lördag 27 oktober 2018

Om det blir en mittenregering krävs det 50 % l- och c-politik.

Det kan tyckas odemokratiskt. C och l som fick ca 14 % ska få igenom lika mycket politik som s och mp som fick runt 33 %. Sverige kan få en blocköverskridande HBTQ-vänlig regering närmaste veckorna men då måste s och mp fatta att c och l har en ofantligt bättre förhandlingsposition än röd-gröna. Närmare 60 % röstade på partier till höger om s och mp. Givetvis måste det få genomslag i en regeringsförklaring.

S och mp måste helt enkelt gilla läget eller acceptera att m-kd styr med sd-stöd.


Uppdatering 1.

Jag har respekt för att det nu förs en debatt om ledande politiker ska föra dialog med sd-politiker utanför utskotten i riksdagen.

Det finns argument både för och emot. Och det är möjligt att det är lämpligt inför valet 2022 om sd skärper till sig. Men ordningen måste vara rätt, först skärper sig sd, sedan dialog. Att jag som bloggare har en dialog med sd-politiker är en annan sak, jag är en nyhetsförmedlare precis som en journalist. Det är också viktigt att påpeka att alla partier för en dialog i riksdagens utskott vid behandling av ärenden.

En annan sak är att förhandla. Runt hälften av m- och kd-sympatisörerna vill ha med sd i nästa regering? Jimmie Åkesson skulle bli justitieminister? Alltså seriöst?

M och kd har helt avfärdat sådant, den linjen bör givetvis behållas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar