fredag 7 december 2018

Öppet brev till Kristdemokraterna om en ny m-kd-regering och HBTQ-politiken.


Hej! 

Jag heter Bengt Held, driver bloggen Helds HBT-nyheter och har sedan 1998 gjort rapporter om partiernas åsikter om HBT-reformer, alltså reformer för homosexuella, bisexuella och transpersoner. Dagens Nyheter har i 11 år haft artiklar om mina rapporter i samband med Stockholm Pride och i samband med EU-valen 2009 och 2013. 

Inom närmaste veckorna kan Sverige få en m-kd-regering som släpps fram av l, c och sd även om det är mycket tveksamt att det blir så. Jag vill förtydliga att jag blivit medlem igen i l men bloggen Helds HBT-nyheter är inte partipolitisk utan granskar kritiskt alla partier. Just nu finns det inget bra regeringsalternativ enligt mig, det handlar om att välja det minst dåliga. Det kan inte uteslutas att en m-kd-regering är det just nu. I princip delar jag Liberalernas ekonomisk-politiske talespersons Mats Perssons analys där. 

L och c kan inte gå med i en sådan regering utifrån löften i valrörelsen om att vägra sd-stöd. Men då är det också intressant att veta vilken HBTQ-politik en eventuell m-kd-regering med sd-stöd skulle bedriva. Det finns en oro, med viss rätt, i delar av svensk HBTQ-rörelse hur den skulle bli. Den kommer säkert inte försämras men det är risk det närmast blir reformstopp inom området, sd lär inte vara pådrivande för att uttrycka det milt. 

Från RFSL:s partiledardebatt i augusti 2018. Ca 48 minuter in debatten. "Ebba, hur tänker du" "Nej men vi har t.ex. röstat för att föräldraskapresumtionen ska vara könsneutral, inte minst när det kommer till frågan om insemination utav lesbiska par i Sverige och som gör det i enlighet med det regelverk som finns i Sverige där man får veta sitt ursprung. Då kan vi inte ha en situation där ett par skaffar barn tillsammans, men där den ena parten ifrågasätts som förälder. Det har varit otroligt kränkande för många, för många nyblivna familjer att det varit på det sättet. Jag är glad vi kunnat rösta för och ändrat på det här" "Ok, som en följdfråga på det, ja eller nej, vi ökar takten lite. Klart vi ska ha en könsneutral föräldraskapspresumtion." Alla närvarande räcker upp sin regnbågflagga som signal att de är för det, även

Med anledning av det vill jag fråga följande. 

Kd har tidigare kommenterat att partiet är principiellt emot att lesbiska kvinnor ska få bli inseminerade vid kliniker men inte vill avskaffa reformen. Gäller det ännu? Eller har partiet bytt åsikt till "möjligen"? 

Kd har tidigare kommenterat att partiet är emot att införa en könsneutral föräldraskapspresumtion. Ebba Busch Thor ger ett motsatt budskap. Vad tycker kd om reformen idag? Är ni beredda att låta m få igenom reformen om ni ska bilda regering med det partiet? 

Kd har tidigare kommenterat att partiet tvekar om att sänka 18-årsgränsen för juridiska könsbyten. Har partiet blivit för reformen? 

Det har varit mycket spelteorier i debatten men till sist är det en regerings sakpolitik som är avgörande. 

Vi är många i den breda politiska mitten som är intresserade av att kd tydliggör sina värderingar. 

Mvh 

Bengt


Uppdatering 1.

M och kd vet givetvis att Liberalernas ekonomisk-politiske talesperson Mats Persson inte kommer att budgetförhandla med Oscar Sjöstedt som har samma roll i sd. Inte för att jag tror ledningarna i m och kd skulle ha några sådana planer.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar