torsdag 27 mars 2014

Fp vill sänka åldersgränsen för juridiska könsbyten.


Folkpartiet blir första borgerliga partiet att vilja sänka åldersgränsen för juridiska könsbyten. Sedan flera år tycker Miljöpartiet och Vänsterpartiet detsamma. V vill avskaffa åldersgränsen helt.

HBT-ansvarige ministern Erik Ullenhag (fp) har framfört att han är för en sänkning av åldersgränsen. Från Dagens juridik.
Syftet med utredningen är att se över om även personer under 18 år ska kunna byta juridiskt kön - det kön som lagen anser att en person har. – Vi har kommit överens om i regeringen att tillsätta en utredning, det ser jag som en framgång. Min känsla är att det ofta finns motstånd fram tills man får ökad kunskap, säger integrationsminister Erik Ullenhag (FP), som även ansvarar för HBT-frågor, till tidningen. Ullenhag vill se en sänkning av åldersgränsen men tillstår att det finns en del konflikter att reda ut. – Jag ser att vi behöver ändra åldersgränsen för att byta juridiskt kön. För en 15- eller 16-åring kan ett år vara en väldigt lång tid i förhållande till hur man mår. Men det finns konflikter vi behöver reda ut, som vad som händer om en 16-åring har en åsikt och föräldrarna en annan, säger han till tidningen.
Jag mailade därför folk från fp om Erik Ullenhag framför Folkpartiets officiella åsikter? Niklas Englund, politisk sekreterare, mailade följande.
Vad gäller Erik Ullenhags kommentar till åldersgräns vid juridiska könsbyten så är detta en FP-ståndpunkt, dvs. vi måste titta på åldersgränsen för att byta juridiskt kön (därför har regeringen tillsatt en utredning).
Jag tyckte det var något otydligt och ville att han skulle bekräfta om partiet är för att sänka åldergränsen. Englund kommenterade.
Vårt svar är JA, men att det är frågor som måste redas ut innan vi kan gå vidare.
20 februari tillsatte den borgerliga regeringen en utredning om nuvarande 18-årsgräns för juridiska könsbyten bör sänkas, avskaffas eller behållas. Direktiven till utredningen kan ni hitta här.

Bland övriga riksdagspartier har Centerpartiet meddelat att deras attityd är "möjligen" till att sänka nuvarande 18-årsgräns. Socialdemokraterna, Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna har ännu inte svarat vad de tycker 2014.


Uppdatering 1.

Piratpartiet för att avskaffa åldersgränsen för juridiska könsbyten.

Det finns som bekant partier även utanför riksdagen. Jag har kontaktat bl.a. Piratpartiet. Deras partiledare Anna Troberg mailar att partiet är för att helt avskaffa åldersgränsen för byta kön juridiskt.
Vårt mål är att avskaffa juridiskt kön, då vi inte ser ett uppenbart behov av att behålla det. Därmed vore ett avskaffande av åldersgränsen för juridiskt könsbyte också vara ett positivt steg i riktning mot ett framtida avskaffande av juridiskt kön. Så, vi ser positivt på ett avskaffande av den åldersgränsen. 
Piratpartiet vill allltså, precis som v, helt avskaffa åldersgränsen. Feministiskt initiativ har ännu inte svarat vad de tycker 2014.

Sd och kd hamnar tillsammans på ungefär samma resultat i ny opinionsmätning som i valet 2010.

En
ny opinionsmätning från Ipsos publiceras idag i flera tidningar. HBT-negativa Sverigedemokraterna och homonegativa Kristdemokraterna får tillsammans 11,5 % jämfört med 11,3 % i riksdagsvalet 2010.


Uppdatering 2.

Feministiskt initiativ för att avskaffa åldersgränsen för juridiska könsbyten.

Marita Strand från Feministiskt initiativs presstjänst mailar att partiet vill avskaffa åldersgränsen för juridiska könsbyten och hänvisar till partiprogrammet från 2013. 
.... Fi ska verka för alla människors rätt att kostnadsfritt ändra sin egen juridiska könstillhörighet utan krav på transidentitet eller kroppsliga ingrepp.... Fi ska verka för att minderåriga ska få byta juridiskt kön och få könskorrigerande vård efter sedvanlig utredning....
Därmed har tre av de partier jag granskar avslöjat att de är för att helt avskaffa åldersgränsen för juridiska könsbyten, Vänsterpartiet, Piratpartiet och Feministiskt initiativ. Miljöpartiet och Folkpartiet vill sänka åldersgränsen, Centerpartiet svarar "möjligen" till den reformen.

Socialdemokraterna, Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna har ännu inte svarat vad de tycker 2014.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar