torsdag 14 februari 2019

Övriga riksdagspartier bör kanske på sikt ta bort "kontaktförbudet" emot sd.Sd är ett HBTQ-negativt, främlingsnegativt och EU-negativt parti. Ett sådant parti bör övriga partier inte förhandla med och definitivt inte låta bli en del av en regering.

Moderata ungdomsförbundet har gjort ett utspel om att m bör inleda dialog med sd. Jag håller inte med dem. På kort sikt. Problemet är att så många blandar ihop dialog och förhandlingar.

I den borgerliga gruppen i integrations- och arbetsmarknadsutskottet i Malmö bjöd vi in Vänsterpartiets representant 2004 om att tillsammans fälla ett ärende från s-styret.

Det där var inte självklart, kanske första gången någonsin en v-politiker blivit inbjuden till ett borgerligt gruppmöte i Malmö. Det var kontroversiellt. Vi hade en debatt runt 10 minuter om vi verkligen skulle göra det.

Så här gick det till. V-representanten framförde sina argument och vi i borgerliga gruppen våra. Sedan fick han lämna rummet. Därefter förhandlade fp (idag l) och m i borgerliga gruppen om hur vi skulle förhålla oss. Vi gjorde en självständig bedömning. Vi var inte beredda att deala med v för att fälla sossarna. Men tillsammans gjorde vi det.

Om Sverigedemokraterna så småningom mognar demokratiskt kan de enligt mig få samma roll.

Men där är vi inte idag. Skeletten ramlar ur garderoben från sd igen och igen. Jimmie Åkesson fattar inte att när han kritiserar "det vänsterliberala etablissemanget" skrämmer han bort m- och kd-politiker. Det blir ett kodord för "vi är emot liberal västerländsk demokrati".

Ulf Kristersson
(m) är främst (höger-)liberal. Min bedömning är att sd måste byta ordförande om borgerliga partier ska bli intresserade att samarbeta med partiet. Åkesson är för belastad av att ha gått med i sd när det var halv-nazistiskt. Han spred främlingsfientliga budskap strax före valet 2018.

Tack och lov att vi i "det vänsterliberala etablissamenget" styr många länder. Annars hade vi riskerat att hamna i Budapest.


Uppdatering 1.

För att vara tydlig.

De fyra borgerliga partierna i riksdagen förhandlar bara med s och mp och så bör det förbli. Jag tar avstånd från att m, kd och l samverkar med sd i några få kommuner. Däremot kan en informell dialog föras med v och på sikt även sd.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar