söndag 2 december 2018

Ska RFSL avvecklas?Transpersoner kommer omfattas av hetslagen från årsskiftet. Vi börjar närma oss en situation där det nästan inte finns några nya HBTQ-reformer att jobba för. Och det är verkligen ett bevis för hur framgångsrik svensk HBTQ-rörelse är.

Jag tror det behövs en debatt om varför HBTQ-rörelsen ska finnas kvar om 10 år. Vi har varit så vana vid att lobba för lagförändringar i Sverige.

RFSL ska utvecklas, inte avvecklas.

Dels handlar det om att HBTQ-rörelsen har en social funktion. Migrationen har också gjort att det behövs förändrade attityder. Både för HBTQ-flyktingars rättigheter och för att motverka HBTQ-fientlighet bland invandrare. Sedan är alla etniska svenskar verkligen inte HBTQ-vänliga. Högerpopulismen finns. Men fokus lär så småningom handla om att driva på svenska regeringen att påverka internationellt.

Min blogg fokuserar på inrikespolitik och HBTQ-kultur. Ibland måste man prioritera. Men solidariteten kan inte stanna vid Trelleborg. HBTQ-rörelsen i Västeuropa är viktig för att ha kontakter med andra regioner. Det där kommer bli en omställning. RFSL ska inte avvecklas. Däremot utvecklas.

Svenska HBT-reformer.

Det finns enligt mig fem principiellt viktiga HBT-reformer kvar i Sverige.

1. Tredje juridiskt kön.
2. Könsneutrala personnummer.
3. Förbud i regeringsformen emot diskriminering p.g.a. könsidentitet.
4. En del minderåriga ska få byta juridiskt kön friare.
5. En könsneutral föräldraskapspresumtion.

Det där lär inte alltihop genomföras till 2022. Men kanske till 2028. Då måste vi i svensk HBTQ-rörelse ta ställning vad vi ska göra sedan.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar