söndag 7 februari 2016

HBTQ-asylsökande blir trakasserade på asylboenden.


Svenska dagbladet har idag en artikel om den svåra situationen för en del HBTQ-asylsökande.
.... Darya Majed och Zana Gagal har båda sökt asyl i Sverige och har bott på flera boenden runt om i landet. Överallt samma sak – många ensamma män tillsammans på en liten yta. Och hbtq – homosexuella, bisexuella, trans- och queerpersoner – tenderar att hamna lägst i hackordningen, speciellt när de kommer från länder med patriarkala hedersstrukturer och där exempelvis homosexualitet är straffbart. Zana och Darya – båda transpersoner – var inga undantag. De utsattes regelbundet för hot och trakasserier på svenska asylboenden. Zana Gagal slutade äta och hon berättar att hon fick duscha på nätterna för att "få vara ifred". Darya Majed placerades på ett asylboende i Boden tillsammans med fyra afghanska män och beskriver situationen där som "mycket hemsk". Hon blev utfryst och hotad....
Den här situationen är givetvis fullständigt oacceptabel. Förutom HBTQ-personer är det även en del kristna som blivit trakasserade på asylboenden. Det är en skandal att människor som ofta flytt förföljelse ska möta det igen. På svenska asylboenden där de borde få känna sig trygga. Det är också vidrigt att folk som säkert sällan är verkliga politiska flyktingar (då hade de förmodligen inte betett sig så) trakasserar andra.

Allt förutom enklaste typ av mat och bostad bör dras in.

Alla behöver inte vara vänner på ett asylboende. Sverige har inte åsikts-kontroller och ska inte heller ha det för asylsökande utan det avgörande är vilka som har störst behov att få stanna. Men Migrationsverket bör införa ett system där varje asylsökande skriver på ett avtal om att inte begå brottsliga handlingar som att hota och trakassera andra människor eller förstöra egendom. Om hen trots det gör det bör samtliga förmåner och bidrag förutom (enklaste typ av) mat och bostad dras in omedelbart. Brotten ska givetvis även polisanmälas.
.... Det finns fyra privata hbtq-certifierade asylboenden i Sverige, som styrs med ett normkritiskt förhållningssätt och där personalen har utbildats för att exempelvis bättre kunna möta just unga och vuxna som söker asyl på grund av sexuell läggning eller könsidentitet – något som är förenat med dödsstraff i mångas hemländer.... Tyskland öppnade i veckan sitt första första boende för homosexuella. Allt för att försöka komma till rätta med trakasserier och fördomar....
Det kan givetvis vara en praktisk lösning, och ibland det minst dåliga alternativet, att inrätta speciella boenden för HBTQ-personer men egentligen är det principiellt fel. Det är de som trakasserar som ska behöva flytta, inte de som blir trakasserade.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar