torsdag 6 oktober 2011

Cameron "Jag är för homoäktenskap eftersom jag är konservativ".


Storbritanniens statsminister David Cameron (bilden) har nu äntligen kommit ut ur garderoben. Som en supporter av en könsneutral äktenskapslag. Det gjorde han i ett tal på en partikonferens i Manchester. De senaste åren har det bland en del HBT-engagerade i Storbritannien varit rykten om att Cameron är för en likställd äktenskapslag men han har själv tidigare inte kommenterat det offentligt.

Cameron är verkligen inte först bland högerledare att bli för homoäktenskap, flera motsvarande partier i Norden har varit positiva till reformen i en del år. Men ingen annan har vad jag vet motiverat sitt stöd för en könsneutral äktenskapslag med att vederbörande är konservativ. Från Pinknews.
Last month, ministers announced that a consultation would be held on how to introduce same-sex marriage before 2015.

The prime minister, who backed committment between same-sex couples in his 2005 speech, told supporters today: “I stood before a Conservative conference once and I said it shouldn’t matter whether commitment was between a man and a woman, a man and another man or a woman and a woman.

“You applauded me for that. Five years on, we’re consulting on legalising gay marriage.

“And to anyone who has reservations, I say this: Yes, it’s about equality, but it’s also about something else: commitment. Conservatives believe in the ties that bind us; that society is stronger when we make vows to each other and support each other.

“So I don’t support gay marriage in spite of being a Conservative. I support gay marriage because I am a Conservative.”
Kd var mer engagerade emot homoäktenskap än för att behålla förbudet mot bastuklubbar.

Mitt tips är att Camerons tal kan bli trendsättande för andra konservativa politiker i Europa. Och egentligen är Camerons resonemang logiskt.

Vi kan jämföra hur Kristdemokraterna i Sverige förhållit sig till avskaffande av den s.k. bastuklubbslagen (ställen där män träffas, ofta för sexuella anonyma möten) 2004 och införandet av en könsneutral äktenskapslag 2009. Kd röstade nej till båda reformerna. Men när det gäller bastuklubbslagen tyckte partiet det var tillräckligt att dåvarande ordföranden hade en (iofs homofob och osaklig) debattartikel om det i en dagstidning. Medan kd i flera år envist argumenterade emot att samkönade par skulle få möjlighet att ingå äktenskap.

Men om man är konservativ borde man väl tycka det är mycket viktigare att tillåta homopar att ingå äktenskap med möjlighet till en monogam stabil relation än att avskaffa förbud mot bastuklubbar. (även om de senare givetvis ska vara tillåtna i ett fritt samhälle).

Kristdemokraterna och deras ungdomsförbund Kdu är ännu 2011 emot en könsneutral äktenskapslag därför att de inte tycker samkönade par är värda att ingå borgerliga äktenskap. De borde lyssna på Cameron. Den som är konservativ bör vara för homoäktenskap.


Uppdatering 1.

Inga motionsförslag från sd om försämringar för homopar när det gäller adoptioner och inseminationer.

Igår onsdag var sista dagen för årets allmänna motionstid i riksdagen. Totalt har 3198 motioner lämnat jämfört med 3204 förra hösten. Jag kommer senare här på bloggen att redovisa en del motion med HBT-koppling men kan redan nu avslöja min granskning av om det varit några ledamöter eller partier som lämnat förslag till försämringar av HBT-rättigheter. Eller argumentering emot nya reformer.

Precis som förra året tycks det ett "negativt" förslag. Sverigedemokraterna argumenterar precis som 2010 för att avskaffa alla bidrag emot diskriminering, HBT-fientlighet och främlingsfientlighet. Precis som tidigare är dock bidragen till HBT-föreningar inte explicit omnämnda i budgetförslaget för sd.

Förra året blev jag något förvånad att Sverigedemokraterna inte lämnat något förslag om att avskaffa möjligheten till adoptioner (förutom närståendeadoptioner som partiet är för) och inseminationer för samkönade par. Då kunde orsaken till frånvaron av sådana motioner var att de var nya och dessutom var tvungna att snabbt lämna ett budgetalternativ. Men även om de i år är betydligt mer förberedda så lämnar de inte heller nu några förslag om försämringar för homopar när det gäller adoptioner och inseminationer. Det betyder inte att parti lämnat åsikterna (de har samma attityd som tidigare) men är ett tecken på att sd nu inte bedömer att de tjänar på att prioritera att jobba emot HBT-rättigheter.

Kristdemokraterna har samma åsikter som sd när det gäller adoptioner och inseminationer för samkönade par men där är det mer väntat att de inte lämna några förslag, det brukar nästan aldrig regeringspartier göra. De lämnar tillsammans regeringens propositioner (som partierna förhandlat ihop) istället.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar