torsdag 4 december 2014

Mitt tips. HBT-negativa Sverigedemokraterna får ca 17 % i valet mars 2015.

I en bloggpost 14 augusti 2014 kommenterade jag följande.
Sd får runt 10 % i höstens riksdagsval. Det är mitt tips. Bli inte "chockad" om det blir resultatet. Jag har redan här "förvarnat" dig. Efter varje val sedan 2002 har en del blivit "chockade" över Sverigedemokraternas framgångar.... "Jag träffar sällan folk som hävdar de ska rösta på partiet" har ibland varit kommentaren. Men är det så konstigt att sd-sympatisörer inte alltid berättar det inför sin omgivning när de av många i media kallas "idioter", buntas ihop som "rasister" (en del är verkligen det men många röstar på partiet som protest emot övriga partier) eller bisarrt nog även kallas för "fascister".
Det jag främst reagerade emot var att vissa på fullt allvar spekulerade i om sd skulle öka från sitt resultat från 2010, 5,7 %. Jag tyckte det var tydligt att de skulle öka betydligt. Och mitt tips, 10 % visade sig också fel. I verkligheten fick de 12,9 %.

Nu får de runt 12-13 % i opinionsmätningarna. Deras verkliga stöd gissar jag är ca 15 % idag. Opinionsinstituten har konsekvent undervärderat partiet. De har gott om pengar efter valvinsten och gynnas av att det idag är rekordmånga som söker asyl i Sverige och att migrationspolitiken håller på att haverera helt.  Övriga riksdagspartier kan på allvar debattera integrationsproblemen, en del hävdar det gynnar sd. Men om övriga partier vägrar diskutera problemen kommer det också att favorisera Sverigedemokraterna. Det finns en betydande folkopinion (både bland etniska svenskar och folk med invandrarursprung) för att nuvarande migrationspolitik måste kunna problematiseras. Och jag håller med även om jag står upp för en generös migrationspolitik.

Sd gynnas av att bli underskattade.

Sd har gynnats av att deras politiska motståndare igen och igen har underskattat dem. Varför har det då blivit så här? Jag tror en orsak är att sd som riksdagsparti inte stämmer in i många svenskars självbild av det toleranta landet. Då blir det lätt att önska att sd bara är något tillfälligt. Bara man berättar att de är rasister kommer folk sluta rösta på dem. Men sd tar upp reella problem med mångkulturalism och integration även om partiet sällan har verkliga lösningar.

Sd har säkert kommit in i riksdagen för att stanna där i många år. Det är något övriga partier bör förhålla sig till. Mitt tips är att de i Valu (vallokalsundersökningen) 22 mars får 13-14 %. Och folk från andra partier kommer konstatera att de nästan ändå inte gick framåt något Sedan kommer det verkliga valresultatet, kanske ca 17 %.

Vilket resultat sd får i det ordinarie valet 2018? Det är givetvis svårt att bedöma men jag tror sannolikheten är betydande att de får drygt 20 % om inte segregationen minskar betydligt i Sverige före dess.

2 kommentarer:

  1. Jag tror också att SD kommer att öka och öka pga att man inte klarar minska segregationen men ändå släpper in fler. Mitt stalltips är att borgarsidan viker sig först och börjar samarbeta med SD för att bakom invandrarfrågorna är SD ett renodlat borgarparti

    SvaraRadera
  2. Att hävda att sd är ett högerparti är helt enkelt inte intellektuellt hederligt. Sd är ett mittenparti ekonomiskt men är till höger i vissa frågor tradition-modernitet.

    Sd är för marknadsekonomi som system men det är också s och mp och då är s och mp också borgerliga partier.

    Jag tror det är misstag när media och andra beskriver främlingsfientliga partier som bara högerextremister. Det finns ett brett spektrum. Från Fremskrittspartiet i Norge, UKIP i Storbritannien, Frihetspartiet i Nederländerna som samtliga närmast har en nyliberal ekonomisk politik över Sverigedemokraterna i Sverige och Nationella fronten i Frankrike som är i mitten i ekonomiska politiken till Sannfinnländarna i Finland och Dansk folkeparti i Danmark som närmast är "nationalistiska högersossar". De har främlingsfientligheten och nationalismen gemensam men inom ekonomiska politiken är de ofta helt oense.

    SvaraRadera