lördag 19 november 2016

HBTQ-kultur. Vara Frank - Peo Bengtsson.

Från presentationen av Vara Frank (2016) av Peo Bengtsson.
Att vara Frank är inte alltid lätt. Han befinner sig mitt i livet och jobbar som kock på Berns i Stockholm. Frank är gift med Vibeke och tillsammans har de dottern Hanna. Frank och Vibeke har det bra tillsammans och det finns inte mycket att klaga på. Så ser kärleken ut: de har bestämt sig för varandra. När Vibeke erbjuds ett toppjobb i Köpenhamn och vill att familjen flyttar dit borde det vara ett lätt beslut, men så är det inte. Det är svårare än man tror att vara Frank, framför allt mot sig själv. Sanningen är den att Frank börjar känna sig alltmer dragen till roliga, struliga kollegan Mårten, och har inte alls någon lust att lämna honom. Tänk om han har bestämt sig för fel person? Är det möjligt att välja om? 
Ambivalens om trygghet kontra det okända.

Det här skulle kunnat bli en bra bok. Om det inte vore för att Peo Bengtsson ältar igen och igen om paret Frank och Vibeke ska flytta till Köpenhamn. Om deras kris. Det har publicerats många böcker om sådant, en man och en kvinna som har problem i sin relation. Inte ens om det handlat om två bögar eller två flator hade det varit intressant.

Det som däremot tillför något till det här dramat är att Frank som medelålders man dras till en annan snubbe. Skildringen av det må inte vara perfekt men boken blir relevant där. Hans ambivalens om han ska välja trygghet eller det okända. Att han konstaterar så småningom att han nog är bisexuell. Intressantast är dock beskrivningen av Franks arbetsplats, en "fin" restaurang i Stockholm, där han jobbar som kock.

Vara Frank är inte en dålig bok. Peo Bengtsson har en förmåga att få driv i berättelsen. Men tyvärr "berättar" han oftast för mycket på bekostnad av att "visa" människors känslor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar