måndag 14 november 2016

Bara 14 % av HBT-personer röstade på Trump.


Tyvärr vann som bekant Donald Trump (bilden) presidentvalet i USA 8 november. Jag förklarade i en bloggpost för ca en månad sedan att Trump förmodligen var chanslös att bli president om inte Demokraterna gjorde bort sig allvarligt eller det före 8 november blev en islamistisk terrorattack med hundratals offer i landet. Det senare hände dessbättre inte. Och egentligen inte det förstnämnda heller.

Däremot skadades Hillary Clinton och Demokraterna tydligt av att FBI - tvärtemot hur de brukar agera vid den typen av händelser - i slutet av oktober tillkännagav offentligt att hon var inblandad i en ny "mail-skandal". FBI konstaterade visserligen några dagar före valet att de inte hittat något olagligt. Men debatten mobiliserade republikanska sympatisörer och en vallokalsenkät visar att av de som bestämde sig i slutet av oktober och början av november fick  Trump en majoritet av rösterna. Förutom det har opinionsinstituten felbedömt stödet för den republikanske presidentkandidaten.

78 % av HBT-personer röstade på Clinton enligt enkät.

Presidentvalet var synnerligen jämnt. När nästan alla röster är räknade har Hillary Clinton fått 47,8 % och Donald Trump 47,3 %. Om rösterna för kandidaterna omvandlats enligt principerna för partier i riksdagsval i Sverige (inklusive en 4 %-spärr) hade Demokraterna fått 175 mandat och Republikanerna 174. Att Clinton förlorade orsakas av valsystemet där den som vinner i en delstat får alla delegater därifrån.

Bland HBT-personer brukar vanligen ca 75 % rösta på den demokratiske presidentkandidaten och Clinton fick enligt en vallokalsenkät 78 %. Andelen HBT-personer som röstade på Trump var dock bara 14 % jämfört med vanligen ca 25 % för den republikanske presidentkandidaten. Andelen i gruppen som röstade på annan kandidat eller inte svarade var ovanligt hög, 8 %.  Trump är förmodligen den minst HBT-negative republikanske presidentkandidaten hittills men han har kritiserat flera redan införda reformer. Valplattformen för Republikanerna innehöll rekordmycket av HBT-fientliga formuleringar.

"Vita" män minoritet av de som röstade på Trump.

I svensk debatt sprids det nu en del absurda myter om vilka som röstade på Trump. Att det nästan bara var "vita" män när de i verkligheten inte ens utgjorde hälften av de som stödde honom. Drygt hälften av rösterna var från kvinnor och etniska minoritetsgrupper. Bland "latinos" fick han (trots sin rasistiska retorik om folk med mexikanskt ursprung) 29 % vilket är en ökning med två procentenheter jämfört med republikanske kandidaten Mitt Romneys andel 2012. Bland män var stödet 53 % och bland kvinnor 41 % (trots hans sexism). Det är inte dramatiskt annorlunda än vad republikanska presidentkandidater brukar få. Sant är dock att stödet för honom var som störst, 63 %,  bland vita män när det gäller etnicitet och kön.

Att Trump blir president och att Republikanerna behåller majoriteten i både senaten och representanthuset påverkar HBT-politiken negativt. USA:s största HBTQ-organisation, Human rights campaign, har gjort en bra sammanfattning där. Först kan vi konstatera att det förmodligen inte blir några positiva reformer på nationell nivå i landet närmaste fyra åren - om det inte är domstolsbeslut. Dessbättre lär det inte heller bli många negativa förändringar - även om det är viss osäkerhet. Donald Trump förklarade igår att han - trots att han tidigare tydligt förklarat sig vara emot homoäktenskap - accepterar reformen.

Svårt få majoritet i senaten för HBT-fientligt lagförslag.

Den enda HBT-negativa lagreform som idag verkar ha stöd av de allra flesta republikaner i kongressen är First amendment defence act. Individer, organisationer och företag ska få slippa följa lagar emot diskriminering som skyddar bögar, lesbiska och samkönade par om de hänvisar till "religiös tro eller moralisk övertygelse". I ett land där många är konservativt kristna hade en sådan åtgärd kraftigt försämrat varje lag emot diskriminering av homosexuella och bisexuella. För dess genomförande krävs dock i praktiken att alla 51 republikanska (av 100 totalt) senatorer röstar för - och det finns en HBT-vänlig minoritet i partiet som lär stoppa det. En osäkerhetsfaktor är dock om några konservativa demokratiska senatorer - mot förmodan - skulle ansluta sig. Donald Trump har kommenterat att han vill signera lagen om kongressen röstar för den. 

Två tydliga försämringar

1. HBTQ-politik internationellt. President Barack Obarma (demokraterna) har senaste 8 åren tydligt engagerat sig för HBTQ-rättigheter internationellt. Donald Trump gör säkert inte detsamma. När EU är i konflikt med Ryssland och många länder i Asien och Afrika om HBTQ-rättigheter blir USA förmodligen "neutralt".

2. Regeringens direktiv om att transpersoner i hela landet fritt ska få välja omklädningsrum tar Trump säkert bort. Barack Obama och regeringen har lämnat flera HBT-vänliga direktiv men det där är det mest kontroversiella av dem. Trump har förklarat att han vill att delstaterna ska få avgöra policyn för transpersoner i omklädningsrum. Idag har 18 av 50 delstater (plus Washington DC) lagar som förbjuder diskriminering p.g.a könsidentitet.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar