söndag 23 december 2018

HBTQ-kultur. Det som tillhör dig - Garth Greenwell.Från presentationen av Det som tillhör dig (2018) av Garth Greenwell.

"En ung man, född och uppvuxen i Kentucky, jobbar som engelsklärare i Bulgarien. Där träffar han en ovanligt varm höstdag, på en toalett under Sofias Kulturhus, den karismatiske Mitko. Det som börjar som en pengatransaktion leder under de följande månaderna till en kärleksaffär som trots begär och närhet hela tiden riskerar att slå över i våld och destruktivitet.

Den ene bär på hemska barndomsminnen från familjegemenskapen i den amerikanska södern, minnen som åter aktualiseras när det kommer bud hemifrån om att hans far hastigt insjuknat. För den andre handlar det om att överleva och värna om sin självständighet, trots ett skriande behov av pengar och trygghet.

Det som tillhör dig är en kritikerhyllad och pris­belönt kärleksroman om åtrå och dess konsekvenser. Poetisk, drabbande och psykologiskt övertygande möter vi två unga män från vitt skilda världar som till sist bara har att förlita sig på sin vänskap för att rädda sig själva från undergång."


Är det här pornografi?

Frågan kan tyckas vara banal. Trots att det skildras sexuella akter. Men det finns en gay-tradition att blanda ihop sex och kultur. Och det är just det som Greenwell gör. Porr (och jag har verkligen inte något emot den genren) har som främsta syfte att göra människor sexuellt upphetsade. 

Greenwell har ett annat ärende. Den här boken handlar främst om makt. Den rike västerlänningen med sina pengar när hen köper sex. Den fattige bulgaren som kan hota med våld men till sist blir offret. Det här är inte en feel-good-roman. Som anti-kommunist betraktar jag med nöje berättelserna om hur tidigare regimer närmast vandaliserade byggnader i Östeuropa. Men det här är inte en "högerbok". Till sist handlar det om hur svårt det ibland är att vara människa.

Det som tillhör dig är bra om än inte perfekt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar