fredag 3 augusti 2012

Kd och sd vill försämra HBT-rättigheter.
Det här är sista delen av min nya HBT-rapport som Dagens Nyheter hade en artikel om i måndags. Vi kan konstatera att två av riksdagens partier vill försämra rättigheter för HBT-personer, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna. Båda partierna vill avskaffa de jämlika lagarna som idag gäller för adoptioner och inseminationer. Både Kristdemokraternas ordförande Göran Hägglund (övre bilden) och Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (nedre bilden) har alltså betydande trovärdighetsproblem när de riktar sig till HBT-personer.   


5. Partiernas åsikter om reformer som riksdagen redan sagt ja till.

1. En könsneutral äktenskapslag alltså en gemensam äktenskapslag för samkönade par och olikkönade par.

Riksdagen sa ja till reformen 2009. Kd röstade nej.

2012 Kd vill avskaffa reformen och istället ha en könsneutral civilrättslig giftermålslag. Feministiskt initiativ vill istället ha en köns- och antalsneutral samlevnadslag. Sverigedemokraternas attityd är "möjligen" till reformen. Övriga partier är för reformen.

2. Närståendeadoptioner för samkönade par.

Riksdagen sa ja till reformen 2002. Kd röstade nej

2012. Alla partier är för reformen.

3. Internationella homoadoptioner.

Riksdagen sa ja till reformen 2002. M och kd röstade nej

2012 Sd och kd är emot reformen och vill avskaffa den. Övriga partier är för reformen.

4. Inseminationer för lesbiska kvinnor vid kliniker.

Riksdagen sa ja till reformen 2005. Kd röstade nej.

2012 Sd och kd är emot reformen och vill avskaffa den. Övriga partier är för reformen.

5. Lag mot diskriminering p.g.a. bl.a. sexuell läggning och könsidentitet.

Riksdagen sa ja till reformen 2008. Alla partier röstade ja.

2012 Alla partier är för reformen

6. Förbud mot diskriminering p.g.a. sexuell läggning i regeringsformen kapitel 2.

Riksdagen sa ja till reformen 2010. Sd röstade nej till grundlagsförslagen i sin helhet men argumenterade inte explicit emot den del som handlade om diskrimineringsförbud p.g.a. sexuell läggning.

2012 Alla partier är för reformen

7. Lagen om hets mot folkgrupp ska skydda homosexuella och bisexuella. 

Riksdagen sa ja till reformen 2002. M och kd röstade nej. Kd var för att hetslagen ska skydda homosexuella och bisexuella men ville att man ska göra ett undantag för religiösa samfund ”i predikosituationer”.

2012 Alla partier är för reformen.

8. HBT-flyktingar ska kunna få asyl enligt Genevekonventionen 

Riksdagen sa 2006 ja till att personer som blir förföljda p.g.a. sin sexuella läggning ska kunna få asyl enligt Genevekonventionen. Alla partier röstade ja.

2012 Alla partier är för reformen. Sd vill dock att flyktingpolitiken generellt ska bli betydligt mer restriktiv.

Slutord

Det här är alltså en rapport om vad 10 partier har för åsikter om HBT-politiken 2012. Givetvis är det flera saker som avgör HBT-väljares partisympatier. Det här kan dock ge information om vilka partier som är HBT-vänliga.

Bengt Held
Malmö
Juli 2012

Källor:

Civilutskottets, konstitutionsutskottets, utrikesutskottets, socialutskottets, justitieutskottets och arbetsmarknadsutskottets betänkanden i riksdagen 2011-2012
Voteringsprotokoll i riksdagen
Motioner från olika partier och riksdagsledamöter
Grundlagsutredningen
Könstillhörighetsutredningen
Socialstyrelsens utredning av könstillhörighetslagen
HBT-föreningars hemsidor
Partiernas partiprogram
Partiernas hemsidor
Mail- och telefonkontakter med politiker från olika partier

Referenspersoner för partier.

Socialdemokraterna Jonas Gunnarsson
Moderaterna Olof Lavesson
Miljöpartiet Helena Leander 
Folkpartiet Barbro Westerholm
Centerpartiet Annika Carlsson 
Sverigedemokraterna Per Ramhorn 
Vänsterpartiet Marianne Berg 
Kristdemokraterna Annika Eclund 
Feministiskt initiativ Sissela Nordling Blanco 
Sveriges pensionärers intresseparti Ingeborg Oléni  

Uppdatering 1.

7 länder i Europa har en så HBT-fientlig politik att de inte skulle få bli medlemmar i EU om de ansökt idag.

När vi är inne på Jimmie Åkesson och sd vill jag avslöja att Svenska Dagbladet rapporterar om att Willy Christensson, kommunfullmäktigeledamot för Sverigedemokraterna i Härryda, kallar homosexualitet för avloppssex. Nå, då måste heterosexualitet också vara avloppssex eftersom båda typerna av sex ofta använder kroppsdelar (eller nära) där urin och andra kroppsvätskor kommer från. Man kan givetvis raljera om den här typen av galna människor men han är faktiskt politiker, i Sverige 2012. Och smickrande för sd är det givetvis inte.

EU-minister Birgitta Ohlsson (fp) kommenterar i en Qx-artikel att länder som inte tillåter Prideparader eller i övrigt inte respekterar centrala HBT-rättigheter bör få bl.a. indragna EU-bidrag. Jag håller med. Dessbättre har dock EU-ländernas mest HBT-fientliga länder skärpt till sig något senaste åren även om oroande tecken på möjliga försämringar finns i bl.a. Ungern. Ännu är det två länder i unionen som dock inte följer EU:s krav inom HBT-området, Irland och Grekland. Jag hade november 2011 en bloggpost om de länder som bryter så allvarligt mot HBT-rättigheter att de inte skulle få bli medlemmar i EU om de ansökt idag.
Förbud mot gayparader 4 länder

Ryssland, Vitryssland, Ukraina, Moldavien

Förbud för homosexuella och bisexuella att jobba i försvaret 2 länder

Vitryssland, Turkiet

Olika åldersgräns för manliga samkönade och olikkönade relationer 1 land

Grekland

Förbud för transsexuella att juridiskt byta kön 1 land

Irland

På Irland har en utredning om juridiska könsbyten lämnats till regeringen som planerar att tillåta sådana. Därefter blir det 6 länder kvar i Europa som har allvarligt diskriminerande lagar (om inte några av dem även de ändrar sig). Intressant är att samtliga dessa 6 länder kommer vara i ett bälte i östra Europa från Ryssland över Vitryssland, Ukraina, Moldavien och Turkiet till Grekland.
Sedan november förra året har som bekant situationen i Ryssland förvärrats ytterligare genom att det i näst största staden S:t Petersburg införts förbud även mot att informera om mänskliga rättigheter för HBT-personer.


Uppdatering 2.

Halv miljon kollade prideparaden i Stockholm.

Ca 50 000 människor deltog i paraden vid Stockholm Pride idag, ca en halv miljon människor kollade paraden. Samtidigt höll antimuslimska föreningar ett möte i samma stad. Jag är emot deras islamofobi, men konstaterar också att i en demokrati råder mötesfrihet, något som diverse vänsterextrema grupper tydligen inte håller med om. Den som vill veta vad jag tycker om English Defence League kan läsa min bloggpost om föreningen.

I USA protesterar samkönade par, med rätta, emot snabbmatskedjan Chick-a-lick som donerar pengar till homofientliga grupper. Brittiska Metro fick nog av sexualiseringen av kvinnliga spelar i beachvolleyboll och testade hur det skulle sett ut om en del manliga idrotter behandlats på samma sätt,. Miljöpartiet har publicerat en ny rapport om sin HBT-politik.

2 kommentarer:

 1. Anledningen till att SD röstade "nej" till grundlagsreformen var att den innehöll bl a att Sverige 'måste' vara mångkulturellt (invandrare får INTE tvångsintegreras utan för stanna i utanförskap om dom väljer det)samt att den också sa att politiker får, för första gången sen 30-talet, sätta in militären på det egna svenska folket. Frågan är inte varför SD röstade 'nej'. Frågan är varför SAMTLIGA andra partierna röstade 'ja' till en sån grundlagsändring...

  SvaraRadera
 2. Hej Kim!

  Det stämmer att sd hade några andra invändningar men jag följde noga debatten och sd:s fokuserade sin kritik mot Sveriges medlemsskap i EU som är den internationella organisation som främst förbättrat situationen för HBT-personer.

  Sverige har haft en mångkulturideologi sedan 1975 så det är väl inte dramatiskt om praxis blir en del av grundlagen. Man kan problematisera mångkultur som mål i sig, jag väljer heller att målet ska vara mångfald för att betona att det handlar om individers, inte kulturers rättigheter. Men jag vänder mig också bestämt emot sd.s assimilineringsmål, att varje invandrare helt ska lämna sin gamla kultur. Det är inte förenligt med respekt för mänskliga rättigheter. Givetvis ska invandrare integreras, lära sig svenska och skaffa kunskap om svensk kultur men det är möjligt att både känna gemenskap med sin nya och gamla kultur. Det gör för övrigt många svenskar som bor utomlands. Jag och 7 av riksdagens 8 partier konstaterar att sd:s politik med "tvångsassimiliering" (däremot ska invandrare givetvis får bli assimilerade om de själva vill) inte är förenligt med mänskliga rättigheter. Notera att ledande konservativa politiker som Storbritanniens respektive Tysklands statsministrar David Cameron och Angela Merkel, som båda kritiserat mångkulturideologin INTE är för assimilering som politiskt mål.

  När det gäller att militär ska kunna användas mot upplopp är det väl en erfarenhet från kravallerna i Göteborg. Men vill sd inte effektivt bekämpa höger- eller vänsterextrema upplopp där en militär insats är den absolut sista åtgärden, mitt tips är att det aldrig kommer att användas, så avslöjar det väl något om sd och "ordning och reda".

  Bengt

  SvaraRadera