstigt, när de skulle kampanja för kd i förra valet blev resultatet att partiet fick 2 % bland ungdomar 18-21 enligt Valu. Alltså en ännu värre katastrofsiffra än den nivå partiet är på idag för hela befolkningen och kd fick 5,6 i riksdagsvalet 2010. Kdu:s konservativa budskap, de är den förening inom Alliansen som är längst åt höger både inom ekonomiska och sociala politiken, lockade dessbättre inte svenska ungdomar.

Även jag är synnerligen kritisk mot ansvariga för Stockholm Pride och deras ointresse att markera mot vänsterextremister och islamister och även skydda paraddeltagares säkerhet något jag bl.a. kommenterat i bloggposten Stockholm Pride kastar ut talare för att han från Israel. Men när kdu nu ska bli "HBT-personers sanna vän" blir det faktiskt absurt. Från debattartikeln.
Vi kan se samma stegvisa radikalisering av hbt-rörelsen. En legitim kamp för att ge sexuella minoriteter möjlighet att leva sina liv som de önskar övergick till ett kulturradikalt och genusteoretiskt kärnfamiljshat.
Kdu var emot "homosexuell samlevnad eftersom det är emot Bibelns principer".

Det verkar nästan som att RFSL och kdu i decennier var ense men där RFSL nu har radikaliserats för mycket medan kdu behåller sin policy. Låt oss granska kdu:s historia.

När riksdagen 1978 skulle likställa åldersgränsen till 15 år (tidigare hade den varit 18 för samkönade och 15 för olikkönade relationer) skickade kdu ett eget remissvar där de argumenterade emot likställandet och hävdade att homosexuell samlevnad är något som är emot Bibelns principer. När riksdagen 1995 skulle rösta för partnerskapslagen kampanjade kd emot det. Trots att partnerskapsförslaget var en kompromiss där homopar inte fick ingå äktenskap och adoptera och lesbiska kvinnor inte bli inseminerade vid kliniker. Fram till 2003 (sic) ville kdu avskaffa partnerskapslagen, de som redan ingått partnerskap skulle få behålla sin juridiska status men inga nya samkönade par skulle få ingå partnerskap. Inte ens Kristdemokraterna hade en sådan extrem politik.

Och ännu är kdu emot en könsneutral äktenskapslag och för att avskaffa de likställda lagarna när det gäller adoptioner och inseminationer. De bögar och flator som gillar villa och barn har inget att hämta från kdu. Kdu är inte heller orkat bli för att avskaffa tvångssteriliseringarna av transsexuella. Så mycket var deras "frihetsengagemang" och mot "statens klåfingrighet" värt när det gäller delar av HBT-gruppen. Kdu har inte heller gett sitt stöd till att namnlagen nu tolkas könsneutralt för vuxna, ännu en frihetsreform. För kdu handlar frihet främst om att kvinnor ska kunna vara hemma med barnen och få bidrag för det och att föräldrar ska få placera sina barn i kristna friskolor.

Med vänner som kdu, eller vänsterextremister för den delen, behöver de HBT-personer som är konservativa inte några fiender.


Uppdatering 1.

Fick imorse ett mail från en ledamot i kdu:s förbundsstyrelse (efter att jag tipsat om min debattartikel på HBT-siten Qx med kritik mot bl.a. kd), alltså från någon som är en av de mest 10 centrala personerna inom kdu.
Tack för ett intressant mejl, rent personligt så håller jag med om samkönades par rätt att adoptera och alla pars rätt att registera sin kärlek på lika villkor. Men för KDUs officiella linje och inte mina personliga så hänvisar jag till KDUs talesperson i området.
Jag publicerar inte vederbörandes namn, har inte kollat med personen om jag får det (en annan sak är när riksdagsledamöter mailar, de får faktiskt acceptera automatisk publicering) men mailet är intressant. Det visar att även i kdu:s förbundsstyrelse finns det olika åsikter om det här precis som inom Kristdemokraternas partistyrelse.

Uppdatering 2.

Jag skrev tidigare att kdu är längst till höger inom Alliansen inom den ekonomiska och sociala politiken. Inom sociala politiken är det definitivt sant, inom den ekonomiska politiken delar nog Centerpartiets ungdomsförbund och kdu idag platsen om vilken förening som är längst åt höger.

Uppdatering 3.

Svenska Dagbladet berättar om riksdagspartiernas närvaro vid Stockholm Pride. Alla är med förutom Sverigedemokraterna som varken själva vill vara med eller av Prideansvariga får vara med som parti. Kommentaren från sd:s pressansvarige Martin Kinnunen är dock avslöjande.
Man måste ha ett marknadsföringstänk: är det vår målgrupp av väljare?
Sd hävdar annars att de är ett "bra parti för HBT-personer". När HBT-siten Qx för någon vecka sedan hade en öppen fråga (där vem som helst kunde delta) om vilken partiordförande som sitens besökare har mest förtroende fick Jimmie Åkesson på förmiddagen 30 % vilket gjorde att siten avbröt enkäten eftersom det var tydligt att sd-sympatisörer försökte systematiskt påverka resultatet. I Qx enkäter med ett representativt urval har sd fått ca 5 % bland HBT-personer. Men nu erkänner sd:s ledning att de inte betraktar HBT-personer som att vara intresserade av partiet. Det är ärligt. Och avslöjande.

19 kommentarer:

 1. KDU är bara pinsamma. Inget att ta på allvar.

  Däremot är det sant att vänsterradikala grupper har ett ohälsosamt stort inflytande på RFSL idag. Tyvärr gör man sig då till tacksam måltavla för diverse konservativa homofientliga krafter.

  SvaraRadera
 2. Hej Jonte!

  Jag håller med. Stockholm Pride, och delvis även RFSL, har säkert förlorat legitimitet senaste åren när de haft svårt att markera tydligt mot vänsterextremister och homohatande islamister utan istället ofta tiger eller viker sig för deras hot. Det är oacceptabelt.

  På sikt är nog inte kdu det främsta konservativa hotet (och definitivit inte Kristdemokraterna som håller på att svänga inom HBT-politiken) utan Sverigedemokraterna.

  När ansvariga för Stockholm Pride och RFSL försvagas i sin legitimitet så får de sämre trovärdighet när de kritiserar sd:s HBT-negativa och främlingsfientliga politik. Jimmie Åkesson får lättare att värva konservativa HBT-personer med argumentet "PK-media och sjuklövern (deras uttryck för övriga riksdagspartier) hävdar vi är galna men titta på Stockholm Pride, stoppande av judiska talare, förbud mot liberaler i någon parad, man bjuder in islamistgullande människor som Mattias Gardell som talare, vilka är det egentligen som är galna?

  Jag vet att jag nog också bidrar till att sänka trovärdigheten för RFSL och Stockholm Pride när jag kritiserar dem men för det första är inte min uppgift som bloggare att avstå från att kritisera andra delar av HBT-rörelsen när jag tycker de gör galna saker (eller låter bli att göra bra saker som de borde göra). Jämför med Expressens ledarsida inte har som uppgift att avstå från att kritisera m, fp och c bara därför att det eventuellt kan gynna socialistiska partier. Eller att Aftonbladets ledarsida ska avstå från att kritisera s för att det kan gynna Alliansen.

  Tvärtom tror jag det både är viktigt för bloggare och tidningars ledarsidor att faktiskt framföra ärlig kritik mot de som är ideologiskt nära inom vissa områden. Annars får ju de som verkligen är politiska motståndare monopol på berättigad kritik. Vilket sd får om vi som är liberaler och övriga i den politiska "mitten" (där de flesta partier ingår idag) inte tar avstånd från vänsterextremismen.

  Bengt

  SvaraRadera
 3. Jepp,

  Vi håller ofta med varandra har jag märkt. :)

  Tycker precis som du att det är jätteviktigt att liberala hbt-personer som du själv kritiserar dom vänsterradikala grupperna inom RFSL och queer-rörelsen. Det är viktigt att den kritiken inte lämnas över till SD eller KD, det vore att ge dom öppet mål. Faktum är att många av vänsterradikalerna återfinns just inom den del av rörelsen som går under queerbegreppet, väldigt praktiskt eftersom en vänsterradikal då inte ens behöver vara vare sig homo, bi eller trans för att påstå sig vara en del av hbt-rörelsen.

  Många av dom mest extrema vänsterradikala har ju också nästlat sig in i den feministiska rörelsen på olika genusvetenskapliga intstitutioner runt om i landet. Exempelvis är ju terroristdömde Pia Laskar docent i genusvetenskap på Linköpings Universitet.

  Nu för tiden påstår hon sig syssla med "militant queeraktivism" som bland annat består av: "”Att värna om sin livsstil på ett utomparlamentariskt sätt kan innebära att störa heterosexuella bröllop, blockera familjefundamentalistiska möten och ockupera tevesändningar med heterosexuella inslag." Allt med hennes egna ord...

  Med vänner som Pia Laskar behöver inte hbt-rörelsen några fiender. Skönt att fler verkar säga ifrån. Du har hållit fanan högt länge. Tack för en utmärkt blogg! Den förtjänar långt mer uppmärksamhet än vad den får. :)

  SvaraRadera
 4. Hej igen

  Ja, kul att du gillar blocken. :-)

  När det gäller Pia Laskar var jag först tveksam om jag skulle publicera din kommentar med utpekandet av henne som terroristdömd. Dels ville jag kolla det är sant vilket det tydligen är

  http://www.sapereaude.se/blog/?p=7876

  (Obs, jag tog en av de första bloggarna med angivning av källa som jag hittade, jag gör ingen bedömning varken för eller emot bloggens politiska innehåll i övrigt av den enkla orsaken jag inte kollat igenom den noggrannt(.

  Även om det är sant är Pia Laskar inte tillräckligt känd enligt min bedömning för att hängas ut idag för ett brott, om än synnerligen allvarligt, som hände för så länge sedan som 1970-talet. Hon har dock skrivit flera böcker och kapitel i böcker med flera författare, inom området lesbiskas och HBT-personers situation.

  Det som gör att jag publicerar din kommentar är därför att hon tydligen ännu idag försvarar utomparlamentariska olagliga metoder som kränker demonstrationsfriheten. Därför låter jag din kommentar vara kvar men jag hoppas du kan ange länk till citatet från henne om "militant queeraktivism".

  Min vädjan generellt är att undvika "hänga ut" människor om de inte är kända och/eller makthavare. Och att fokusera på sakdebatten.

  :-)

  Bengt

  SvaraRadera
 5. Bloggen (inte blocken) ska det givetvis vara. :-)

  Bengt

  SvaraRadera
 6. Det är en intervju i Gaudeamus från 2009 som hon har gjort uttalandena. Finns inte på nätet, men ien artikel i tidningen Axess så refereras ett antal citat:

  http://www.axess.se/magasin/default.aspx?article=704
  I en intervju i Gaudeamus 2009 kan man läsa att ”Pia Laskar har, till skillnad från en hel del andra gamla radikaler, inte gjort avbön med tiden”. I ett tidigare nummer av Arena (nr 3 2005) diskuterar hon det som blivit hennes kärnfråga på 2000-talet, nämligen ”queer i form av militant aktivism”. Just ”utomparlamentariska metoder” är i den artikeln ett återkommande tema. Ordval som ”utanförskapet och en kompromisslös konfrontationspolitik” kan liksom talet om ”spektakulära konfrontativa aktioner” tyckas hämtade ur RAF:s klassiska manual, låt vara att utgångspunkten med åren alltså har transformerats från klass till sexualitet: ”Att värna om sin livsstil på ett utomparlamentariskt sätt kan innebära att störa heterosexuella bröllop, blockera familjefundamentalistiska möten och ockupera tevesändningar med heterosexuella inslag. (---) Alla jordens människor borde ha rätt och möjlighet att maximera sin sexuella njutning”.

  Ganska uppenbart att en konservativ tidning som Axess gottar sig i personer som Pia Laskar. Det är viktigt att kritik mot såna som henne faktiskt kommer inifrån själva hbt-rörelsen och även andra liberaler också.

  Radikalvänstern har redan nästan helt kidnappat feminismen, nu håller man på att försöka ta över hbt-rörelsen och taktiken är väldigt snarlik. Man fryser ut och trakasserar andra i rörelsen som inte delar ens åsikter (tänk bara på militären i pride paraden) och alla utanför rörelsen som vågar sig på kritik blir stämplade som antingen kvinnohatare (i feminismens fall) eller homofober (när det gäller hbt-rörelsen).

  Därför vågar många liberaler inte kritisera vare sig den feministiska rörelsen idag eller hbt-rörelsen i Sverige av rädslan för att bli stämplad som hatare av vänsterradikaler. Trots att det är uppenbart för alla med två ögon att såväl den feministiska rörelsen som hbt-rörelsen glider allt längre bort från liberala ideal och börjar likna den autonoma vänstern i såväl retorik som taktik.

  SvaraRadera
 7. Jonte

  Nu är ju HBT-rörelsen blandad precis om övriga befolkningen. Det har aldrig varit någon enighet om att "hylla liberala ideal" varken bland HBT-personer eller heterosexuella cis-personer (cisperson = icke-transperson). Tvärtom var andelen marxister inom gayrörelsen i Sverige säkert 50 % för 30 år sedan men andelen idag säkert bara är några få procentenheter.

  Jag delar inte din analys att HBT-rörelsen "glidit bort från liberal ideal". De protester som framförts mot Uppsala Pride, de som trakasserar försvarsanställda på Prideparader etc är ju ett tecken på att det förs en levande debatt. Risken är att du Jonte tror att en högljudd minoritet (om än inte obetydligt) skulle var generell för värderingar hos svenska HBT-engagerade generellt. Jag vill hävda att en sådan slutsats är fel.

  Inte heller är din kritik enligt mig rättvis mot den feministiska rörelsen om än att tokvänstern nog är vanligare där procentuellt än inom HBT-rörelsen. Det finns ju inte heller en feministisk rörelse, folk är internt oeniga precis som inom andra grupper.

  Visst finns det oroande tecken men jag tycker din analys är alldeles för överdriven och dyster.

  Bengt

  SvaraRadera
 8. Däremot är det tyvärr så att många ledande personer inom bl.a. Pridefestivaler och RFSL, även om de inte tycker vänsterextremas metoder är rätt, verkar tycka "det är väl inte så farligt" medan samma människor skulle, med rätta, totalfördöma om högerextremisterskulle infiltrera parader och avbryta möten, typ hålla plakat bredvid vänstergruppers sektioner i parader "här går en människa som vill islamisera Sverige". Då hade det säkert blivit en helt annan kritik från Prideansvariga.

  Jag tror det är samma fenomen som gjort att även många inom den demokratiska vänstern varit undfallande mot vänsterdiktaturer medan de, med rätta, fördömt högerdiktaturer. Som att "de menar egentligen väl de där kommunistregimerna". Berätta de för de som blivit trakasserade, förföljda, fängslade och mördade i arbetarklassens namn.

  Bengt

  SvaraRadera
 9. Nej nej,

  Majoriteten hbt-personer är absolut inte vänsterradikaler. Det har jag aldrig påstått. Nästan alla bögar jag känner brukar vara väldigt liberala, nästintill nyliberaler. Men vänsterradikaler har en tendens att engagera sig i rörelser för utsatta grupper såsom exempelvis kvinnor, hbt-personer och palestinier vilket i sig är väldigt sympatiskt. Problemet är deras svartvita världsbild där alla som inte håller med dom är direkt ondskefulla. Sen är dom som du säger väldigt högljudda och tar stor plats plus att många som inte delar deras svartvita världsbild ändå tycker att dom egentligen kämpar för det goda och låter dom därför hållas precis som du säger. Det är glädjande att så många börjar säga ifrån. Jag vill inte se en backlash för hbt-rörelsen såsom vi har sett för feminismen.

  SvaraRadera
 10. Jonte

  Alright vi verkar vara eniga. :-)

  Och jag tycker feminismen är just ett avskräckande exempel. Det var några år jag kallade mig feminist typ 2001-2006 men sedan slutade jag med det för att jag inte ville kopplas ihop med diverse människor som är fixerade vid grupper istället för individer. Jag vet det ännu finns en del liberalfeminister men även de har ofta blivit påverkade av att fixera sig vid att bara se kvinnor som offer. Samkönat partnervåld erkänns idag men ännu inte problemet att även en del män blir misshandlade av en kvinna precis som en del kvinnor blir misshandlade av en man. Säkert är allvarliga skador i nära relationer betydligt vanligare med kvinnor som offer men vad hjälper den statistiken de män som blir misshandlade av en kvinna? Ecce homo = se människan. Patriarkal strukturer finns och ska bekämpas men på individnivå ska givetvis alla brottsoffers problem erkännas och de ska få stöd oavsett kön och sexuell läggning.

  Bengt

  SvaraRadera
 11. Precis, vi är väldigt överens. :)

  Feminismen är ett skräckexempel som du säger. Allt fler liberaler avsäger sig etiketten eftersom feminism i allmänhetens ögon håller på att bli lika med Maria Sveland, Tiina Rosenberg och Feministiskt Initiativ.

  Och tyvärr så har även många liberala feminister blivit väl inspirerade av vänstertänket inom feminismen och en del av dom vill jag inte ens längre kalla liberala. Just 50/50 tänket som enligt vänsterfeminismen står över allt annat, även människors fria val, är ju ett resultat av att man ser grupper istället för individer. Och för en liberal ska inte utfall gå före fria val och lika rättigheter.

  Det var allt. Fortsätt med bloggen! Du gör ett viktigt arbete!

  SvaraRadera
 12. Låt vara att KDU 1978 hänvisade till Bibeln i ett remissvar (vilket knappast är fel i ett demokratiskt samhälle), men om vi ska vara ärliga, på den tiden var väl RFSL för såväl pedofili som barnpornografi?

  SvaraRadera
 13. Anonym

  Så du tycker Bibeln ska avgöra vilka lagar som ska gälla, då har du samma attityd som mullorna i Iran. Demokrati är raka motsatsen till att lagar ska styras av religiösa böcker. Kdu inte bara hänvisade till Bibeln, de motiverade det för att diskriminera homosexuella när det gäller åldersgräns.

  Nej, RFSL var inte för pedofili och barnpornografi om du menar acceptans för sex mellan vuxna och förpubertala barn. Däremot hade RFSL en accepterande attityd till att vuxna och 12-14-åringar borde få ha sex om båda gjorde det frivilligt. Och det tycker väl du anonym inte är något fel i ett demokratiskt samhälle, varför ska vi hindra en 30-åring att göra som han vill, det är väl demokrati för dig precis som det är förfölja homosexuella med högre åldersgräns.

  Jag däremot har en annan attityd än dig, jag tycker vuxna har alltid ansvaret för sex med barn yngre än 15 år. RFSL:s attityd då var förkastlig i den delen. Att en del andra föreningar, och en statlig utredning tom, höll med är delvis en förklaring till attityden men inte någon ursäkt. Sedan 1989 är RFSL entydigt för sexuella kontakter mellan vuxna och barn yngre än 15 år.

  Katolska kyrkan har haft svårare att internt vara lika tydliga. :-)

  Bengt

  SvaraRadera
 14. Obeaktat att jag är katolik är jag just nu starkt illamående, och då inte för att du förolämpade Kyrkan. (sådant tål man, om man är öppen katolik) Utan för det du skrev här i sista kommentaren:

  "Däremot hade RFSL en accepterande attityd till att vuxna och 12-14-åringar borde få ha sex om båda gjorde det frivilligt."

  "Sedan 1989 är RFSL entydigt för sexuella kontakter mellan vuxna och barn yngre än 15 år."

  Detta måste veklighetens folk bli upplysta om. Saknar ord just nu, och det är kanske bäst så.

  SvaraRadera
 15. Ber om ursäkt, borde ha sett att det var en felskrivning av sammanhanget. Så kan det gå när man tror att man är smart mitt i natten. ;)

  SvaraRadera
 16. Hej Zeth

  "Sedan 1989 är RFSL entydigt för sexuella kontakter mellan vuxna och barn yngre än 15 år."

  Haha entydigt emot ska det givetvis vara.

  Avslöjande att du som katolik tydligen inte blir illamående av katolska kyrkans döljande och skyddande av pedofiler. Utan att kritik mot den är "förolämpning". Det visar bara hur hycklande och skenhelig en del konservativa katoliker är.

  Bengt

  SvaraRadera
 17. Sedan tycks du Zeth vara så historielös att du inte känner till att katolska kyrkan åldersgräns för giftermål (och sex) var 12 år för flickor och 14 för pojkar fram till början av 1900-talet. Men det gör väl inte dig illamående, det är väl bara när RFSL gjort samma sak som du får homofobt illamående.

  Bengt

  SvaraRadera
 18. Kul att du tar upp detta med konservativa katoliker, eftersom liberala/modernistiska präster är överrepresenterade i pedofilskandaler.

  Det visste jag faktiskt inte. Själv är jag allergisk mot den inflaterade felanvändingen av ”-fobi”. Och mot indignationsprivilegium i allmänhet.

  SvaraRadera
 19. Zeth

  Din kommentar visar bara exakt det jag syftade på. Ingen självrannsakan från din sida. Din teori att liberala (hur definierar man det i ett samfund där alla måste leva i celibat och där kritik mot påven är tabu?). Det låter bara som en hemmagjord konstruktion från din sida. Nuvarande påven har själv erkänt att han inte gjort tillräckligt emot de sexuella övergreppn men han är kanske också liberal?

  Givetvis ska man inte felanvända ordet homofobi. Göran Hägglund som ibland anklagas för homofobi är inte homofob enligt min åsikt, du är det däremot Zeth vilket din senaste kommentar ännu tydligare bevisar. :-)

  Bengt

  SvaraRadera