torsdag 8 mars 2012

HBT-vänsterkristna sviker HBT-muslimer.


Dagens Nyheter avslöjar att flera representanter för muslimska och afrikanska länder i protest lämnade ett FN-möte därför att föreningens generalsekreterare Ban Ki-moon argumenterade för att HBT-rättigheter är mänskliga rättigheter.

Homofientlighet finns bland kristna, muslimska, judiska och andra religiösa samfund. Men medan många kristna och judiska idag blivit HBT-vänliga är ännu alla muslimska samfund i alla länder HBT-fientliga. Det enligt islamloger vid Lunds universitet. Det här borde väl intressera folk och i synnerhet HBT-personer som är kristna. Jag blev tillfrågad om att bli med i Facebook-gruppen HBTQ-kristna (sluten grupp) som jag nu lämnat eftersom jag avskyr kulturrelativism.

Extra tragiskt att kulturrelativism är vanligt bland en del HBT-personer.

Jag var tveksam först att gå med i gruppen eftersom jag inte identifierar mig som kristen men accepterade det sedan. Folk där jobbade för att bli respekterade i de kristna samfund de var med i. Viktigt. Men när jag i en fb-post tog upp muslimsk homofobi ändrades attityden tvärt. Det var främst, som väntat, folk som är politiskt till vänster som tyckte att vi inte tydligt ska kritisera homofobi i muslimska samfund.

Att många inom den kristna vänstern är kulturrelativister och fegt tiger om muslimsk homofobi medan de, med rätta, fördömer kristen homofobi, är välkänt. Men att HBT-kristen vänster också håller på med det här är extra tragiskt. De borde ju fatta att HBT-muslimers kamp är samma som deras egen. Att de borde lämna stöd åt bl.a. Irshad Manji (bilden) som är troende muslim och kritisk mot att många i väst tiger om muslimsk homofobi. Att de då inte tydligt vill kritisera homofoba imamer är ett svek mot HBT-muslimer. Jag postade bl.a. följande i fb-gruppen HBT-kristna.
Det är fascinerande att när folk i kristna samfund jobbar för jämställdhet och HBT-rättigheter får det stöd från både Humanisterna och de flesta liberaler, socialister och gröna. Rätt så.

Men när Humanisterna, HBT-personer som är emot kulturrelativism och andra ställer samma krav på muslimska samfund när det gäller att respektera jämställdhet, HBT-rättigheter, ett sekulariserat samhälle och rätten att "häda" då kallar en del förvirrade vänstermänniskor (och några liberaler) det för "främlingsfientlighet". Attityden är att man inte kan ställa samma krav på muslimer som på kristna. Kristna är vuxna intelligenta människor som man kan ställa till svars men muslimer är tydligen som barn som man inte ska "provocera". Det om något är en rasistisk attityd.

Många här i gruppen är kritiska mot de i Svenska kyrkan som accepterar homorelationer inom samfundet men är emot homovigslar. Jag håller med. Men de där konservativa människorna är betydligt homovänligare än något muslimskt samfund. Enligt islamologer från Lunds universitet jag talat med är alla muslimska samfund i alla länder emot homorelationer. Har de fel? Vänligen berätta vilka muslimska samfund som förklarat att de accepterar homorelationer inom samfundet. Berätta vilka som välsignar och viger samkönade par....

Ni oroar er för att ni inte ska få gifta er i ert samfund, en del muslimska HBT-personer oroar sig för att slippa bli misshandlade och kanske mördade av sina familj för vem de är. För en kristen borde solidariteten inte bara handlar om kristna HBT-personer i Sverige utan även judiska, muslimska och andra. Vi är alla människor. Till sist vill jag tipsa om en artikel från QX om Irshad Manji, troende muslim som är mycket kritisk emot att många i väst fegt tiger om homofientlighet bland muslimer. Läs den.

Som man ibland säger i USA "Open your eyes and your heart as well"
Niklas Olaison, kontroversiell präst i Svenska kyrkan i Stockholmsområdet, var en av de som inte gillade att jag tog fram problemet med muslimsk homofobi.
Jag tycker att det ät tråkigt att du hemfaller till samma låga debattstil som du kritiserar och hoppas att vi kan hålla politiken borta från den här gruppen. Jag tror att det är nödvändigt om vi ska kunna bygga breda allianser. När det gäller islam och HBT tror jag att det finns bättre vägar framåt än svepande generaliseringar. Jag tror också att det arbetet måste ske mer i dialog för att undvika att hamna i en kolonial fälla.
Varvid jag kontrade:
Niklas Men du är ju precis det exempel på hur folk fegt sviker muslimska HBT-personer. Vad är svepande generaliseringar? Att alla muslimska samfund är homofientliga? Men berätta då vilka muslimska samfund som är homovänliga. Det blir bara absurt av dig att resonera om någon kolonial fälla, det här är människor som bor i Sverige, de bor inte i någon koloni. De flesta fd kolonier har för övrigt kristen befolkning. Det om något är låg debattstil från dig att kalla det kolonialism att ställa samma krav på muslimer som på kristna. Men det avslöjar väl något om hur du resonerar.

Varför är mitt inlägg mer politik än att kritisera katoliker. Varför vill du Niklas sprida kolonial kritik mot katoliker (du har ju inte protesterat mot kritik mot dem) vet du inte hur förföljda de tidigare varit i Sverige?

Du är ju ett skolexempel på en kulturrelativist.
Även HBT-vänsterkristna är ofta kulturrelativister. Tragiskt.


Uppdatering 1.

Sd värsta demogogerna.

Idag är det som bekant internationella kvinnodagen.

Sedan Lars Ohly lämnade ordförandeposten i Vänsterpartiet har Sverigedemokraterna nästan monopol på att ha de värsta demagogerna i svensk politik. Idag startar Sd-kvinnor en kampanj "mot hedersrelaterat våld". Många av de problem de framför är reella. Att de sedan hånar övrigt viktigt jämställdhetsarbete (sånt som inte har koppling till invandrare) är väntat. Men så är det där med konkreta förslag. Från deras artikel.
Faktiskt befattar sig dessa jämställdhetens kämpar med hedersproblematiken nästan enbart om någon annan tagit upp ämnet till debatt. Dock inte för att föreslå åtgärder, utan för att stämpla initiativtagaren till debatten som intolerant," främlingsfientlig, rasist eller islamofob.
Det här artikeln publicerades igår på Newsmill. Samma dag som de på Expos hemsida erkänner att de själva har noll (zero) förslag mot hedersrelaterat våld.
- Vi kommer senare med ett åtgärdsprogram där vi lyfter fram förslag. Jag vill inte gå in på några detaljer nu. Vi tycker att människor som utsätts för hedersvåld ska få hjälp första gången de söker hjälp hos socialtjänsten. Mer specifik vill jag inte vara, säger Carina Herrstedt som är ordförande för SD-Kvinnor.
Sd ger demagogin ett ansikte. :-)


Uppdatering 2.

Humanisternas ordförande jämförd med Hitler av HBT-kristen.

Jag håller inte alltid med Humanisterna. En del i föreningen, bl.a. deras ordförande Christer Sturmark, är ofta oacceptabelt raljerande mot religiösa människor. Jag delar attityden att vi ska bekämpa religiös intolerans och värna ett sekulärt samhälle men det betyder inte man tvärsäkert kan hävda att religion måste var något negativt i sig. Det är en privatsak.

Men jag håller helt med Humanisterna när de nu anmäler (till domkapitlet i Svenska kyrkan) Helle Klein präst i Svenska kyrkan och delansvarig för Seglora smedja (vänsterkristen) för att ha publicerat en artikel där Christer Sturmark och prästen Annika Borg jämförs med Hitler och Stalin (sic). Och det här har koppling till den här bloggpostens resonemang om HBT-vänsterkristna. Ansvarig för artikeln på Seglora Smedja är nämligen Petter Zachrisson som även är med i Facebookgruppen HBTQ-kristna. Zacrisson tiger om muslimsk homofobi men attackerar de som värnar jämställdhet och argumenterar emot muslimskt homofobi för att vara typ nazister. Absurt.

Humanistbloggen har för övrigt en bra kommentar till att SD-kvinnorna har kristen psalmsång till sin nya film "mot hedersrelaterat våld". Ironin är att sd-ansvariga inte tycks känna till att hedersrelaterat våld även finns bland en del kristna i Mellanöstern bl.a. på Västbanken och i Syrien. Även om en betydande majoritet av den typen av brott utförs av muslimer. Problemet finns också bland en del hinduer.


5 kommentarer:

 1. Vældigt bra skrivet, dumsnällheten i Sverige är verkligen svår att førstå. Det ær som om 70% av Sveriges befolkning lider av Stockholmssyndromet.

  SvaraRadera
 2. Hej Jonito!

  Tack.

  Jag vet inte hur du kopplar Stockholmssyndromet här men jag håller inte med om att de flesta i Sverige skulle hålla med om kulturrelativismen. När ett opinionsinstitut frågade människor om de tycker invandring främst varit positivt för Sverige höll majoriteten med. Samtidigt var det drygt 80 % som tycker att "invandrare ska anpassa sig till det svenska samhället". Jag är själv emot att man ska ha som politiskt mål att invandrare ska bli assiimilerade "helt lämna sin kultur" (däremot ska invandrare givetvis själv få besluta att bli assimilerade, de ska inte betraktas som "svikare"). Mångfald är bra. Men vissa värderingar ska gälla för alla oavsett etniskt och kulturellt ursprung. Jämställdhet, HBT-rättigheter, rätten att "häda" religioner, yttrandefrihet, barns rättigheter etc. Och att "brott" mot dessa värderingar inte ska bedömas mildare bara för att någon är från ett annat land.

  Min bedömning är kulturrelativisterna bara utgör högst 10 % av befolkningen. Men ju närmare man kommer de som har centrala uppdrag inom politik, media, kultur och samfund desto högre blir andelen.

  Bengt

  SvaraRadera
 3. Jag vill även förtydliga Jonito eftersom du möjligen har danskt ursprung om man granskar de tecken du använder i din kommentar att jag är synnerligen kritisk emot den främlingsfientlighet som är betydligt vanligare i dansk än svensk debatt. Den politik som den tidigare borgerliga regeringen fört med stöd av främlingsfientliga Dansk folketparti har inte varit förenlig med mina liberala värderingar. Dessbättre blir det en delvis ny politik efter att Danmark fått en mitten-vänsterregering. Men även Socialdemokratiet i Danmark förtjänar kritik för att de vägrat kalla Danska folkeparti för främlingsfientliga något jag hävdar är tydligt.

  Bengt

  SvaraRadera
 4. bra skrivet. jag tror att kulturrelativism kommer från samma källa som främlingsfientlighet. rädlsa för det ovana och okända. du skriver utmärkt att visst ska vi inte aktivt jobba för att utplåna inflyttade kulturer, men vi måste stå hårt vid vissa grundvärderingar som INTE får böjas i sådana frågor.

  lösningen är ju att börja i sverige, att få både svenskfödda och invandrade att bli HBT accepterande. det målet uppnås endast om hindren belyses. klart att vi ska vara försiktiga när det gäller att kalla en hel grupp (muslimer) för hbtfober, men det är också inte produktivt att jaga individer när problemet verkligen är bredare. men anklagelsen är inte att alla muslimer är hbtfobiska, den är att alla muslimska SAMFUND är hbtfobiska - det är en viktig skillnad som lätt sveps bort av de som vill se annat.

  SvaraRadera
 5. Hej Poposhka!

  "men anklagelsen är inte att alla muslimer är hbtfobiska, den är att alla muslimska SAMFUND är hbtfobiska - det är en viktig skillnad som lätt sveps bort av de som vill se annat."

  Det är du lämnar den kompletteringen. Jag framför ibland när jag debatterar att en del muslimska individer är HBT-vänliga men att alla muslimska samfund är HBT-fientliga.

  Samma sak gällde för övrigt för kristendomen på 1970-talet, alla kristna samfund var homofientliga (Svenska kyrkans dåvarande ärkebiskop rekommenderade så sent som i början av 1980-talet att homosexuella bör leva i celibat) men en del kristna individer var homovänliga.

  Här tyckte jag dock inte det skulle vara nödvändigt att kommentera att en del muslimska individer är homovänliga eftersom jag hänvisade till bl.a. en kvinna som själv är lesbisk och muslim. Men kanske det behövs trots det. För som du riktigt hävdar misstolkas ibland mitt budskap från "två håll". Dels av kulturrelativister som sätter likhetstecken mellan muslimska samfund och muslimska individer vilket givetvis är absurt. Men även av en del främlingsfientliga som tror att jag fördömer muslimer generellt för att jag kritiserar alla muslimska samfund. Det är givetvis inte sant. Religion är en privatsak och jag struntar i om folk är kristna, muslimer, religiösa judar, atetister, agnostiker eller något annat så länge vederbörande respekterar HBT-rättigheter, accepterar samkönade relationer och i övrigt är för mänskliga rättigheter och ett sekulärt samhälle.

  Bengt

  SvaraRadera