torsdag 26 april 2018

Alliansen är i en allvarlig kris.De mest ärliga noteringarna kommer ofta från folk som spelar om pengar. Då finns det inte plats för önsketänkande, det handlar bokstavligen om hårdvaluta. Unibet avslöjar att den som satsar på att c blir med i en röd-grön regering efter valet får bara tillbaka 2,10. Förvisso är oddset ännu lägre för den som satsar på att c stannar i Alliansen, 1,65, men att det nu är så jämnt är sensationellt.

M-ledaren Ulf Kristerssons kommentar är också sensationell. Jag har följt borgerliga partiers diskussioner i decennier. Visst har mindre borgerliga partier bråkat med varann men det största (oftast m) har ofta försökt hålla sig över striderna. 

Jag vet bara en situation som påminner om den här.

Alliansen hade bildat regering 1991. C:s dåvarande ledare Olof Johansson gjorde till en början en del soloutspel som minister men fick frän kritik från sin chef, dåvarande m-ledaren Carl Bildt. "Vi är en regering, jag utgår från att alla våra ministrar tar ansvar för våra kollektiva beslut.". Johansson rättade sig snabbt in i ledet. Att Kristersson nu antyder att han tvivlar på att bilda regering med c är just sensationellt.

Löfven har förgäves sökt att få Alliansen att spricka i flera år, utan framgång. Men nu kanske han lyckas. Vi är många som resonerar om att ifall Alliansen inte kan enas om migrationspolitiken, det område som väljarna prioriterar främst. Behövs det då någon Allians?


Uppdatering 1.

Ansvaret är främst Centerpartiets.

Jag har tidigare varnat m för att gå för långt och provocera de tre andra borgerliga partierna genom sina ständiga utspel om invandrare som ett hot. Jag vet att många har ogillat det, inte bara i c utan även i l och kd och också en del i m. Men i det här dramat är det främst c som har ansvaret..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar