onsdag 21 januari 2015

Lsu hycklar när de flirtar med reaktionära religiösa grupper men fördömer Sdu.


Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor har avgjort vilka organisationer som ska få bidrag från dem 2015 och hur mycket pengar de ska få. En nyhet i är är att Sverigedemokratisk ungdom (Sdu) för första gången fått bidrag. Något som ungdomsförbunds-paraplyorganisationen Lsu protesterar emot. Från en debattartikel i Svenska dagbladet.
I den förordning som reglerar statsbidraget kan utläsas att bidraget endast får lämnas till en organisation som ”i sin verksamhet respekterar demokratins idéer, inklusive jämställdhet och förbud mot diskriminering.
Det där är ju sant. Att reglerna är så. Jag försvarar på inget vis Sdu som är ännu mer reaktionära än Sverigedemokraterna. Jag har flera gånger kritiserat dem, senast när det gäller att en ledande sdu-politiker hyllat Rysslands HBTQ-fientliga lagar. Bland riksdagspartierna har Sverigedemokraterna den sämsta HBTQ-politiken.

Lsu hycklar.

Problemet för Lsu är de är så fruktansvärt hycklande. De ogillar sdu men har inga som helst problem med att ha Sveriges unga muslimer (som för några år sedan till en konferens bjöd in en muslim som argumenterat för avrättningar av homosexuella och där dåvarande ordföranden Omar Mustafa i en radiointervju förklarade att en person inte både kan vara muslim och leva i en samkönad relation) som en medlemsorganisation. Många i Socialdemokraterna markerade, med rätta, emot Mustafa när han blivit invald i partistyrelsen för några sedan och det ledde till att han fick lämna den. Men Lsu har inga problem med att nära samarbeta med religiösa ungdomsorganisationer med reaktionära budskap. Och tyvärr har inte RFSL Ungdom betett sig lika fegt och principlöst vilket jag tidigare kritiserat.

Jag kontaktade i samband med den debatten Sveriges unga muslimer, Sveriges unga katoliker och Syrisk-ortodoxa kyrkans ungdomsförbund faktiskt är för att en människa både kan vara muslim respektive kristen och leva i en samkönad relation. Om de tycker att muslimska respektive kristna samfund bör välsigna och viga samkönade par. Ingen svarade. Inte någon.

S-mp-regeringen svek löfte.

I övrigt kan vi konstatera att det blir samma nivå, 7,3 miljoner, 2015 som förra året när det gäller bidrag till HBTQ-organisationer. Trots att Socialdemokraterna lovade införa riksdagsvalet i höstas att höja anslaget med 3 miljoner kronor och Miljöpartiet drev också det när de var i opposition. Men de svek sitt löfte i höstbudgetförslaget. De fokuserade tydligen inte på att HBTQ-organisationer skulle kunna få 10,3 miljoner av den totala summan av 259 miljoner. Att höja nivån till ca 4 % av den bidragssumman.

Men nu ska regeringen, förmodligen ihop med Vänsterpartiet, lämna en s.k. kompletteringsbudget i vår. Jag hoppas att röd-gröna partierna då tar chansen att reparera sitt tidigare misstag. Att ge några miljoner extra till HBTQ-föreningar är enligt mig inte den viktigaste åtgärden idag men det kan stärka rättigheter för en del. Och främst handlar det om att faktiskt hålla ett löfte.

Granskar vi bidragen till HBTQ-organisationer 2015 kan vi konstatera att Homo- bi- och transliberaler nu kvalificerat sig för att få bidrag. Det betyder att trots att nästan alla övriga organisationer som hittills fått bidrag inom HBTQ-området fått fler medlemmar senaste året får de i kronor mindre pengar eftersom kakan är densamma att dela på.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar