måndag 30 april 2018

Nazistpartiet nrm ska demonstera i Ludvika.


Imorgon demonstrerar nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (nrm) i Ludvika. Hédi Fried är idag en av få förintelseöverlevande i Sverige. Hon ska dit och motdemonstrera.

Att nrm väljer 1 maj är givetvis ingen slump. Adolf Hitler förklarade i sin bok Min kamp att hans nationalsocialistiska parti medvetet valde att ha rött i sin partiflagga (senare officiell symbol för Tyskland) för att provocera vänstern. Det tyska nazistpartiet var länge främst ett medelklassparti, men i mitten av 1930-talet skulle de få brett stöd även bland arbetare, alltså de som inte fanns i koncentrationsläger. Genom statslån, tvångsarbete, offentliga investeringar och krigsupprustning försvann massarbetslösheten.

Många icke-judar trodde sig vara säkra.

Det finns en intressant dokumentär om homosexuella män som var placerade i tyska koncentrationsläger. Den som hade mest karisma var en man som var ifrån ett välbeställt hem i Österrike som 1938 blivit en del av Tyskland. Han var klädd i slips och kostym när han blev intervjuad och resonemanget handlade om varför så få tyskar protesterade. Han såg ledsen ut. Men kommenterade sedan ungefärligen följande.
.... Alltså vi trodde först de bara var ute efter judarna. Att vi andra var säkra. När jag hämtades av Gestapo för att jag haft sex med andra män blev det en chock för familjen, jag var ju "arier". Sedan infördes förföljelserna också successivt. Hade regimen infört alla lagar direkt hade det säkert blivit mycket mer protester. Varje ny lag verkade vara obetydlig jämfört med de som redan införts. Vi vande oss, det är hemskt men så var det....
Jag är närmast yttrandefrihetsfundamentalist. Visst ska nassarna få demonstrera imorgon. Men Hédi Fried gör också rätt i att fredligt motdemonstrera.


Uppdatering 1.

Nazister hatar både judar och muslimer.

Vi kan tycka vad vi vill om hur stram eller generös flyktingpolitiken ska vara, den debatten har jag ofta fört på den här bloggen. Men det som gör nazisterna unika i debatten är att de hävdar att det är judar i väst som i en hemlig konspiration vill muslimer ska flytta hit för att förstöra samhällen. Bisarra konspirationsteorier är centrala i den nazistiska rörelsen.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar