onsdag 22 augusti 2012

Problem för Romney att förening för svarta är för homoäktenskap.Republikanerna och Demokraterna ska inom närmaste veckorna anta partiprogram inför valen i USA i höst, bl.a. till presidentposten och kongressen. Demokraterna förväntas för första gången säga ja till en könsneutral äktenskapslag i sitt program. Republikanerna har försökt få en konflikt mellan homosexuella och svarta, två av de grupper i USA där högst andel röstar på Demokraterna, genom att ge stöd åt svarta pastorer som är emot homoäktenskap. Vi kan konstatera att NAACP, en av landets främsta  föreningar för svartas rättigheter, i maj förklarade att de är för att samkönade par ska kunna ingå äktenskap. Från brittiska HBT-siten Pinknews.
The NAACP’s board of directors voted to support marriage equality at their quarterly meeting in May. NAACP president Benjamin Todd Jealous said it was the “legacy and responsibility of the NAACP to speak up on the civil rights issue of our times”.
Några tydliga framgångar har Republikanernas flirt med svarta ännu inte gett. Tvärtom har debatten om homosexuellas rättigheter nu startat en konflikt inom det egna partiet. En del politiker argumenterar för att partiet i sitt program ska bli för möjligheten för samkönade par att ingå partnerskap (opinionsmätningar avslöjar att en tydlig majoritet bland Republikanernas sympatisörer är emot homoäktenskap men ca hälften av dem är för partnerskap och en majoritet är positiva till att lagar mot diskriminering och hatbrott ska skydda HBT-personer och att öppet homosexuella ska få jobba i försvaret). De konstaterar att partiets homofoba attityd gör det svårare att locka unga.  Mitt Romneys rådgivare bemötte det dock med att jämföra homorelationer med drogmissbruk (sic!).

Skiss till partiprogram för Republikanerna argumenterar för totalförbud mot aborter.

Och partiet lär värre problem när det gäller de viktiga mittensympatisörerna om de antar det förslag till partiprogram som ska behandlas på partiets konvent (kongress). Förslaget är att Republikanerna ska vara för totalt förbud mot abort, även efter våldtäkt, vid incest och om moderns liv är i fara.  Andelen i USA som är emot fri abort har faktiskt ökat något sedan 1970-talet trots att attityderna till förvärvsarbetande kvinnor, skilsmässor, sex före äktenskapet och samkönade relationer blivit betydligt liberalare generellt sedan dess. Det är ungefär lika många, både bland ungdomar som äldre, som är för fri abort och som är emot det. Många av de som är emot nuvarande generösa abortregler (som avgjordes av Högsta domstolen i USA 1973) är dock för att rätten ska finnas efter våldtäkt och vid incest. Och ännu fler om moderns liv är i fara.

Om USA skulle införa ett totalförbud mot abort, även om moderns liv är i fara, skulle landet tillsammans med Nicaragua få de extremaste restriktiva abortlagarna i världen. Dagens Nyheter hade en artikel om just Nicaragaua (där abortlagen har stöd både av högern och vänstern) förra hösten.
I Nicaragua kan en läkare dömas till upp till tio års fängelse för att ha utfört en abort. En kvinna som avbryter sin graviditet riskerar ett nästan lika långt fängelsestraff – och det oavsett om hennes liv är i fara.... Till slut började hon skaka i kramper av smärtan. Hon yrade och var nära medvetslöshet. I feberdimman hörde hon en kvinnlig läkare säga: ”Nej, nu kan vi inte utsätta henne för mer tortyr! Vi måste göra något!” Den läkarens mod räddade Leslies liv. – Operationen utfördes i sista stund. Men hur många kvinnor har haft samma tur? undrar jag. Särskilt fattiga kvinnor på landsbygden, säger Leslie Briseño.
Att världens mäktigaste land kan få ett parti vid makten i höst som har de här värderingarna är egentligen absurt.


Uppdatering 1.

Dagens Nyheter har en artikel om nya filmen Pojktanterna, där både regissören och huvudrollsinnehavaren är transpersoner.


Uppdatering 2.

Svenska Dagbladet har en artikel om Gabriel Forss, öppet homosexuell sångare, och hans nya bok Äntligen. Men Gabriel, vi har inte någon statskyrka idag. :-) Men en felsägning är lätt hänt i den här typen av intervjuer. Bra du kan inspirera unga i frikyrkorna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar