måndag 24 mars 2014

HBT-kultur. Främling vid vatten.


Först måste det konstateras att Främling vid vatten verkligen är annorlunda. Den franska filmen med Alain Guiraudie som regissör är en blandning av olika genrer, drama, erotik och thriller. I princip alla scener utspelar sig på en strand vid en sjö.

Frank (spelad av Pierre Deladonchamps) är en kille i 30-årsåldern som ofta besöker en cruisingplats för män som har sex med män. På stranden träffar han Henri (Patrick d'Assumça), en medelålders man som just separerat från sin fru men också haft sex med några män. Frank och Henri blir vänner och diskuterar olika saker, ibland närmast filosofiskt. Frank har sexuella äventyr med andra killar och blir förälskad i en av dem, Michel (Christophe Paou). Frank blir senare vittne till hur Michel dränker en av sina partners i sjön. Trots det fortsätter han relationen med Michel, med en blandning av rädsla och förälskelse. Innan filmen är slut har fler personer blivit mördade.

Det här måste vara den mest pornografiska icke-porrfilmen jag någonsin kollat. Det visas inte bara nakna män i nästan varannan scen. Även attraktive Pierre Deladonchamps som spelar Frank klär av sig. Det finns också några explicita sexscener. I första delen av filmen blir det så mycket homoerotik att det blir otydligt vad filmens egentliga syfte är, förutom att visa nakna män blandat med filosofiska debatter. Senare blir det dock mer drama och thriller. Intressant är att filmen inte använder musik alls för att skapa stämningar. Istället är det ljus och ljud i naturen som ger associationer till att det håller på att hända något olycksbådande.

Gillar du en film som är "alternativ" kan jag rekommendera den. Även till dig som tycker om manlig homoerotik blandat med "seriöst" innehåll.

Främling vid vatten visas fram till 27 mars i Malmö, Lund och Norrköping. Dessutom i Göteborg 23 april.

Trailer (Youtube) till filmen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar