tisdag 9 februari 2016

RFSL:s asylprojekt Newcomers fick pris vid Qx-gala.RFSL startade för några år sedan Newcomers som är "ett nätverk för och med asylsökande, papperslösa och nyanlända hbtq-personer i Sverige". Newcomers vann på Qx gaygala igår priset "Årets Keep Up The Good Work". Från RFSL:s hemsida.
Det finns 15 Newcomers-grupper runtom i Sverige, med volontärer som arbetar som kontaktpersoner. Cihan Arikan från RFSL Newcomers i Malmö mottog priset tillsammans med den nationella samordnaren för RFSL Newcomers, Jasminé Mehho.
"Årets homo, bi, trans" blev Rickard Söderberg och "årets hetero" Malena Ernman, båda är operasångare. Samtliga vinnare hittar du här

Dagens nyheter har idag en artikel som handlar bl.a. om den svåra situationen för HBTQ-personer i Ryssland. För några veckor publicerade de ett reportage om två bögar som sökt asyl men väntar på att bli avvisade igen till Kazakstan.

Riksdagens socialförsäkringsutskott börjar behandla betänkandet (rapporten) Migration och asylpolitik 25 februari. De ska vara klara med den 17 mars men något datum för när riksdagen i sin helhet ska debattera och rösta om rapporten är ännu inte fastställt. Vill du försöka påverka situationen för HBTQ-asylsökande kan du kontakta ledamöterna i socialförsäkringsutskottet senast i början av mars.

S-mp har svikit löfte om utvärdering av HBTQ-asylsökandes situation.

S-mp-regeringen beslutade i sitt regleringsbrev (myndighetsdirektiv) för 2016 till Migrationsverket att ta bort återrapporteringskravet om hur HBTQ-asylsökandes situation ska bli mer rättssäker. Den dåvarande nya borgerliga regeringen införde det för första gången inför 2007 och det har sedan varit med varje år, även s-mp-regeringen beslutade det för 2015. Centerpartiet, Vänsterpartiet och Liberalerna har meddelat att de är kritiska emot att kravet på Migrationsverket togs bort.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet lovade före riksdagsvalet 2014 att om de blev regeringspartier skulle de starta en utvärdering av hur situationen är för de som söker asyl p.g.a. sin sexuella läggning och/eller könsidentitet. Det handlar om att utreda hur praxisen blivit sedan riksdagen i enighet 2006 beslutade att förföljelse p.g.a. sexuell läggning och kön (biologiskt och socialt) ska kunna vara orsak till att en människa får asyl som flykting enligt Genévekonventionen.Våren 2015 kommenterade s och mp i socialförsäkringsutskottet att en sådan utvärdering inte behöver göras. Ett tydligt löftessvek.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar