tisdag 10 juli 2012

Kan "gangsterstaden" Malmö arrangera ESC 2013?


Malmö kommer att bli värd för Eurovision song contest 2013. Från SVT:s hemsida.
- Det blir en familjefest för hela Europa. Mångkulturella Malmö är den idealiska staden för det här internationella evenemanget, säger SVT:s vd Eva Hamilton....
- Att vi valde Malmö beror på att där finns en mycket bra infrastruktur och att vi har goda erfarenheter av Melodifestivalen och även av Eurovision Song Contest i staden.... Att storleken på evenemanget ökat under dessa år en utveckling som Martin Österdahl är kritisk mot. 
Visst är jag som Malmöbo partisk men jag hävdar att valet att hålla ESC här är positivt av flera orsaker. För det första har det ett värde i sig att viktiga evenemang även hålls utanför Stockholm. Alla riksdagspartier snackar om att "hela Sverige ska leva" men när det verkligen gäller blir det ofta Stockholm som får den här typen av arrangemang av slentrian. För det andra kan det här bli en unik möjlighet för Malmö att vända sin negativa sociala utveckling och mediebilden av staden.

Sd har stöd av ca 10 % - många av dem med invandrarursprung.

Ni som följer min blogg vet att jag inte är "politiskt korrekt". Malmö har synnerligen allvarliga problem, integrationspolitiken har havererat, på vissa skolor finns det inte en enda elev vars föräldrar har etniskt svenskt ursprung. Nästan alla som ingår i de kriminella gängen och trakasserar judar antisemitiskt har invandrarursprung. Samtidigt är en kompakt majoritet av folk med invandrarursprung givetvis emot brottsligheten och våldet och skadegörelsen drabbar ofta dem själva. Malmö har också en rasistisk serieskytt som med brutalitet har attackerat människor med invandrarursprung. Främlingsfientliga Sverigedemokraternas stöd är ca 10 % och många av dess anhängare är faktiskt själva invandrare, främst från Östeuropa.

Men några saker måste redas ut eftersom det ofta kommer felaktiga kommentarer från folk som inte bor i Malmö, en del av dem har inte ens besökt staden någonsin.

Kriminella gängen är inte terrorister.

1. De kriminella gängen i Malmö är inte terrorister. De angriper inte mål av politiska orsaker. De sysslar med ekonomisk brottslighet. Att hålla på att hota ESC betraktar de flesta av dem nog som "slöseri med resurser". I synnerhet som staden när evenemanget hålls kommer att ha poliser i nästan varje kvarter.

2. De flesta från de kriminella gängen kommer antingen från f.d. Jugoslavien eller arabländerna. Det är möjligt att många av dem både är rasister (mot andra etniska grupper) och homofober. Men risken för att de skulle begå hatbrott mot de många utlänningar och HBT-personer som besöker Malmö maj 2013 får närmast betraktas som obefintlig. Återigen, de prioriterar ekonomisk brottslighet, att tjäna pengar på narkotikahandel, att syssla med vapenhandel etc.

3. De kriminella gängen angriper i princip aldrig folk utanför gängen (förutom de krogägare som de utpressar ibland för att ge "skydd" vilket givetvis är illa nog). Men vad jag vet har "bara" en "vanlig" Malmö blivit mördad eller skadad av gängen och då var orsaken att mördaren av misstag trodde att han var någon annan person som var lik honom och bodde i samma hus. 

Malmö är en stad med betydande framtidstro.

Det här betyder givetvis inte att Malmö är en problemfri stad. Situationen är synnerligen allvarlig. Både för att vittnen till våldsdåd hotas till tystnad och att även "vanliga" människor riskerar bli skadade och mördade om de är i närheten av kriminella, en man blev alltså drabbad av det för att han bodde i samma hus.

Men tro inte att Malmö kommer vara en osäker stad när ESC hålls här. Förmodligen kommer Malmö city aldrig någonsin före eller efter vara så säker, av den enkla orsaken att poliser kommer finnas i nästan varje kvarter. Och när massor av människor är ute i staden ökar den sociala kontrollen. Mördare, rånare och våldtäktsmän avskyr när det är vittnen omkring dem.

Malmö är en stad som, trots sina sociala problem, har en betydande framtidstro. I city, där jag bor, och i den "rika" västra delen av staden är tryggheten lika stor som vilken stad som helst i Sverige (förutom rån mot ungdomar av en del invandrargäng vilket är förfärligt nog givetvis). Jag känner mig 100 % trygg när jag vistas i mitt bostadsområde.

Malmö är också en dynamisk stad, en del av Nordens främsta tillväxtregion, Öresundsområdet. Tillväxten och förvärvsfrekvensen i västra Malmö är högre än medel i Sverige. Hela Malmö är i framkanten när det gäller miljöarbete vilket orsakat flera priser. Även om det finns betydande integrationsproblem har den etniska mångfalden också lett till ett mer varierat utbud av mat, kläder, musik och annat. Nöjes- och kulturlivet i Malmö blomstrar betydligt mer än för 20 år sedan.

Jag vill tipsa om Leif Janssons artikel på debattsiten Newsmill.


Uppdatering 1.

Ett bra exempel på dålig förlorarkänsla bland en del 08-or är den här krönikan i Svenska Dagbladet. Vi är många Malmöbor som är synnerligen kritiska mot vår stads kommunstyrelseordförande, Ilmar Reepalu (s) och hans omdömeslösa kommentarer om judar. Men Malmö är betydligt större än Reepalu. att ESC hålls här i staden vill jag lova har stöd av nästan alla i staden som ogillar Reepalu.


Uppdatering 2.

Ännu en Stockholmare, konsulten (det lär finnas många sådana i den där staden) Magnus Berglund oroar sig i en debattartikel i Svenska Dagbladet över att ett viktigt evenemang inte som vanligt hamnade i Stockholmsområdet.
Det finns mycket att säga, till exempel att ta upp diskussionen om att Köpenhamn är den stora vinnaren eftersom en stor del av besökarna kommer bo och spendera sina pengar där istället för på svensk mark. Får inte Sverige tolv poäng från andra sidan Öresund nästa år kan vi nog överväga att riva den där bron.
Det är så fascinerande att många både konsulter och andra ivrigt snackar om "det gränslösa Europa". Men när det verkligen gäller då hamnar de i snäv nationalism. Vad gör det om både Malmö och Köpenhamn drar nytta av evenemanget. Massor av svenskar jobbar i Köpenhamn idag. Vår region börjar fungera ihop. Om Stockholm har problem att bilda en gränsöverskridande region med Åbo är en sak, men var inte avundsjuka för att det fungerar i andra delar av Norden.
Vidare kan man argumentera med CSR-kopplingen till arbetet mot mobbning som hade kunnat sätta Sverige på kartan för alltid i jämförelse med Baku och vardagen i Azerbajdzjan. Diktaturen där var ju en het potatis i år, om än bara under en kort stund.
Sure. Hade evenemanget hållts i Solna hade givetvis alla mobbande människor konstaterat att arenan heter Friends arena och slutat mobba. Det är något naivt att tro att utländska kommentatorer skulle mer än i möjligen några meningar berätta varför arenan heter så. Och om de gör det får de nog inte Vitrysslands diktator att bli demokratisk
Men nej, jag ska inte snöa in speciellt mycket mer på det här. Istället undrar jag från hur många vinklar man kan filma Turning Torso?
Förmodligen fler vinklar än man kan filma Globen. Malmö arena 12 points Friends arena 10 points Magnus Berglund 0 points

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar