tisdag 24 juli 2012

Stockholm Pride kastar ut talare för att han är från Israel.


Pressmeddelande 2012-07-24

Stockholm Pride kastar ut talare för att han är från Israel.

- Att ansvariga för Stockholm Pride kastar ut en talare bara av den orsaken att han är av judiskt ursprung och från Israel är skamligt. Det säger Bengt Held som en kommentar till att israeliska HBT-aktivisten Assi Azar blivit portad från den HBT-festival som startar i Stockholm nästa vecka. Bengt Held driver bloggen Helds HBT-nyheter och har sedan drygt 10 år gjort rapporter om partiernas HBT-politik. Dagens Nyheter har i 8 år haft artiklar om rapporterna i samband med Stockholm Pride.

- Hade det handlat om någon palestinier från Israel som skulle hålla ett tal hade det här givetvis inte hänt. Hotbilden handlar främst om att vissa antisemitiska vänsterextremister och islamister anser att alla av judiskt ursprung har ett kollektivt ansvar för varje del av Israels politik. Det är en antisemitisk stereotyp. I den situationen borde man kunna förvänta sig att ansvariga för Stockholm Pride, som annars ofta talar om yttrandefrihet och att jobba mot intolerans och extremism, står upp för Azars rätt att få avslöja hur situationen är för HBT-personer i Israel. Istället viker sig Stockholm Pride för extremismen och terrorhoten. Det är absurt.

- Ansvariga för Stockholm Pride har tidigare inte kunnat lämna effektivt skydd åt besökande gäster från bl.a. Migrationsverket och Gaypoliserna. De har blivit hånade och trakasserade av vänsterextremister utan att någon åtgärd vidtogs från Prideansvariga. Delar av svenska befolkningen, både i och utanför HBT-rörelsen, närmast jämställer demokratin Israel (med sina många brister som landets regering skarpt ska kritiseras för) med fascistislamistregimen i Iran som avrättar homosexuella. Att de skulle bete sig lika illa när det gäller mänskliga rättigheter.

Trots att Israel är det enda landet i Mellanöstern som har yttrandefrihet, oberoende domstolar, relativt HBT-vänliga lagar och för jämställdhet. Det är dags att Stockholm Pride, RFSL och andra, precis som i de flesta andra länder i Västeuropa, lika tydligt markerar mot vänsterextremism och islamism som mot högerextremism. Hot om våld får aldrig stoppa ett evenemang, avslutar Bengt Held.


Här är pressmeddelandet tidigare idag från Samuel Danofsky.
Pride kastar ut israelisk HBT-aktivist.

Den israeliske TV-kändisen och HBT-aktivisten Assi Azar var inbjuden att visa sin dokumentärfilm "Mom and Dad, I have something to tell you" i Pride House under Stockholm Pride. Filmen handlar om hur relationen mellan barn och föräldrar påverkas i samband med att barnen kommer ut som homosexuella. I filmen tar Assi sig själv och sin egen familj som utgångspunkt.

Två veckor innan Pride börjar skickar Prides ledning ett kort e-mail där man helt plötsligt gör en helomvändning och säger: "Att visa denna film innebär en sådan stor säkerhetsrisk att vi beslutat att inte visa den." Därefter har programpunkten tagits bort från hemsidan och Assi är inte längre välkommen att visa sin film i Pride House. I samtal med Pride har det senare framkommit att det är det faktum att Assi kommer från Israel som utgör den så kallade säkerhetsrisken.

– Pride är ett otroligt viktigt evenemang och ska utgöra spetsen för lika rättigheter och yttrandefrihet i Sverige. Därför är det skamligt att Stockholm Pride nu väljer att vika sig för extremistiska och möjligen islamistiska homofoba krafter istället för att stå upp för rätten att tala om HBT-relaterade frågor. När jag visade filmen på festivaler i Boston och San Francisco fanns det också extrema grupper som ville stoppa visningarna. I de fallen valde dock organisatörerna att stå upp för mig och filmen till hundra procent, säger Assi Azar i en kommentar till beslutet.

Trots Stockholm Prides beslut kommer Assi att komma till Sverige under Pride då han anser att frågorna är för viktiga för att falla offer för politisering. Just nu letar vi efter en ny lokal att visa filmen i och kommer inom kort återkomma med information om när och var.

Bilen till den här bloggpostsen är av Assi Azar.


Uppdatering 1.

Stockholm Pride sprider antisemitism.


Det blir värre och värre.

Tobias Brandel kommenterar också debatten i Svenska Dagbladet och lämnat ett citat från pressansvarige för Stockholm Pride. .
– Israel är ett krigförande land, det kan bli motdemonstrationer som gör att det behövs extra säkerhet som vi inte klarar med vår budget, säger Prides kommunikationsansvariga Niklas Torsell.
Resonemanget är groteskt av flera orsaker.

1. Vanliga medborgare i Israel har inte ansvar för vad Israels regering gör. Precis som vanliga svenskar inte har ansvar för vad Sveriges regering gör. Det finns många människor i Israel som ogillar deras regering precis som det finns många i Sverige som inte tycker Fredrik Reinfeldt (m) borde vara statsminister. Det är pinsamt för ansvariga för Stockholm Pride att de inte fattar det.

2. Om Israel är ett krigförande land (det förs inget krig just nu men de har inte fredsavtal med alla sina grannar) måste ju också arabiska HBT-personer från flera arabländer (som inte har fredsavtal med Israel) förbjudas att vara talare vid evenemang när det är Stockholm Pride. Och USA har i decennier varit iblandad i militära konflikter i diverse länder utan att HBT-aktivister från USA blivit stoppade som talare vid evenemang. Thomas Beatie, gravid man, bjöds in av Stockholm Pride själva förra året. Trots att hans hemland USA förde krig både i Irak och Afgahnistan. Och även Sveriges för krig i Afgahnistan formellt. Då borde inte heller folk från Sverige få vara talare vid Stockholm Pride.

Tydligen är det bara judar som Stockholm Pride tycker har kollektivt ansvar för om landet de bor i för krig. Samma logik gäller inte bl.a. USA, Sverige och andra länder som deltar i militära strider i Afgahnistan. Jag är helt för att västländer delar militärt i Afgahnistan för att bekämpa talibaner men det är en annan sak.

Antisemitismen har varit och är ett allvarligt problem i min egen hemstad. Två av de främsta socialdemokratiska politikerna här, Ilmar Reepalu och Adrian Kaba, har spridit kommentarer som är oacceptabla och kan tolkas vara antisemitiska. Nu har antisemitiska stereotypen även blivit en del av Stockholm Pride.

Ansvariga för Stockholm Pride - ni borde skämmas!


Uppdatering 2.

Israel har främlingsfientlig politiker som utrikesminister.

Vill göra ännu ett förtydligande om min attityd till Israels nuvarande politik. Inte för att det egentligen har med saken att göra eftersom vi debatterar om en bög från Israel ska få komma till Stockholm Pride för att berättar om homofobi och homovänlighet i sitt hemland. Inte att han ska komma hit för att vara ambassadör för Israel.

Men jag kan väl avslöja att det finns två länder (kanske fler) där jag nog skulle kallas för vänster även om jag är liberal. Det ena är USA, det andra Israel. Jag är synnerligen kritisk mot dess nuvarande högerregering, som närmast kan jämföras med om Moderaterna och Sverigedemokraterna bildat regering i Sverige och Jimmie Åkesson (sd) fått bli utrikesminister. Det är tragiskt att det främst bara är delar av vänstern, och delar av HBT-rörelsen (oavsett om folk är höger eller vänster) i Israel som idag är engagerade för fred. Orsaken till det är delvis en polarisering på båda sidor där Hamas framgångar, och en betydande antisemitism bland palestinier, fått fler i Israel att vända sig till oförsonliga högerpartier. Men just därför borde vi stödja de progressiva människor i Israel som kämpar mot patriarkala strukturer och judisk-ortodoxa grupper. Inte bojkotta dem.


Uppdatering 3.

Det är glädjande att Stockholm Pride backar.

Jag ringde föreningens presschef Niklas Thorsell ca 9.30. Ställde bara en direkt fråga. ""Är det sant att Stockholm Pride har bokat av Assa Azar som föreläsare pga av säkerhetsbedömningar?" Trots att han var på sitt jobb kunde han enkelt på 10 sekunder framfört "Nej, det är galet och fel. Men jag kan förklara mer i eftermiddag".

Istället bad han mig ringa efter 13.00. Jag tyckte dock det var angeläget att snabbt skriva om det. Att Thorsell med pressvana, får man hoppas, inte kan ge ett snabbt besked om att föreläsaren inte är avbokad visar hur oproffsigt de jobbar. Ansvariga för Stockholm Pride har i flera år vanskött sin ekonomi och säkerheten. Om de i år nu drar till med en nödlögn om att de aldrig skulle velat boka av föreläsaren förvånar det mig inte om det skulle vara sant. Oavsett vilket har de klantat till sig igen.

Det återstår att se om de mot alla odds får en fungerande ekonomi i år. Besvärande för Thorsell är citatet i SvD idag.

"– Israel är ett krigförande land, det kan bli motdemonstrationer som gör att det behövs extra säkerhet som vi inte klarar med vår budget, säger Prides kommunikationsansvariga Niklas Torsell."

Alla runt Thorsell har tydligen helt felbedömt hans kommentarer. Men även Alf Kjeller, föreningens festivalansvarige har ansvar för det. här. Som vanligt har ansvariga för Stockholm Pride noll koll.

Skärp er.


Uppdatering 4.

Stockholm Pride skrev ett pressmeddelande i tisdags att talaren aldrig blivit stoppad.
Idag har PR-byrån JKL gått ut med ett pressmeddelande att dokumentärfilmen ”Mom and Dad, I have something to tell you” inte kommer att visas under Stockholm Pride. Detta stämmer inte. ‑ Det har hela tiden varit viktigt för Stockholm Pride att den är en del av festivalprogrammet, då det är en film med ett ständigt angeläget ämne, säger festivalchefen Alf Kjeller.
Jag har i onsdags fått ett mail från Samuel Danofsky om att festivalansvariga tydligt avbokat talaren och att Alf Kjeller alltså ljuger i förfeningens pressmeddelande. Camilla Kempe skriver följande.
Vi har sent upptäckt att nedanstående programpunkt är anmäld av JKLGroup. Att visa denna film innebär en sådan stor säkerhetsrisk att vi beslutat att inte visa den.
Debatten om JKLGroup som företag som bokar talare blandar jag mig inte men det är förfärande att Camilla Kempe viker sig för antisemitism, med stöd av övriga i festivalledningen. Bl.a. Alf Kjeller och presschefen Niklas Thorsell fick kopia av mailet. Stockholm Pride har senaste åren kantats av skandaler när det gäller ekonomi och säkerhet. Nu kan man till den föga smickrande listan placera även spridande av antisemitism och lögner. Hedrande är det inte.

Dagens Nyheter hade i onsdags en artikel om att vänsterextremister attackerat försvarsanställda i Prideparaden förra året. Igår kommenterade Cecilia Widegren, vice ordförande i rikdagens försvarsutskott, i Aftonbladet situationen.

2 kommentarer:

 1. Kanske lite off topic men vad vet du om detta?

  http://www.aftonbladet.se/debatt/article15161658.ab

  Ofog säger att de som anmälde den där filmen till Pride är en vapenlobbyorganisation? Det börjar bli rätt tröttsamt allt det här. Jag trodde inte Pride handlade om vapen.

  SvaraRadera
 2. Anonym

  1. En Pridefestival håller inte med om alla de åsikter som framförs på något av seminarierna i dess program. Annars vore ju styrelsen för Stockholm Pride både moderater och vänsterpartister - samtidigt.

  2. Vad är det som är kontroversiellt med vapen i sig. Alla riksdagspartier, även Miljöpartiet och Vänsterpartiet är för att Sverige ska ha ett militärt försvar. Vapen varken visas eller används på Prideseminarier förutom av de som fått som uppgift att övervaka säkerheten, polisen. Precis som på musikfestivaler etc.

  3. Ofog försöker nu desperat försöka flytta fokus från sina egna trakasserier av HBT-personer till JKL. Jag har inget som helst intresse att här i samband med debatten om Stockholm Pride varken försvara eller kritisera lobbyföretaget JKL, Moderaterna, Vänsterpartiet, Svenska kyrkan, RFSL-Ungdom eller andra. Den debatten tar jag utan problem i andra sammanhang.

  Om du (likt) Ofog är emot att Sverige ska ha ett militärt försvar och skydda vårt land mot militära angrepp så vänligen sök stöd hos någon politisk grupp som jobbar för det och blanda inte inte Stockholm Pride. Jag delar den analys som alla riksdagspartier har, att Sverige ska ha ett militärt försvara. Och de partier som är till vänster om Vänsterpartiet må var antimilitaristiska i sin retorik - när det handlar om ett kapitalistiskt land som Sverige. När det gäller deras favoritkommunistländer har de aldrig tvekat om att de ska försvara sig militärt "mot imperialismen". Samma skydd tycker de inte Sverige ska ha mot halvdemokratin Ryssland. Det avslöjar något om de här grupperna som tillsammans fick 0,02 % i senaste riksdagsvalet.

  Bengt

  SvaraRadera