söndag 12 augusti 2012

Ingen mänsklig rättighet att få ge blod!

I flera år har det förts debatt om vilka blodgivningsreglerna ska vara för bl.a. män som har sex med män. Ulf Schylt. tidigare styrelseledamot i RFSL, har en artikel om det på debattsiten Newsmill. Istället för avslöja varför reglerna är som de är hänvisar jag till den artikeln. Att det åter blivit konflikt om nuvarande regler är för att Centerpartiets ordförande Annie Lööf i samband med Stockholm Pride gjorde ett utspel om att de är diskriminerande mot homosexuella och bisexuella män.

Kristdemokraterna vänder sig idag i Svenska Dagbladet emot resonemanget. Även Hanne Kjöller från liberala Dagens Nyheter ledarredaktion försvarar nuvarande regler. Kjöller var en av de som i debatten om homoadoptioner 2002 argumenterade för samkönade pars rätt att bli prövade som adoptivföräldrar. Även RFSL stödjer nuvarande regler. Bloggaren Jens Fagerlund håller däremot med Centerpartiet.

Centerpartiet ska ha en eloge för att de som första riksdagsparti 2006 tog ställning emot dåvarande blodgivningsregler som förbjöd män som haft sex med någon man sedan 1980-talet, även om det bara handlade om oralsex med kondom och vid ett tillfälle, skulle bli avstängda resten för livet som blodgivare. Efterhand anslöt sig fler partier och när Socialstyrelsens nya "liberalare" regler genomfördes (en man som inte haft sex med någon annan man senaste året får ge blod), så fick det stöd av alla riksdagspartier, även Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna. Centerpartiet vill nu gå ett steg längre.

Börja med att engagera dig för spridning av information om säkrare sex.

Det kan låta bedräglig tolerant att göra individuella prövningar av varje människa som vill bli blodgivare, Men då måste för det första tid avsättas åt närmast personliga intervjuer med de som vill lämna blod. Dessutom blir det frågor som nog många skulle tycka vara integritetskränkande typ "misstänker du att din partner varit otrogen och att ni sedan haft oskyddat sex". "Vilka sexualtekniker använder du och din partner och hur ofta använder ni kondom"?

Den som är HBT-engagerad och vill att män som har sex med män (MSM) ska få bli blodgivare på samma villkor som heterosexuella bör börja med att engagera sig för att sprida information om säkrare sex och mer resurser till hiv-prevention riktad mot MSM. Men av någon orsak är det få svenska HBT-engagerade som tydligt driver arbetet mot hiv. Jag har själv publicerat en del artiklar om det och RFSL:s senaste kampanj är värd beröm. Men hur många andra bryr sig om problemet på bloggar och i debattartiklar? Börja med det, när det arbetet gett resultat blir det lättare att också resonera om likställda blodgivningsregler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar