måndag 6 augusti 2012

Kristna tidningen Dagen ljuger!

Kristna tidningen Dagen var förr ökänd för att sprida sin homofientlighet även på nyhetsplats, de har senaste 10 åren blivit bättre och reserverar sin homofobi till ledarplats. Men nu har de fått ett allvarligt återfall. Kanske har några av deras anställda sett gayparaden i Stockholm, fått sexuella känslor inför någon av samma kön och haft svårt att bearbeta det. Tidningen kommenterar bojkotten av snabbmatskedja Chick-fil-A.
Chefen för en amerikansk snabbmatskedja har deklarerat att han är kristen och att äktenskapet är ett förbund mellan man och kvinna. Detta har retat upp gayaktivister, som bland annat ordnat med kyssprotester vid kedjans 1 600 restauranger.
Att det faktum att en chef skulle deklarera att han är kristen skulle reta upp någon i ett land där 90 % av befolkningen är kristna är absurt. Och givetvis lögnaktigt. Ingen "gayaktivist" har kritiserat det faktum att företagets chef är kristen. Många gayaktivister är för övrigt själva kristna. Inte heller handlar debatten bara om att en chef är emot samkönade äktenskap, det är det många andra som också är, utan om att hans företag donerar massor av pengar till kampanjer mot homoäktenskap. Dagen ljuger alltså på nyhetsplats men det är inte första gången en del skenheliga gör det.


Uppdatering 1.

Jag brukar här på bloggen av princip inte kommentera saker som inte har någon koppling till HBT-debatten. Om det inte handlar om liberala värden som demokrati och yttrandefrihet. Näringsdepartementet har nyss meddelat att Christina Lugnet blivit entledigad (i praktiken avskedad) från sitt jobb som generaldirektör för Tillväxtverket Det har inget med HBT-rättigheter att göra. Däremot delvis med demokrati.

Vi ska inte tro att demokratin som system är vunnen en gång för alla. Idén måste vinnas för varje ny generation. Några centrala regler i en fungerande demokrati är att de regler som politiker och myndighetspersoner sätter upp ska följas av dem själva. Som liberal är det för mig också en viktig princip att varje skattekrona ska förvaltas effektivt. Tillväxtverkets representation är stötande i en situation där många svenskar har det tufft att få sin ekonomi att gå ihop. Jag har tidigare varit skeptisk mot näringsminister Annie Lööf (c) men här har hon gjort allt rätt.


Uppdatering 2.

Frankrikes nya vänsterregering planerar som bekant att införa en könsneutral äktenskapslag och tillåta samkönade par att bli prövade som adoptivföräldrar nästa år. Brittiska HBT-siten Pinknews avslöjar att det föranlett katolska kyrkan i Frankrike att återuppta en tradition som de startade på 1600-talet men inte använt efter 1945, en nationell bönedag. Nu mot homoadoptioner. Fascinerande. På 1950-talet fram till 1962 bedrev Frankrikes dåvarande högerregering ett brutalt krig för att behålla Algeriet som koloni och fick, till en början, stöd av både vänstern och katolska kyrkan. Några bönedagar mot kolonialism behövdes tydligen aldrig, däremot om två män ska kunna få adoptera något föräldralöst barn från Sydafrika. Katolska kyrkan vet tydligen vilka strider de ska välja.


Uppdatering 3.

Även Dagens Nyheter har nu en artikel om katolska kyrkans bön.


2 kommentarer:

 1. Tack så mycket Bengt för denna post, har själv kommenterat på flera sidor om just detta med Chic-Fil-A.

  Uppdateringen håller jag också med om helt. Har lite skepticism mot just Annie Lööf, men detta var verkligen den enda vettiga utvägen.

  SvaraRadera
 2. Hej Nate!

  Bra vi är ense, som vanligt. :-)

  Bengt

  SvaraRadera