onsdag 28 september 2016

Bekämpa brottsligheten, bekämpa brottslighetens orsaker.


Häromdagen kommenterade jag här på bloggen att alla som hotat och trakasserat mig senaste 15 åren har haft invandrarursprung. Efteråt kom jag på att det inte är riktigt sant, det fanns en blond man som verkade vara narkotika-missbrukare som hotade mig för några år sedan. Övriga som gjort det senaste 15 åren har haft invandrarursprung. Någon på Facebook likade min kommentar men påpekade också att utanförskap och segregation ofta är en förklaring till kriminalitet. Och det är är sant.

Det finns både sociala och ibland kulturella förklaringar (däremot finns det ingen kriminell gen inom någon folkgrupp) till brottslighet. Men det är också viktigt att förtydliga att det är en del-förklaring, inte en ursäkt. Varje människa har ett individuellt ansvar, de allra flesta som har det tufft ekonomiskt och socialt som unga begår aldrig några brott. En del begår hemska saker utan att haft det tufft.

Fler poliser räcker inte.

Däremot visar all forskning att den sociala faktorn har betydelse. Svensk debatt har nu fokuserat på att polisen ofta inte klarar sitt uppdrag. Även Miljöpartiet och Vänsterpartiet har blivit för fler poliser som är närvarande i utanförskapsområden. Och det är rätt.  Ligisterna i invandrartäta förorter måste bekämpas tydligare och hårdare än hittills.

Men vi kan fixa hur många tusen extra poliser som helst och det blir bara en fungerande åtgärd tillfälligt om vi inte också jobbar för att få bort det som främjar kriminalitet. Utanförskap, hopplöshet, arbetslöshet och dåliga skolresultat. All forskning visar att människor med benägenhet att begå brott oftare gör det när omständigheterna är sådana.

Attityden till brott är delvis annorlunda i USA än i Västeuropa.

När en människa begår brott i USA betraktas det som ett individuellt misslyckande, i Västeuropa betraktas det också som ett samhälleligt misslyckande. USA-högern och främlingsfientliga partier i Västeuropa har en tendens att nonchalera det brottsförebyggande arbetet. Delar av vänstern i Västeuropa negligerar individens ansvar. Men dåvarande brittiske statsministern och HBTQ-vänlige högersossen Tony Blair (som hamnat i trubbel efter senare granskning av Storbritanniens beslut att invadera Irak 2003, men det är en annan debatt) skaffade en slogan i slutet av 1990-talet som inspirerat många. Ungefär på svenska.

"Bekämpa brottsligheten, bekämpa brottslighetens orsaker."

Inte antingen eller. Utan både och.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar