lördag 26 maj 2018

Hemliga samtal i RFSL:s ledning har läckt ut via en inspelning.


En person som vill vara anonym har sänt mig en ljudfil från RFSL:s senaste möte i förbundsstyrelsen. Det här är sensationella avslöjanden.

Sandra Ehne, ny ordförande.

"Det finns en tradition här att vi ska peppa varann genom att en gång i månaden värna mångfald".

Andreas Salekog.

"Intersektionalitet. Vithetsnorm. Heteronorm. Rasifiering. Nykolonialism." (kollar runt i rummet för att få beröm)

Sandra Ehne.

"Bra Andreas."

Deidre Palacios.

"Alltså Magnus Kolsjö har meddelat i en debattartikel hos SVT nyheter att han lämnat RFSL. Och han var tillförordnande ordförande. Vilket svek. När jag samtalade med honom en gång kommenterade han att han försvarar vinster i välfärden. Tror aldrig jag blivit så kränkt. Giriga kapitalister ska tjäna pengar på folks behov av välfärd. Han förklarade att han ska rösta på Alliansen i höst. Var tvungen att sjukskriva mig efter den kränkningen."

Sandra Ehne.

"Det positiva med hans avhopp är att vi nu får en helt igenom progressiv förbundsstyrelse"

Cihan Arikan.

"Men Kolsjö anklagar också delar av vår förbundsstyrelse för att gilla våldsbejakande vänsterorganisationer. Det här är inte bra för vår PR"

Sandra Ehne.

"Men alltså vem tror på någon kristdemokrat?"

Emelie Mire Åsell. 

"Tror ni glömt en del här. Maktstrukturer. Magnus är förvisso inte hetero men vit man."

Preethi Huczkowski.

"Alltså sossarna har blivit rasister, det kan vi vara ense om.  Men om det blir maktskifte riskerar fascistiska sd få makt. Men Magnus ville tvunget kritisera röd-gröna regeringen igen och igen."

Sandra Ehne

"Jag håller med, det var ett problem. Man ska vara vänlig emot makthavarna om alternativet är än värre. Men nu har vi fått vår rapport om att det råder "en destruktiv samarbetskultur" på RFSL:s centrala kansli. Det bör vi åtgärda"

Alexander Clemensson

"Alltså som verksamhetschef vill jag hävda det ska kallas mobbing".

Sandra Ehne

"Har du också blivit högervriden? Dina fula glasögon var ute redan för 20 år sedan. Och kolla din frisyr, och du ska kalla dig bög"

Alexander Clemensson. "Din frisyr blev omodern redan för 35 år sedan. Och ful är du också"

Sandra Ehne "Nu avbryter vi mötet".

Obs. Detta är satir.


Uppdatering 1.

Det här är inte satir.

RFSL:s nya förbundsordförande Sandra Ehne har i ett pressmeddelande kommenterat kritiken från Magnus Kolsjö.

1. RFSL är en effektiv lobbyorganisation och har varit det i decennier. HBTQ-reformer hade genomförts även utan RFSL men långsammare.

2. RFSL:s förbundsstyrelse har alltid varit något vänstervriden generellt även om det funnits en del liberaler i den. Tidigare s-regeringar fick ofta skarp kritik från styrelseledamöter som var till vänster. Men senaste åren har föreningen blivit tystare i sin kritik emot regeringen. Det kan ha olika orsaker. En snäll tolkning är att förbundsstyrelsen har så nära kontakt med HBTQ-ansvariga ministern Alice Bah Kunkhe (mp) att de inte vill riskera relationen genom offentlig kritik. Men det är också just det som blivit ett problem för RFSL. Politiska konflikter (som tydligen ibland blir personliga) avgörs i sammanträdesrum som vanliga medlemmar inte har tillgång till.  Debatter förs internt på kongresser men i princip aldrig utåt.

Nuvarande s-mp-regeringen har allvarligt svikit flera löften som båda partierna lämnade i valrörelsen 2014.

Att tillsätta utredningar om införande av ett tredje juridiskt kön, om att avskaffa informationsplikten för hiv-positiva och om att låta barn för möjlighet till fler än två vårdnadshavare. Alliansen hade aldrig tillsatt utredningar om det om de varit kvar som regeringspartier efter 2014. Men det är inte det som är poängen. Utan att löften ska hållas. Någon könsneutral föräldraskapspresumtion blev det för övrigt inte heller, utan det skulle utredas igen. När en utredning föreslog att religiösa samfund även framåt ska få statsbidrag även om de inte accepterar folk i samkönade relationer som medlemmar höll RFSL tyst. En HBTQ-rörelse som anpassat sig diplomatiskt inför en regering sviker sitt främsta uppdrag, att värna gruppens rättigheter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar