tisdag 18 oktober 2011

"Bara" 7 länder i Europa som allvarligt diskriminerar HBT-personer.


I fredags förbjöd myndigheterna i Vitrysslands huvudstad Minsk en planerad demonstration för HBT-personers mänskliga rättigheter avslöjar Gayby. Även om Vitrysslands president och diktator Aleksandr Lukasjenko (bilden) själv börjat resonera om att tillåta gayparader från att fram till 2010 helt varit emot sådana är det tydligt att han är extremt homofientlig. Eller egentligen bögfientlig vilket följande kommentar avslöjar.
I suggested that if they are female, we, men, are to be blame. Women doing this with women are pardonable. They can be tolerated. But if they are male, it is a horror.
Lukasjenko tyckte bögar borde skickas till kollektivjordbruk.

Han gjorde december 2010 bort sig inför Tysklands öppet homosexuelle utrikesminister, liberalen Guido Westerwelle, som besökte landet för att ge ekonomiska lån i utbyte mot demokratiska reformer
Referring to the sources within the Ministry of Foreign Affairs of Poland, Wprost writes, that during a meeting of heads of the Ministries of Foreign Affairs of Poland and Germany in Minsk with Aliaksandr Lukashenka, the president of Belarus has come up with a long monologue. "He said that he does not understand how the man can live with the other man. It was an obvious hint on Guido Westerwelle, Germany's first openly gay foreign minister, who has a partner. The German minister has become nervous, but Lukashenko has gone further on. In rather sharp expressions he said, that has nothing against lesbians, but he would rather send gays to the collective farms with a great pleasure", stresses a source of the newspaper.
Tydligen har den vitryske presidenten ångrat sig något för sin attityd mot Westerwelle. Kanske inte smart att förolämpa utrikesministern i det ekonomiskt viktigaste landet i Europa. Man får ju hoppas att om det är några grekiska homofoba politiker som möter Westerwelle att de har mer självbevarelsedrift än den vitryske presidenten.

Turkiet och Makedonien saknar lagar som förbjuder diskriminering p.g.a. sexuell läggning inom arbetsmarknaden.

2008 gjorde jag en rapport om den juridiska HBT-situationen i Europas länder. Bl.a. Dagens Nyheter hade en artikel om den. Jag bedömde då att 13 länder hade så allvarligt diskriminerande lagar mot HBT-personer att länderna inte uppfyllde kraven för att få bli medlemmar i EU (några länder som redan var med i unionen var också med på listan). De senaste åren har jag konstaterat att tre av länderna förtjänar att bli avförda från den "svarta listan". Och när jag nu gått igenom information som ILGA-Europe (paraplyorganisation för HBT-föreningar i Europa) lämnat kommer jag att ta bort tre stater till från den.
On 12 October 2011, the European Commission issued its annual Enlargement Strategy and Progress Reports on EU accession and pre-accession countries....

ILGA-Europe is generally satisfied with the way most reports cover the human rights issues of lesbian, gay, bisexual and trans (LGBT) people. The European Commission rightly criticizes the governments of Turkey and FYR of Macedonia for omitting sexual orientation ground from the list of protected grounds in their national anti-discrimination legislation and reiterates that those laws do not comply with the EU acquis....

The Progress Reports also recommend that all Western Balkan countries who enacted comprehensive anti-discrimination laws (Albania, Bosnia and Herzegovina, Croatia, Serbia, Montenegro, and Kosovo) take measures to raise public awareness on the scope of those legislations and on the remedies they provide.
Gayparad i Makedonien.

ILGA-Europe har också lämnat mer detaljerade redogörelser för den juridiska och sociala situationen i de olika länderna.Tidigare har Makedonien förbjudit gayparader. Men tydligen har landet dessbättre ändrat sin policy.
The Helsinki Committee for Human Rights together with partner organizations organized a March for Tolerance in 2010 which was well protected by the police.
Info har tidigare lämnats om att Albanien inte tillåter juridiska könsbyten och att Serbien i praktiken förbjuder homosexuella och bisexuella att jobba i försvaret och göra värnplikten. Det mesta tyder dock på att det blivit en förändring av det de senaste åren. Utan att ha några "bevis" är det följande "indicier".

1. Att lagarna mot diskriminering förbättrats senaste åren.

Från ILGA-Europes senaste rapport om Albanien.
Comprehensive anti-discrimination law was adopted on the 4th of February, 2010 and took effect on the 13th of March, 2010. The Commissioner for Protection from Discrimination was appointed on the 22nd of April 2010 and the budget for the Commissioner for 2011 was approved by the government.
Från ILGA-Europes senaste rapport om Serbien.
Comprehensive Anti-discrimination law was adopted in March 2009 and the Commissioner forequality was elected in May 2010 to deal with the discrimination cases.
2. Avsaknaden av exempel i rapporter.

Rapporterna om Albanien och Serbien innehåller flera exempel på diskriminering av HBT-personer men inte från något av de områdena jag granskat, juridiska könsbyten i Albanien och homosexuellas situation i försvaret i Serbien. Inte heller har jag hittat någon sådan info i andra rapporter senaste åren.

Jag har förgäves försökt att via mail få kontakt med HBT-föreningar i de två länderna. 2008 ägnade jag mycket tid i två månader åt min Europarapport. Skulle jag vara lika envis idag och maila igen och igen (ibland krävs det många påminnelsemail) och försöka hitta nya kontaktadresser om de gamla inte fungerar är det möjligt jag fått kontakt igen. Men jag är intresserad att nu åter ägna så mycket tid åt det. Därför avför jag istället de två länderna, Albanien och Serbien, tillsammans med Makedonien som definitivt har ändrat policy, från "svarta listan".

Det betyder att det "bara" är sju länder i Europa där det är tydligt att de har så allvarligt diskriminerande lagar 2011 att de inte uppfyller EU:s krav, när det gäller HBT-rättigheter, för att få bli medlemmar.

Förbud mot gayparader 4 länder
Ryssland, Vitryssland, Ukraina, Moldavien

Förbud för homosexuella och bisexuella att jobba i försvaret 2 länder
Vitryssland, Turkiet

Olika åldersgräns för manliga samkönade och olikkönade relationer 1 land
Grekland

Förbud för transsexuella att juridiskt byta kön 1 land
Irland

På Irland har en utredning om juridiska könsbyten lämnats till regeringen som planerar att tillåta sådana nästa år. Därefter blir det 6 länder kvar i Europa som har allvarligt diskriminerande lagar (om inte några av dem även de ändrar sig). Intressant är att samtliga dessa 6 länder kommer vara i ett bälte i östra Europa från Ryssland över Vitryssland, Ukraina, Moldavien och Turkiet till Grekland.


Uppdatering 1.

Konspirationsteorier från islamofober håller inte för faktatest.

I förra bloggposten kritiserade jag den undfallenhet mot muslimsk intolerans som många till vänster, och en del liberaler, ägnar sig åt. Muslimsk intolerans ska inte bedömas mildare än kristen. Men inte heller hårdare. Vilket många islamofober, som Sverigedemokraterna, Swedish Defence League och andra gör. Eller terroristen Anders Behring Brevik.
– Breivik säger att han inte hyser något hat mot muslimer utan att han slåss mot att kristna länder i Europa har blivit muslimska stater. Breivik menar att Arbeiderpartiet är det parti som gjort att vi har ett samhälle som har övertagits av muslimer. Det är Arbeiderpartiet han hatar, inte muslmerna, de är gäster här.
Kristna länder i Europa som har blivit muslimska? Det finns ett sådant idag, Albanien. Inget illa om Albanien men om syftet med islamismen är att få länder i Europa att bli muslimska är ett litet fattigt land med några miljoner invånare ett synnerligen magert resultat. Och fakta är också att det bara är en minoritet i Albanien som är religiösa.

Samma sak med vem som styr Norden. Hur många ministrar och börsbolagsdirektörer är kristna? Ateister-agnostisker? Judar? Muslimer? Den senare gruppen utgör väl färre än 1 % medan mer än 99 % är kristna, judar eller ateister-agnostiker. Men konspirationsteorier håller sällan för faktatest.

I Norden är kristna oftare homovänliga än muslimer även om det är en variation inom båda grupperna. Men det som är intressant, och förfärligt, med ILGA-Europes rapporter om Västra Balkan och Turkiet är att homofobin är lika kompakt, det kvittar om islam eller kristendomen (eller båda som i Bosnien) är vanligaste religionen. Hatet, hotet och våldet är en vardag för HBT-personer i alla länderna. Förutom möjligen Kroatien där situationen är något bättre än övriga.

I HBT-negativa Kristdemokraterna fortsätter konflikten om vem som ska vara partiordförande.

2 kommentarer:

 1. Kroatien är inte så mycket bättre, lämnar man kustens turistorter och åker längre in i fastlandet, så ser man att det är gammeldags värderingar där också...

  Detta gäller särskilt regionen Krajina, där många kroater bosatt sig i de hus som beslagtagits efter att serbiska familjer fördrevs österut i Operation Storm 1995. Påminner en hel del om stereotypbilden av "rednecks", tänker på filmer från USA-södern på 50-talet...

  SvaraRadera
 2. Anonym

  Du har nog helt rätt om att homofobin är betydande även utanför storstäder och turistorter i Kroatien. Poängen är dock att det finns en hyfsad tolerans på vissa platser. Något som saknas nästan helt i flera andra länder i regionen.

  Bengt

  SvaraRadera