lördag 7 juli 2012

Löfven, Reinfeldt, Hägglund och Åkesson i samma säng.Det här är en uppdaterad version av min bloggpost med samma namn 16 november 2011. Socialdemokraterna har som bekant bytt partiledare från Håkan Juholt till Stefan Löfven men partiet tvekar ännu ofattbart nog  om transpersoner ska få samma skydd mot diskriminering i regeringsformen som många andra grupper.

Fredrik Reinfeldt, Stefan Löfven, Göran Hägglund och Jimmie Åkesson har något gemensamt. Rubriken till den här bloggposten kan ge associationer till att de fyra männen har gruppsex i någon säng. Men jag har inga bevis för att det skulle vara sant (kanske till någons besvikelse men andras lättnad). Inte heller handlar det om att SVT placerat dem vid samma bord och att det blivit bråk om det.

Nej, de fyra är ledare för partier som ännu tvekar om att i regeringsformen förbjuda diskriminering p.g.a. könsidentitet. Sedan 1 januari 2009 har Sverige en lag, som gäller inom arbetsmarknaden etc, som förbjuder diskriminering p.g.a. kön, sexuell läggning, etnicitet, funktionshinder, religion, ålder och könsidentitet. Regeringsformen (kapitel 1 och-eller kapitel 2) har motsvarande förbud mot alla de sju typerna av diskriminering i den "vanliga" lagen. Förutom könsidentitet. Det är oacceptabelt i en situation där transpersoner ännu ofta har det svårt. Och där Sverige ännu har en könstillhörighetslag som medför tvångssteriliseringar för transsexuella som juridiskt vill byta kön.Uppdatering 1.

Nu är det inte bara när det gäller diskrimineringsförbudet i regeringsformen som transpersoner har sämre skydd än bl.a. homosexuella, bisexuella, svarta, judar, muslimer etc. Lagen om hets mot folkgrupp inkluderar sexuell läggning, etnicitet och könsidentitet. Däremot inte könsidentitet och det är inte heller explicit omnämnt i straffskärpningslagen för hatbrott. När det gäller de två reformerna har dock Socialdemokraterna sagt att de är för dem precis som Miljöpartiet, Folkpartiet, Centerpartiet och Vänsterpartiet. Kristdemokraterna är för explicit omnämnande av könsidentitet i straffskärpningslagen men tvekar om transpersoner ska få skydd av hetslagen. Moderaterna och Kristdemokraterna tvekar om båda reformerna.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar