tisdag 2 december 2014

Sluta bojkotta sd och sluta förakta deras sympatisörer.Jag har svängt. Hittills har jag gett stöd åt att övriga sju riksdagspartier inte förhandlar, inte samarbetar eller ens för samtal med det åttonde riksdagspartiet. Sverigedemokraterna. Ett främlingsfientligt, HBT-negativt, islamofobt parti. Men varje parti är också delvis på en resa.

Det borde väl Moderaterna, Centerpartiet och Folkpartiet känna till när de 1991 satte sig i regering tillsammans med Kds (idag kd). Trots att kds då var ett tydligt homofientligt parti. Centerpartiet till och med ingick en valkartell 1985 med kds trots att det senare partiet då ännu hade attityden att "homorelationer inte är bra för individerna själva".

Det borde väl Socialdemokraterna och Miljöpartiet känna till som nära samarbetat och samarbetar med Vänsterpartiet trots att v så sent som 1989 skickade lyckönskningstelegram till kommunistiska diktatorer i Östeuropa. Och trots att det i första maj-demonstrationer fram till för ca 10 år sedan förekom hyllningar till diktatorn Fidel Castro.

S, mp och v (och kanske även borgerliga partier) tycker Israel ska samtala med fascisterna i Hamas.

Hamas är fascister, de är för samma system som i Iran. De hatar HBTQ-personer, judar, självständiga kvinnor och folk som är för västerländsk frihet. Även om sd är ett intolerant parti så är de närmast som några söndagsskolebarn jämfört med Hamas. Hamas mål är att utrota alla judar från Israel-Palestina. Och den organisationen tycker röd-gröna partier i Sverige att Israel ska föra förhandlingar med. Men själva kan s, v och mp inte ens sitta i ett rum och samtala med sd. Hyckleriet är totalt.

Jag tycker etablerade partiers "vi vill inte ens samtala med sd-politiker" har kommit till vägs ände. Argumentet är "vi vill inte legitimera sd". Men hallå? Era bojkott-metoder har lett till att sd fördubblats i varje val. Snacka om misslyckad strategi.

1. Bör övriga sju riksdagspartierna acceptera sd som stödparti eller förhandla formellt med dem. NEJ.

Där bedömer jag att partiet inte är moget att bli en förhandlingspartner. Hur partiet utvecklas får avgöra senare bedömningar. Partiet är främlingsfientligt, HBT-negativt och islamofobt. Det krävs grundläggande reformer inom sd för att de ska, om det någonsin blir möjligt, betraktas som ett "vanligt" riksdagsparti.

2. Bör övriga sju partierna kunna ha samtal med sd om olika politiska reformer. JA.

Det blir helt absurt om det inte är möjligt att föra ett samtal med ett parti som fått ungefär var sjunde röst i senaste valet. Och kunna informellt stämma av sina åsikter emot varann. Ett parti som faktiskt är vågmästare i riksdagen. Och det visar ett förakt emot ca 800 000 väljare.

Jag tror övriga sju partier bör förhålla sig så till sd närmaste åren. Vi kan önska att sd inte skulle finnas i riksdagen men de gör det. Och de är vågmästare. Acceptera det i övriga partier.


Uppdatering 1.

9 råd till sd.

Det jag kommer skriva nu känner de flesta som följer min blogg säkert till redan. Men eftersom jag konstaterar att många nu tydligen hittat till min blogg genom länkar från Dagens nyheter vill jag göra en uppdatering. Min blogg är partipolitisk obunden, Jag har både berömt och kritiserat samtliga riksdagspartier. Sd är idag långt ifrån att vara ett parti som står upp för mänskliga rättigheter. Men jag kan ge några "råd" till sd om de vill att vi som är för mänskliga rättigheter ska ta dem mera på allvar.  Jag kommer främst fokusera på HBTQ-rättigheter men börjar med några andra områden.

1. Sluta fixera er vid invandringspolitiken.

Jag fattar att det är viktigt för er men ni är faktiskt besatta av området. Vi kan ta Tory i Storbritannien, ett parti som står för en stram migrationspolitik (vilket jag är kritisk emot, dels i sak, dels för att de inte respekterar fri rörlighet inom EU). Men Storbritanniens statsminister David Cameron ältar inte migrationspolitik varje gång han ska hålla ett politiskt anförande.

2. Respektera att vi har religionsfrihet i Sverige.

Byggnadsplans-ärenden för nya moskéer ska behandlas som byggnadsplans-ärenden för kyrkor.

3. Lämna er inskränkta attityd när det gäller samkönade adoptioner och inseminationer för lesbiska kvinnor vid kliniker.

All forskning visar att barn i samkönade familjer mår lika bra som andra barn (jag har många länkar till det om ni önskar det). Svenska folket och en säkert en betydande del av era egna sympatisörer tycker bara det är mossigt när ni kräver att avskaffa möjligheten för samkönade par att adoptera (förutom närståendeadoptioner) och avskaffa möjligheten för lesbiska kvinnor att bli inseminerade vid kliniker. Ni måste inte jubla och bli direkt för reformerna men ni bör lämna ert motstånd och erkänna ni faktiskt haft fel.

4. Erkänn att det var fel att tvångssterilisera transsexuella.

Även här är det givetvis "pappa-mamma-barn" som enda "bra" familjebildning som orsakar er inskränkta politik. Och därför vill ni i praktiken offra transsexuella. De ska steriliseras med tvång för att få byta juridiskt kön för att de inte lever efter era ideal. Ni borde någon gång konstatera att ni själva tillhöra en minoritet idag som generellt är mer "impopulär" bland svenska folket än vad transpersoner är. En del av er har haft svårt att få jobb-behålla jobb etc. Borde det inte leda till en viss ödmjukhet?

5. Sluta driva kravet att DO ska avskaffas.

Det kravet driver ni bara som en populistisk åtgärd (bland era sympatisörer) för att DO ibland tagit tveksamma ställningstaganden när det gäller konservativa muslimer. Att avskaffa en myndighet för att några få ärenden blivit fel är absurt.

6. Ta ställning för att transpersoner ska få samma juridiska skydd emot hets och hatbrott som homosexuella, judar, muslimer, svarta etc redan har.

Alla övriga riksdagspartier har gjort det. Förutom sd som ännu tvekar. Och det är väl bara för att ni är så fega att ni inte vill stöta er med de HBTQ-fientliga personer som varit kärnan i ert parti. Visa nu att ni ändrat er.

7. Ta ställning för att arbetsgivare och utbildningssamordnare ska bli skyldiga att förebygga diskriminering p.g.a. samtliga sju diskrimineringsgrunder i lagen.

Alla övriga riksdagspartier har gjort det. Förutom sd som ännu tvekar. Och kampen emot diskriminering har väl inte varit sd.s starkaste gren. För att uttrycka det milt. :-) Men nu kan ni visa att era politiska motståndare har fel och att ni tar kampen emot diskriminering på allvar. Idag har arbetsgivare bara skyldighet att förebygga diskriminering pga kön, etnicitet och religion. För utbildningsansvariga även sexuell läggning och funktionshinder. Könsidentitet och ålder är inte med.

8. Ta ställning för att Sverige ska engagera sig för en HBT-konvention i FN.

Alla övriga riksdagspartier har gjort det. Förutom sd som ännu tvekar. Det paradoxala är att många av de länder som värst förföljer HBTQ-personer är sådana där islam är vanligaste religionen Men sd är enda svenska riksdagspartiet som ännu tvekar om Sverige i FN ska jobba för en HBT-konvention som skulle göra det tydligare att länder som Iran och Saudiarabien grovt kränker HBT-rättigheter.

9. Erkänn att EU är en plattform för mänskliga rättigheter även om ni ogillar unionen.

Sd är emot varje reform i EU för att stärka HBT-personers rättigheter. Med hänvisning till att ni är emot federalism. Ni kan samarbeta med partier som är ännu extremare än ert eget. Eller närma er andra partier. Det påverkar bilden av er.

Även om ni skulle följa de här råden skulle jag verkligen inte rösta på sd. Men jag har gett 9 vänliga tips.

:-)


.
4 kommentarer:

 1. Jag tror snarare jag har gått åt andra hållet. Till en början tyckte jag som du gör nu: Prata för fasiken med dem i alla fall. Och som du vet är jag själv invandringskritisk i viss utsträckning.

  Men vad fan. Björn Söder. Nej. Han hör fan inte hemma i möblerade rum. Jag skulle fan spy om jag var tvungen att ta honom i hand.

  Jaja, inte ett så genomtänkt resonemang. Men fan heller.

  SvaraRadera
 2. Well, det är det som är det fina med demokrati. Vi kan gå åt olika håll. Men visst är Söder en synnerligen obehaglig figur. Men förhoppningsvis är sd större än honom. Och framför allt röstade var sjunde svensk på dem i september. Och jag lovar att inte alla eller ens de flesta av dem håller med om Söders sunkiga och sjuka kommentarer om gayparader. :-)

  SvaraRadera
 3. Björn Söder är inte någon ljusskygg liten kommunpolitiker i Torskträsk. Han är riksdagens andre vice talman. En man med hans åsikter skulle inte nå så långt om hans åsikter inte hade ett brett stöd i partiet.

  De andra partiernas ledamöter har ingen skyldighet att samarbeta med SD, eller något annat parti för den delen. Om jag satt i riksdagen (Ha! Då vore Sverige långt gånget.) så skulle jag varken vilja samarbeta med V eller SD. Om väljarna verkligen ville att jag skulle samarbeta med V och SD så fick de väl kicka mig till nästa val.

  Vi kan inte förbjuda de partier som har problem med moderna liberala demokratier från att delta i den demokratiska processen, men vi behöver inte göra det lätt för dem. SD har rätt i den mån att ett samhälle behöver en viss grad av kulturell och moralisk homogenitet för att överleva, men det handlar inte om kebab och analpluggar. Hudfärg och sexuell läggning har noll betydelse för vårt samhälles stabilitet, men grundläggande liberala principer har stor betydelse.

  Vi har två partier i riksdagen som historiskt sett och än idag har visat sig vilja splittra landets liberala konsensuskultur. Jag antar att jag är djupt konservativ, för jag anser att den kulturen är värd att kämpa för. Bevara Sverige svenskt, kicka ut Björn Söder! :-)

  SvaraRadera
 4. 1. Jag vet mycket väl att Söder är en central politiker i sd. Och det är skamligt för sd homofientlige Söder igen och igen fått centrala poster i partiet.

  2. Det betyder dock inte att alla riksdagsledamöter måste dela Söders åsikter (däremot accepterar de honom som central figur i sd, vilket de förtjänar kritik för). Jag vet själv att det finns riksdagsledamöter som absolut inte tycker om Söder.

  3. Självklart har inget parti skyldighet att samarbeta med något annat parti. Varje parti kan sitta och ha rena fingrar i ett hörn i 4 år, aldrig kompromissa och sällan få igenom något.

  4. Men om ett parti får över 10 % tycker jag det är konstigt om man inte i alla fall kan ha informella samtal med partiet. Är sd ett "vanligt" parti, klart de inte är och det framför jag också i bloggposten. Men det finns mellanlägen mellan att förhandla och inte ens samtala med ett parti. Jag är själv anti-kommunist men tycker att även när kommunisten Ohly var ordförande i partiet borde övriga partier kunna ha en dialog med v om partiets röster skulle bli avgörande.

  5. Är sd och v anti-liberala partier? Ja, där håller jag med dig. Men tar man dialog på allvar så bör den räcka även emot folk som inte hyllar liberalismen. :-)

  SvaraRadera