måndag 30 juni 2014

HBT-kultur. How to Survive a Plague.Filmen How to Survive a Plague (2012) handlar om "aids-aktivister" i USA. Fokus riktas i synnerhet på gruppen Act Up som startade i mitten av 1980-talet i New York. Ca hälften av homosexuella män i vissa stadsdelar hade hiv.

Nyare intervjuer varvas med autentiskt gammalt material. Och det är det senare som gör filmen till något extra. Mycket av det visar konflikter. Utåt emot majoritetssamhället som ofta visade ointresse att på allvar bekämpa spridningen av sjukdomen. Men även interna konflikter inom Act up. Men här finns också gemenskap och vilja till att förändra.

Även om en del metoder de här aktivisterna använde kan tyckas vara tvivelaktiga i sin militans kan jag förstå att många av dem var arga. Och just aktionerna med civil olydnad förändrade säkert samhället. Media rapporterade om demonstrationerna och det offentliga började tydligare tilldela medel för bekämpa spridningen av hiv. Filmen, regisserad av David France, blev nominerad för att få en Oscar i kategorin Bästa dokumentär. 

How to Survive a Plague finns i sin helhet här.
Trailer (Youtube).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar