fredag 25 november 2016

HBTQ-kultur. Viva.


Från presentationen av filmen Viva (2016) regisserad av Paddy Breathnach.
Jesus lever i skuggan - han är en doldis i jämförelse med sina skamlösa arbetskamrater på en nedgången dragqueen-klubb i Havanna. Men i hemlighet drömmer han om att själv stå i strålkastarljuset och med hjälp av den erfarna klubbägaren Mama, får han chans att börja uppträda på baren. Jesus förvandlas till Viva när han kliver ut på scen och trollbinder publiken, allt går äntligen bra för Jesus, tills den dag hans sedan länge frånvarande pappa oväntat dyker upp. Jesus blir tvungen att göra ett livsavgörande val.
Det här är något så ovanligt som en irländskt producerad film på spanska. Och filmad i Kubas huvudstad Havanna med regimens tillstånd. Amnesty har, med rätta, kritiserat den allvarliga bristen på mänskliga rättigheter i kommunistdiktaturen. Att regimen godkänt projektet betyder inte att det är någon propagandafilm för situationen i landet. Fattigdomen och de patriarkala attityderna blir tydliga även om staden också är - om än något udda med sin misär - vacker. Att filmen blivit godkänd är förmodligen för att huvudrollspersonerna förklarar att de vill stanna på Kuba även om de som många andra resonerat om att lämna för USA eller Europa.

Nästan som en dokumentär.

Skådespelarna i Viva är lysande. Ibland är det som att man skulle få för sig att det här var en dokumentär - så trovärdiga är de. Huvudpersonen Jesus (spelad av Héctor Medina) som kombinerar en ung människas osäkerhet med en insikt så småningom att han duger som han är. Hans pappa Angel (Jorge Perugorria) som efter att lämnat sin familj för länge sedan återigen söker kontakt med sin son. Det blir direkt en konfrontation. Den medelålders mannen porträtteras dock nyanserat. Han är HBT-fientlig men modifierar sig så småningom. Man kan givetvis kritisera det för att vara tillrättalagt. Och Viva är inte perfekt men bra.

Till sist handlar filmen om rätten att få vara sig själv. Det må vara en klyscha men sällan har budskapet blivit så tydligt som här.

Trailer (Youtube).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar