torsdag 20 oktober 2011

Liberal transperson och socialdemokratisk bög i Polens parlament.


Nästa torsdag, 27 oktober, startar ILGA-Europes (paraplyorganisation för HBT-föreningar i Europa) årliga konferens. Den här gången i Turin i Italien. Bland de främsta talarna på konferensen är två HBT-personer som blev parlamentsledamöter i Polen efter valet där för någon vecka sedan. Från Pinknews.
A transgender woman is expected to become the first trans person in Poland to be elected as an MP.

Anna Grodzka, 57, of Krakow, believes she will be the world’s only sitting transgender MP if elected for the Palikot Movement party.

A gay man, Robert Biedron, is also expected to become an MP.

Palikot Movement is a new political party which advocates civil unions, legalising soft drugs and liberalising abortion laws.

It was set up by former Civic Platform MP Janusz Palikot
Två partier i nya parlamentet för partnerskapslag.

Liberal-konservativa PO (39,2 %) förblir regeringsparti i Polen efter valet 9 oktober. Även om partiet är HBT-negativt och emot juridiskt erkännande av samkönade relationer är det en positiv nyhet för HBT-personers situation i Polen. Det främsta oppositionspartiet, konservativa PiS (29,9 %), är nämligen ännu värre och tydligt HBT-fientligt. När de tidigare var i regeringen var det bl.a. debatter om att förbjuda homosexuella och bisexuella att jobba som lärare och om att förbjuda gayparader.

Det nya partiet Palikot's Movement (RP) är är liberalt och för en partnerskapslag för homopar. Partiet fick i sitt första val 10,0 % medan alla gamla partier i parlamentet minskade något. Konservativa PSL hamnade på 8,4 % och socialdemokratiska SLD på 8,2 %. Det senare partiet har tidigare varit i princip ensamt om att vara HBT-vänligt och argumentera för en partnerskapslag men har nu alltså fått sällskap av det nya liberala partiet.

Av de två nya polska parlamentsledamöterna är transpersonen Anna Grodzka (bilden) med i liberala RP och homosexuelle Robert Biedron i socialdemokratiska SLN.

Parlamentet i Schweiz har röstat nej till förslag om homoadoptioner.

Granskar man utvecklingen i Europa kan man konstatera att alla länder i Norden nu likställt sina lagar när det gäller adoptioner och inseminationer förutom att Finland ännu inte tillåter homoadoptioner. Även en del andra länder i Europa har likställt lagarna bl.a. Storbritannien och Spanien. Nu har debatten även nått Schweiz där ett förslag lämnats om att tillåta homoadoptioner. The Swiss Rainbowfamilies Association kommenterar..
“We are disappointed to see a majority of members of the National Council consciously perpetuating the legal discrimination of thousands of children growing up in rainbow families,” says Martina Scheibling von Känel of the Rainbow Families Umbrella Organisation.

By rejecting the petition “Equal Opportunities for All Families”, the demands for recognition of same-sex parenthood have been shelved for the time being. The two pending motions aimed at repealing the ban on adoption and on second-parent adoption are scheduled for deliberation during the winter or the spring session.
Liberaler var oense medan kristdemokrater och främlingsfientliga röstade nej.

Alla parlamentsledamöter från socialdemokratiska SP och gröna Glp röstade för en likställd homoadoptionslag. 12 ledamöter från liberala FDP var positiva medan 17 röstade nej. Från kristdemokratiska CVP och främlingsfientliga SVP röstade nästan alla nej. I debatten blev det dock tydligt att det lär finnas en möjlighet att senare få majoritet för närståendeadoptioner för samkönade par. Ett förslag som skulle kunna få stöd från liberala FDP och kanske även kristdemokratiska CVP.

När Schweiz, efter en folkomröstning, fick en partnerskapslag för några år sedan vara fyra av de fem största partierna för förslaget, bara främlingsfientliga SVP var emot. Som kuriosa kan jag avslöja att det en konflikt med samma partier på varsin sida om det förbud mot nya minareter som gäller i Schweiz efter en annan folkomröstning. Främlingsfientliga SVP var för förbudet medan de andra fyra partierna var emot. Islamofoba partier är som bekant sällan homovänliga även om de ibland låtsas vara det. Undantaget är Nederländerna där främlingsfientliga PVV är för lika rättigheter för samkönade och olikkönade par när det gäller äktenskap, adoptioner och inseminationer.


Uppdatering 1.

Carl Bildts kommentarer om eventuella brott mot mänskliga rättigheter är oacceptabla.

Röstsiffrorna om homoadoptionsförslaget blev 83 ja och 97 nej i parlamentet i Schweiz.

Idag har Moderaternas stämma (kongress) börjat. Fram till söndag ska den bl.a. debattera och besluta om ett förslag från partistyrelsen om en frihetlig lag för juridiska könsbyten och ett eventuellt utredande (som en minoritet i partistyrelsen är för) att tillåta surrogatmödraskap. Partiet ska även anta ett nytt idéprogram.

Den här bloggen är inte partipolitisk. Det var orsaken till att jag till en början inte kommenterade "Juholtaffären", däremot när debatten handlade om att han först varit positiv till ett absurt förslag om tillfälliga medborgarskap. Samma sak gäller för utrikesminister Carl Bildt (m). Jag har hittills inte brytt mig om att kommentera hans kopplingar till Lundin Petroleum. Men nu har det nått en sådan nivå att det blir tydligt att Bildt försöker mörka vad han gjort.

Fredrik Reinfeldt (m) eller Håkan Juholt (s) hade nog fått avgå inom några veckor om de, efter en "affär", varit så arroganta mot journalister som Carl Bildt är. Han vägrar t.o.m. att svara ja eller nej på direkta frågor som sitt ansvar. Det är viktigt att inte låta honom komma undan av den orsaken. Jag kräver inte Bildts avgång men jag förväntar mig att han erkänner sitt ansvar för sitt engagemang i företaget. Det handlar om dess eventuella ansvar för kränkningar av fattiga människor i Afrika. Precis som när det gäller tillfälliga medborgarskap har det koppling till mänskliga rättigheter. Därav min kommentar.

Dagen efter att jag skickade mitt HBT-nyhetsbrev för oktober till bl.a. flera journalister på tidningen Dagen har de en artikel om en av de saker som jag kommenterade i nyhetsbrevet. Men det kan givetvis vara en slump. :-)


Uppdatering 2.

Moderaternas stämma har i förmiddags behandlat förslaget till nytt idéprogram för partiet. Jag återkommer när jag hittat info om de delar som har koppling till HBT. De förslag som handlar om en ny könstillhörighetslag (bl.a. att avskaffa sterilitetskravet) och surrogatmödraskap väntas behandlas sent ikväll fredag. Ikväll avgörs det också om partiet ska kandidera i val inom Svenska kyrkan.

Uppdatering 3.

Ska göra ett förtydligande om regeringen i Polen. Den utgörs inte bara av liberal-konservativa PO utan även konservativa PSL. I det nya parlamentet möts de av en opposition från två håll när det gäller HBT-rättigheter och jämställdhet. Dels liberaler och socialdemokrater som fick 18,2 % tillsammans, dels homofientliga konservativa Pis som fick 29,9 %. Förra mandatperioden kom oppositionen nästan bara från konservativt håll inom de här frågorna. Det finns orsak till viss optimism och även andra tecken på att många i Polen blivit HBT-vänligare, främst i större städer.


Uppdatering 4.

Ansvarigt utskott på Moderaternas stämma när det gäller "mångfald etc." har beslutat att hålla med partistyrelsen om att avskaffa kraven att vara ogift, svensk medborgare och steril för att få byta juridiskt kön. Utskottet går också emot majoriteten i Moderaternas partistyrelse och vill precis som en minoritet i partistyrelsen att tillåtande av surrogatmödraskap bör utredas.

Ärendena avgöra senare ikväll fredag.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar