söndag 23 mars 2014

Måns Zelmerlöw ger heteronormativiteten ett ansikte.Det är nog få som missat att popsångaren Måns Zelmerlöw (bilden) gjort kontroversiella kommentarer om homosexuella relationer i TV-progammet Pluras kök. Expressen visar utdraget från programmet om just den diskussionen. Det som gör det extra fascinerande är att Måns Zelmerlöw lett Qx gaygala 2014.

Vissa har efter hans kommentarer kallat honom homofob, några har hållt med medan en del tycker det var klumpigt men att man ska acceptera hans ursäkt. Den där ursäkten gäller dock bara för att han hävdade att homosexuella relationer är avvikande, att han istället borde kallat det för "mindre vanligt" än heterosexuella relationer. Hade det varit enda problemet med hans kommentarer borde vi kunnat lämna debatten. Alla kan ibland göra en klumpig kommentar.

Det som är besvärande för Måns Zelmerlöw är dock att han inte bara gjorde ett misstag om ett ord utan att hela hans resonemang är suspekt. Jag ska strax i detalj granska hans kommentarer men först något om att han var full. Jag är verkligen inte emot att folk kan dricka sig berusade privat men vet någon att hen ska sitta i ett TV-program så har vederbörande faktiskt ett ansvar att vara tillräckligt nykter för att inte efteråt hänvisa till att personen var full.

Måns framför unkna teorier.

Så till Måns kommentarer. Från Expressens artikel.
Jag tror att mannen föds med en automatisk dragningskraft till honan, och kvinnan likaså, säger Måns medan de andra middagsgästerna blir tysta. – Så måste det väl vara någonstans, förtydligar han....
Notera att Måns Zelmerlöw inte bett om ursäkt för det här trots att det faktiskt är både okunnigt och absurt heteronormativt. Han hävdar inte att de flesta föds heterosexuella utan att alla gör det, "automatiskt". Forskaren Simon LeVay från USA har visat att det kan finnas vissa genetiska skillnader mellan homosexuella och heterosexuella statistiskt (vilket betyder att inte alla i respektive grupp är likadana men att det finns skillnader på gruppnivå). Oavsett hur det är med forskningen är det heteronormativt att tro att alla föds som heterosexuella och att gissa att orsaken till att en del är homosexuella (eller bisexuella) är någon "avvikelse" i barndomen. Eller att folk "väljer" att bli homosexuella som homofober ofta gissar. (Dock hävdar de paradoxalt nog att de inte själva valt att bli heterosexuella)  Den typen av teorier lämnade vetenskapen i Sverige för flera decennier sedan. Att Måns Zelmerlöw, som hävdat han är HBTQ-vänlig, för fram teorierna igen är absurt.
– Så du menar att homosexualitet är en avvikelse då helt enkelt? – Ja, det menar jag. Jag menar inte att det är något fel överhuvudtaget. Men jag tror, det naturliga är ju att det är man och kvinna som gör barn ihop och därmed får hela arten att fortplantas, säger Måns. De andra gästerna reagerar med att ställa motfrågor - ännu en gång. – Det är väl fullt lika naturligt att man och man vill ligga med varandra, eller kvinna med kvinna? säger Miriam. – Nej, det är inte lika naturligt, om vi ser till… I och med att de inte skapar barn ihop, säger Måns.
Några reflexioner.

1. Vad är naturligt? Är det sådant som finns i naturen bland djur? Då är homosexualitet lika naturligt som heterosexualitet eftersom båda har hittats bland tusentals djurarter av forskare. Med reservation för att människors beteenden och definitioner inte enkelt kan överföras på djur. Det finns dock trofasta relationer mellan djur av samma kön och även sexuella.

2. Om människor skulle bete sig "naturligt" borde vi bo i hyddor, definitivt inte använda internet och annan modern teknisk utrustning. Det är biologiskt naturligt för människor att röra sig varje dag, alltså funkar inte de flesta jobben att vara stilla i flera timmar på en arbetsplats. Heterosexuella killar och tjejer borde gifta sig och skaffa barn före 20 års ålder (det var normen fram till för 100 år sedan)aldrig använda preventivmedel, aldrig idka oralsex eller andra sexuella varianter som inte kan orsaka barn. Hur många heterosexuella lever naturligt idag?

3. Forskning visar att människans ursprung förmodligen är från centrala Afrika. Orsaken till att det finns vita människor var en anpassning till ett annat klimat i Europa. Med Zelmerlöws resonemang är det alltså biologiskt onaturligt för svarta personer att bo i Europa. Kommer Zelmerlöw att framföra det när han är i TV igen?

Nej, jag tror inte Zelmerlöw är homofob. Han respekterar säkert homosexuella och bisexuella personer och har inget emot samkönade relationer. Men han är typiskt heteronormativ i sitt resonemang. Hade det varit Nils Nilsson som framfört de där okunniga kommentarerna hade saken kunnat vara utagerad. Men nu är det Måns Zelmerlöw, en av de sångare i Sverige som så sent som för någon månad sedan var värd för en HBT-gala. Och som efter sin fadäs låtsas att problemet bara var att det var fel att använda "avvikande" om homorelationer. Det är inte hedervärt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar