måndag 1 december 2014

HBTQ-fientlighet i Piratpartiet?


Jag vet att när Piratpartiet bildades 2006 vill jag kolla hur partiet ställde sig till HBT-reformer. En välkänd gayaktivist (hans namn är inte det viktigaste, jag lämnar det därhän) som gått med i partiet berättade "det här är första partiet där det är så självklart att bli respekterad oavsett sexuell läggning, kön, etnicitet etc att det inte ens behöver diskuteras", Han lät nästan som en frälst kristen.

Jag var dock något skeptisk. Om man inte diskuterar saker är det lätt hänt att alla önskar in vad som helst vad frånvaron av debatt är orsakad av. Vissa tolkar det som att alla är så mycket för jämlikhet att det inte behöver diskuteras. Andra tolkar det som att Piratpartiet givetvis inte ska engagera sig emot sexism, rasism och HBT-fientlighet utan att det är något folk eventuellt kan göra utanför partiet. Och mycket riktigt. När Piratpartiet började diskutera att bredda sin politik blev det tydligt att vissa var emot en könsneutral äktenskapslag, andra emot att samkönade par ska få adoptera. Jag följde själv debatterna på deras hemsida, trots jag inte var (eller är) medlem. Man kan kritisera Piratpartiet för en del men de är faktiskt Sverige mest transparenta parti och det hedrar dem.

Flera i partiledningen lämnar sina poster.

I EU-valet i år minskade Piratpartiet från 7,1 % till 2,2 % och i riksdagsvalet från 0,6 % till 0,4 %. Nu har flera i partiets ledning beslutat lämna sina poster. Från partiordföranden Anna Trobergs blogg.
I dag har jag meddelat ledningen och styrelsen att jag inte är tillgänglig för posten som partiledare nästa år. Även vice partiledare Marit Deldén och partisekreterare Henrik Brändén har meddelat att man inte står till partiets förfogande för respektive post. Det betyder rent konkret att jag och resten av partiledningen lämnar våra uppdrag när vårt mandat går ut den 31 december. Det blir så styrelsens uppgift att se till att partiet får en ny partiledare 2015.....Styrelsen har om och om igen mött ledningens apropåer om den extremt dåliga arbetsmiljön i partiet med svalt eller inget intresse. Ledningens interna och externa arbete mot sexism, hbtq-fobi och främlingsfientlighet har inte backats upp av styrelsen trots att det är ett arbete helt grundat på de värderingar och den politik partiets medlemmarna röstat fram. Styrelsen har istället valt att ge sitt tysta medgivande till enskilda styrelseledamöter att aktivt motarbeta ledningens arbete med detta. Man har därmed också givit dessa styrelsemedlemmar och andra frikort att aktivt bidra till den röta ledningen försökt mota i grind. Under dessa omständigheter anser jag att det är omöjligt att bedriva ett ansvarsfullt arbete under drägliga former där medlemmar inte far illa och där vi som parti faktiskt lever som vi lär politiskt.
Som utomstående är det givetvis svårt att bedöma situationen. Att det blir en maktkamp i ett parti som gjort dåliga resultat är synnerligen vanligt. Det finns säkert flera perspektiv i den interna debatten,. När två grupper bråkar är det oftast inte bara ena gruppens fel etc.

Homofob argumentation ibland.

Men det jag konstaterat är att Anna Troberg, som öppet homosexuell, blivit attackerad ibland i partiets forum för att hon som lesbisk "gynnar sina egna". Det är faktiskt typisk homofob argumentation.  Några hävdar att pp blivit ett "HBTQ-parti" (som om det skulle vara negativt att värna HBTQ-rättigheter!). Men "anklagelsen" är också fel i sak. Jag kollade nyss de 40 senaste nyhetsartiklarna på partiets hemsida. 3 (tre) av dem handlar om HBTQ-rättigheter. Ingen av de 10 senaste nyhetsartiklarna gör det.

Problemet för en del i partiet tycks alltså vara att partiet överhuvudtaget argumenterat för mänskliga rättigheter för HBTQ-personer. Eller invandrare. Eller kvinnor.

I eftervalsanalysen från EU-valet kom det fram att enligt Valu var 86 % (sic!) av partiets sympatisörer män. Det är t.o.m. en högre siffra än för Sverigedemokraterna. Hade pp fått lika högt stöd bland kvinnor som bland män hade partiet varit nära att behålla ett av sina mandat i EU-parlamentet. Även sd, som är konservativt parti, har fattat att de har ett problem där. Finns den insikten inom pp? Inte att de har för många manliga sympatisörer utan för få kvinnliga? Det är tveksamt. Men jag är inte expert på partiet.

16 kommentarer:

 1. Anonym Nummer Ett här igen, trogen piratväljare och tidigare aktiv inom partiet. (Nu vet du varför jag alltid är anonym, jag är foliehatt!)

  Jag gillar Anna, både som person och politiker. Jag kryssade Amelia Andersdotter i senaste valet, men min fru röstade på Anna just för att hon själv är HBTQ-person som bryr sig mycket om frågor som rör individens frihet att vara den hen är och vill vara.

  Men jag vet inte riktigt vad jag tycker om det här. Å ena sidan, ja, det finns säkert en hel del homofoba och i övrigt otrevliga människor i partiet (som finns överallt, men kanske framför allt där män skockas), men å andra sidan så känns det som om Anna ofta för en slags personlig kampanj kring sin egen person och identitet som inte har så mycket med partiets grundfrågor att göra.

  Missförstå mig rätt, givetvis tycker jag att HBTQ-frågor är viktiga och värda att kämpa för; men det finns samtidigt en slags identitetspolitisk ådra i mycket politiskt arbete kring de här frågorna som lägger enorm fokus på rätt ord, rätt tonfall, rätt uppfattning om sin egen position i den onda rasist-cisheteronormativa-patriarkala hierarkin, etcetera etcetera. Anna är tusen gånger bättre än den genomsnittlige Tumblr-aktivisten, men samma idéströmningar syns där.

  Och jag gick med i partiet, och röstar på partiet, för att jag bryr mig om deras viktigaste frågor: Övervakning och copyright- och patentlagar. Även om jag själv håller med partiets HBTQ-åsikter så kan jag tycka att de har fått ta onödigt stor plats. Jag är också vegan, men det betyder inte att jag vill att partiet skall göra en höjning av köttskatten till en av sina viktigaste frågor.

  Jag vet inte. Jag hoppas att PP får en bra partiledare, själv hoppas jag på Amelia Andersdotter. (Men tror hon är för smart för att ge sig in i den rollen!) Och jag gillar som sagt Anna, önskar henne allt väl och önskar se henne i debatten många gånger till. Men jag är inte helt säker på om jag köper "onda-vita-cis-hetero-män-homofober tvingar lesbisk människorättskämpe att lämna partiet"-retoriken.

  SvaraRadera
 2. Återigen vill jag förtydliga att jag på inget vis blandar mig i Piratpartiets interna debatt generellt, den har jag inte tillräcklig insyn i för att göra en värdering av. Däremot vet jag, har själv sett det, att folk attackerat Anna Troberg, inte bara i en utan i många debatter i sociala forum för att hon "gynnar sin egen grupp". Jag tycker det är den grundlös anklagelse vad jag kan bedöma. Om de som i sociala forum varit fula emot henne för att hon är lesbisk är medlemmar och förtroendevalda kan jag givetvis inte bedöma.

  "men å andra sidan så känns det som om Anna ofta för en slags personlig kampanj kring sin egen person och identitet som inte har så mycket med partiets grundfrågor att göra.

  Missförstå mig rätt, givetvis tycker jag att HBTQ-frågor är viktiga och värda att kämpa för; men det finns samtidigt en slags identitetspolitisk ådra i mycket politiskt arbete kring de här frågorna som lägger enorm fokus på rätt ord, rätt tonfall, rätt uppfattning om sin egen position i den onda rasist-cisheteronormativa-patriarkala hierarkin, etcetera etcetera."

  Jag hävdar inte du har fel. Men kan du bara ge några exempel på din kritik emot Anna Troberg. Du har tydligen mer kunskap än jag inom området. :-)

  SvaraRadera
 3. "Även om jag själv håller med partiets HBTQ-åsikter så kan jag tycka att de har fått ta onödigt stor plats."

  För stor plats, på vilket vis då. Du tillhör själv tydligen inte HBTQ-gruppen och det är givetvis ok du delta ändå. Men på vilket vis har det tagit för stor plats? Din trovärdighet devalveras också inför kommande kommentarer (som du säkert fegt kommer framföra anonymt) med den här kommentaren. Du tycker tydligen inte att ett parti ska kunna prioritera HBTQ-rättigheter IBLAND. Har du den attityden förstår jag du gömmer dig fegt och anonymt och jag beklagar om du haft en ledande roll i ett något annat parti (som du kommenterat) för där har du förmodligen också försökt bromsa prioritering av HBTQ-rättigheter.

  Låt mig återign upprepa. 3 av de 40 senaste nyhetsartiklarna handlar om HBTQ-rättigheter. Ingen av de 10 senaste. Och det tycker du är för mycket. Man tar sig för pannan.

  Inför EU-valet tog Piratpartiets representanter aldrig upp något om HBTQ i någon TV-debatt. Noll kommenterar.

  SvaraRadera
 4. Piratpartiet är inte ett parti som alla andra, och anledningen till att jag gick med från första början var att de just drev två (eller tre, beroende på hur man räknar) viktiga frågor: Övervakning och copyright/patent. Det var ett fåfrågeparti, och jag tycker att det fanns en viss integritet i det.

  Som sagt är jag också vegan, betyder det att jag skall döma ut partiet om de inte har en tydligt utvecklad politik kring djurrätt och köttkonsumtion? Just djurrätt och HBTQ-frågor är bland de viktigaste frågorna som finns för mig, men om jag hade haft betänkligheter om PP hade skrivit in en höjning av köttskatten bland sina mål, hade du då kritiserat mig lika hårt?

  Naturligtvis tycker du att HBTQ-frågor är de viktigaste frågor som finns; den som besöker en grisfarm och har mer än en halv hjärna med sig tycker nog att djurrättsfrågor är väldigt viktiga. Men PP handlade från början om övervakning, copyright och patent. Det var bra, tycker jag.

  Men som sagt gillar jag Anna, och jag tycker att hennes åsikter är bra. Jag vill se mer av henne. Och jag betvivlar inte heller att det finns homofobi i partiet, som naturligtvis inte har någon plats i civiliserade sammanhang. Men jag kan ändå ställa mig skeptisk till hennes prioriteringar, vilket även väljarna tycktes göra.

  För övrigt är det inte riktigt schysst av dig att bli så otroligt aggressiv så fort någon säger att kanske HBTQ-frågor inte alltid är de absolut viktigaste frågorna i världen för ett parti som från början var tydligt med att de bara brydde sig om tre frågor, och att de skulle "sälja" sina röster i andra frågor. Om jag vore mer lättkränkt skulle jag faktiskt bli upprörd över att du säger att "där har du förmodligen också försökt bromsa prioritering av HBTQ-rättigheter". Om jag brydde mig så jävla lite om HBTQ-rättigheter skulle jag inte spendera tid på din blogg, över huvud taget.

  Och det är inte "fegt" att vara anonym, att du ens säger så visar tydligt hur lite koll du har på integritetsfrågor på Internet. Och om min trovärdighet har devalveras i dina ögon så kan jag bara beklaga. Men om det är så här du vill behandla den enda regelbundna läsaren och kommentatorn du har så förstår jag att de flesta av dina inlägg har noll kommentarer.

  SvaraRadera
 5. 1. Jag vidhåller att det i vissa situationer är fegt att vara anonym. Mitt syfte är inte att få många kommentarer, även om det givetvis är kul om det blir sådana ibland, utan att sprida information. Varje dag har jag en livlig debatt med mina fb-vänner om både HBTQ-politik och (oftast) annat. Så jag kan leva med att du slutar kommentera. Men inget hindrar dig från att kommentera igen. Jag bara tycker det är sorgligt att du som faktiskt lämnat flera kommentarer här instämmer i kritiken emot Troberg att hon prioriterat för mycket HBTQ-politik. Den kritiken från dig hävdar jag är grundlös och populistisk.

  2. Jag vet att min aktivism når in bland ledande politiker, det är gott nog för mig. :-)

  3. Jag har aldrig hävdat att HBTQ-politik måste vara det viktigaste för ett parti, där hittar du på. Det jag däremot förväntar mig är att det ska vara en mindre del av ett partis politik. Precis som det blivit för pp.

  "Men jag kan ändå ställa mig skeptisk till hennes prioriteringar, vilket även väljarna tycktes göra."

  Kan du inte bara utveckla det? Kan du göra det?

  "Även om jag själv håller med partiets HBTQ-åsikter så kan jag tycka att de har fått ta onödigt stor plats."

  I vilka sammanhang då? Berätta. Du har inte gett några som helst kritik konkret emot Troberg utan bara svepande.

  Är 3 av 40 nyhetsartiklar för mycket? Varför då?

  SvaraRadera
 6. Men jag håller med om att jag inte borde haft med formuleringen om "fegt anonymt". Även om jag tyckte det borde jag inte skrivit det.

  SvaraRadera
 7. Du har inte svarat angående min liknelse om köttskatt. Det exemplet är en bra illustration på problematiken jag upplever, så jag skulle uppskatta om du tog dig tid att läsa och tänka igenom vad jag vill få fram.

  SvaraRadera
 8. Men vänta nu.

  Det var faktiskt DU som hävdade

  "Och jag betvivlar inte heller att det finns homofobi i partiet, som naturligtvis inte har någon plats i civiliserade sammanhang. Men jag kan ändå ställa mig skeptisk till hennes prioriteringar, vilket även väljarna tycktes göra."

  "Även om jag själv håller med partiets HBTQ-åsikter så kan jag tycka att de har fått ta onödigt stor plats."

  Kan du vänligen bara utveckla i vilka forum HBTQ-rättigheter fått för stor plats. Samt vad för stor plats är? Finns det något forum där HBTQ-rättigheter fått mer än 10 % av utrymmet inom pp?

  Och vad är det för felprioritering Troberg gjort. Berätta.

  Det måste du väl kunna besvara alldeles oavsett om du är engagerad för vegan-diskussionen. Jag är själv djurrätts-engagerad så det behöver du inte bekymra dig. Kanske du och jag kan skriva ett mail ihop till pp de borde prioritera det mer. :-)

  Men nu tycker jag du ska precisera din kritik emot Troberg i ovanstånde citat. Klarar du det?

  SvaraRadera
 9. Jag tror inte riktigt att du förstår min kritik. Jag vill, eller tror jag vill, eller trodde att jag ville, jag VET inte; att PP skall bry sig om tre frågor: Övervakning, upphovsrätt och patent. De tidigare ledande piraterna sade att de skulle "sälja" sina röster i andra frågor om de bara fick med sig folk på deras linje om dessa frågor. Jag tror/trodde att det kan vara en väldigt bra strategi för att få genomslag i de frågor de bryr sig om. PP var ett parti som ville ett litet antal saker, och om de fick som de ville skulle de inte ha något mer existensberättigande. Du kanske inte tycker det är en tilltalande tanke, men jag gjorde det. Och Anna Troberg gick ifrån den idén.

  Om vi säger så här: Om Anna startar Sexuella Frihetspartiet (okej, hon får jobba på namnet) till nästa val och fokuserar på frågor som rör HBTQ är det inte helt omöjligt att hon får min röst. Min fru har redan sagt att hon inte tänker rösta på PP mer, och jag ser inget fel med det; hon bryr sig inte alls lika mycket om exempelvis copyrightfrågor som jag gör.

  Anna Troberg är en fantastisk politiker, men hon förändrade ett parti jag gillade väldigt mycket. Kanske till det bättre, jag vet inte. Men tillåt mig en viss ambivalent nostalgi.

  Jag uttryckte mig klumpigt, eller snarare visste jag nog inte själv vad jag tyckte. Jag hoppas jag har fått fram mina tankar bättre nu.

  SvaraRadera
 10. "Övervakning, upphovsrätt och patent. De tidigare ledande piraterna sade att de skulle "sälja" sina röster i andra frågor om de bara fick med sig folk på deras linje om dessa frågor. Jag tror/trodde att det kan vara en väldigt bra strategi för att få genomslag i de frågor de bryr sig om. PP var ett parti som ville ett litet antal saker, och om de fick som de ville skulle de inte ha något mer existensberättigande. Du kanske inte tycker det är en tilltalande tanke, men jag gjorde det. Och Anna Troberg gick ifrån den idén."

  Ok, då närmar vi oss debattens kärna. Ska pp vara en intresseorganisation för några få reformer eller ska de faktiskt bete sig som ett politiskt parti. Pp testade första alternativet och fick en boom i ett EU-val men kraschlandade redan drygt ett år senare därefter i riksdagsvalet Min teori (kanske du inte håller med) är att svenska väljare inte vill "köpa grisen i säcken" inför ett riksdagsval. I ett EU-val där svenska representanter har mycket mindre betydelse i det stora hela är det lättare att "chans-rösta".

  Givetvis får organisationer starta verksamhet som är nischade för sitt område. RFSL för HBTQ-rättigheter, Naturskyddsföreningen för miljöpolitik och givetvis välkomnar jag (som tycker integritetsdebatten är viktig) om någon skulle starta en organisation för integritet. Jag skulle förmodligen inte hålla med organisationen i varje del (precis som jag inte håller med RFSL eller Naturskyddsföreningen i varje del) men det vore väl bra. Men ett politiskt parti är så mycket mer än så.

  Med alla respekt för sexsäljare så kan ett politiskt parti inte bjuda ut sig som sexsäljare gör. Det blir inte trovärdigt i längden. Man bör enligt mig skaffa ett heltäckande program.

  Men där tycker vi tydligen olika. Och det är ok. :-)

  SvaraRadera
 11. Jag vet ärligt talat inte vad jag tycker. Resultaten tycks visa att svenska folket inte belönar Trobergs nya inriktning, men vi kan ju faktiskt inte veta om det hade gått ännu sämre under Falkvinge. Det enda jag vet är att jag hoppas se Anna Troberg i framtiden; de senaste dagarnas fånerier har fått mig att inse hur ovanligt det är med politiker som har både hjärna och ryggrad.

  Och en fri sexsäljare väljer själv vilka kunder hen tar sig ann och inte. Jämför inte yrken som faktiskt har integritet med politiker!

  SvaraRadera
 12. Men Piratpartiet valde ju också vilka de skulle bjuda ut sig till i EU-parlamentet.

  Nåja, vi kan vara ense om att vara delvis oense. .-)

  SvaraRadera
 13. Inte för att dra ut på ett redan färdigdiskuterat ämne, men jag tycker att Farmor Gun har ett läsvärt inlägg om den här situationen:

  http://farmorgun.blogspot.se/2014/12/piratpartiet-ett-larande-parti.html

  Och efter att ha sett hur Troberg har agerat mot Engström och Andersdotter och smutskastat dem i media ... jag vet inte. Hon har bra åsikter och har en skärpt hjärna, men jag är nog ganska säker nu på att jag är glad att hon inte längre är partiledare.

  Jaja. Det får väl bli Folkpartiet eller något i extravalet, så hoppas vi på en stark pirat-comeback till 2018.

  SvaraRadera
 14. "Och efter att ha sett hur Troberg har agerat mot Engström och Andersdotter och smutskastat dem i media "

  Jag hävdar inte det där inte är sant men kan du ge några exempel?

  I övrigt.

  1. Min blogg är partipolitiskt neutral så räkna inte in mig i det där "vi" som hoppas på pirat-comeback 2018. Eller något annat parti. Jag granskar kritiskt alla riksdagspartier och även partier utanför riksdagen.

  2. Jag tar inte ställning till om Troberg är en dålig ledare eller inte, jag bara konstaterar att det funnits kritik emot henne som varit homofob, jag har själv noterat det i piratpartiets forum.

  SvaraRadera
 15. http://www.dagenssamhalle.se/debatt/piratpartiet-i-bryssel-var-som-en-ovaerdig-cirkus-12405

  "I stället utspelades en ovärdig cirkus där Engström hemföll till att kalla Andersdotter 'Lisbeth Salander' och där hon meddelade alla som orkade lyssna att han var en 'inkompetent gubbstrutt'. Partiledningen kallade dem båda till online-möte. Det gick ingen av dem med på. Engström ville inte installera nya program och Andersdotter vägrade använda gamla. Det kallar vi oprofessionellt."

  Även om det nu är sant så skall helt enkelt en partiledare inte skriva så om sina EU-parlamentariker. Hennes jobb är att leda partiet och vara en enande kraft, inte att kasta skit på de två medlemmarna som faktiskt har åstakommit något konkret i världen.

  Må vara att Engström är lite av en gubbstrutt (om än kompetent) och Andersdotter är lite av en Lisbeth Salander, men va' fan. Reinfeldt har inte skrivit artiklar om den gången Borg kallade Bildt tönt-farfar eller om att Bildt tyckte Borgs frisyr fick honom att se ut som en idiot. (Obs! Påhittat! Stäm mig inte för förtal, M!)

  Jag tror säkert att homofobi kan ha förekommit mot Troberg, och det är självklart inte acceptabelt. Men om hon hade ägnat hälften så mycket tid åt att leda partiet som att försöka skydda sitt eget varumärke på hårt arbetande medlemmars bekostnad så kanske vi inte skulle befinna oss i den situation vi är nu.

  SvaraRadera
 16. Well, nu kommer vi in mer på om Piratpartiets ledning varit bra eller dålig senaste åren. Den debatten överlämnar jag med varm hand åt andra att föra. .-)

  SvaraRadera