tisdag 29 maj 2018

Ola Ullsten fick mig att bli politiskt intresserad


Jag minns ännu situationen. Jag var 12 år. Det var 1978. Radion var svart. P3 nyheterna hade en nyhet om att Ola Ullsten (bilden) blivit Sveriges statsminister.  Ullstens röst hördes.
.... Folkpartiet är Sveriges liberala parti....
Dittills hade jag varit helt ointresserad av politik som de flesta barn är. Jag visste inte vad liberal var. Men efter att kollat efter handlade det tydligen om att människor ska få vara fria. Det lät bra. Jag började följa politikens debatter. Det kan tyckas besynnerligt att någon blir politiskt medveten redan som 12-åring men vad jag vet är det inte ovanligt. Sedan många år är jag inte medlem i något parti. Men liberal är jag ännu.

Ullsten var vänsterliberal.

Ola Ullsten har avlidit, 86 år. Det raljerades ofta om honom. Orsaken var att han saknade karisma. Så var det. Men enligt många politiker hade han en lättsam sida privat. Ullsten är den svenske borgerlige partiordförande som varit längst till vänster vid sidan om Olof Johansson (c). Det där är intressant när det nu diskuteras om blocköverskridande samarbeten efter valet i höst.

Precis som för Olof Palme (s) var det utrikespolitiken som främst intresserade honom. Han var engagerad för att bekämpa svält och fattigdom internationellt. Men Ola Ullsten var också pådrivande när det gäller jämställdhet och fick igenom en lag emot könsdiskriminering 1980 trots betydande motstånd från både höger och vänster.  Tyvärr var han inte tydligt engagerad för det vi idag kallar HBTQ-rättigheter men det var inga ledande svenska politiker då.

Men utan Ullstens personliga engagemang hade den där jämställdhetslagen förmodligen genomförts flera år senare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar