fredag 17 juni 2016

Kd ska för första gången delta som parti i Prideparaden i Stockholm.


Kristdemokraternas ordförande Ebba Busch Thor (bilden) planerar vara med vid Prideparaden i Stockholm senare i sommar. Från en artikel i Aftonbladet
.... KD-ledaren meddelade också att hon kommer att gå i sommarens Pridetåg, där rättigheterna för HBTQ-personer manifesteras. Det är första gången någonsin som en partiledare för KD väljer att delta. Frågan har diskuterats under flera år och är omstridd i partiet. Varken Göran Hägglund eller Alf Svensson har deltagit i Pridetåg. – Jag gör det för att stå upp för frihet, alla människors lika värde och för att alla ska kunna se att det finns en möjlighet att bygga ett gott liv här i vårt land. Har man någon gång suttit ned med en människa som berättat att man blivit utsatt för hån, trakasserier eller blivit förskjuten från sin familj, då vet man hur otroligt viktigt det här är....
Statsminister Stefan Löfven (s) som själv antytt att han ska gå med i paraden förklarar i artikeln att han välkomnar att även Busch Thor deltar. I en video-intervju hos kristet-konservativa tidningen Dagen får kd-ordföranden kritiska frågor om partiet nu inte blivit "som alla andra". Även reaktionära HBTQ-fientliga kristna tidningen Världen idag pressar henne.

Rätt eller fel?

Först kan vi konstatera att kd tydligt utvecklat sin HBT-politik senaste 10 åren. Jag talade vid Malmö pride förra året med en person i kd:s partistyrelse. Eftersom det var ett informellt samtal publicerar jag inte hens namn. Men hen (som själv varit pådrivande i sitt parti för HBT-rättigheter) kommenterade att Alf Svensson var reaktionär, Göran Hägglund konservativ när han blev vald till ordförande men delvis ändrade åsikter så småningom och att Ebba Busch Thor är HBT-vänlig. Hon har också fördelen av att inte vara belastad med att ha lett partiet när det röstat emot viktiga HBT-reformer i riksdagen. Om Svensson och Hägglund skulle delta i Prideparaden i Stockholm vore det konstigt, vem skulle vilja de var med där? Situationen är annorlunda för Busch Thor som tagit ställning för nuvarande lag om en likställd adoptionslag för samkönade och olikkönade par. Och i höstas fick partiet med sig. Det är rätt "tajming" för kd att vara med i Prideparaden.

Kd:s HBT-politik ännu problematisk.

Men det betyder inte att kd blivit tydligt HBT-vänligt. Kd är ännu emot bl.a. en könsneutral föräldraskapspresumtion vid inseminationer. Partiet vill ännu inte ställa sig bakom den könsneutrala äktenskapslag som finns idag eftersom partiet inte tycker samkönade par är värda att ingå borgerliga äktenskap utan att "begreppet äktenskap ska föras tillbaka till samfunden" vilket är absurt eftersom det är staten som avgör vilka som ska få ingå borgerliga äktenskap samt att många kristna samfund, däribland Svenska kyrkan, idag förrättar samkönade vigslar. Kd är ännu principiellt emot att lesbiska kvinnor ska få bli inseminerade vid kliniker även om de accepterat reformen och inte vill avskaffa den. Trots att all forskning visar att barn i samkönade familjer mår lika bra som andra barn.

Sd bör inte tillåtas delta i paraden men däremot bjudas in för en kritisk granskning av dess HBTQ-politik.

Men partiet har nått så långt i sin process att de bör välkomnas i paraden. Det har däremot inte Sverigedemokraterna. Men partiets ordförande Jimmie Åkesson försöker nu låtsas att han på allvar skulle vilja vara med i en Prideparad. Från en artikel i Aftonbladet.
.... Också Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson sade att SD kan överväga att gå i tåget. Han sade att SD hittills varit utestängda och heller inte velat delta på grund av det han kallar obscena inslag, nakenhet och allmän sexualisering. Det förtar det viktiga budskapet, menade han. – Kan man garantera att de obscena delarna försvinner, kan vi också överväga att delta i Pride....
SVT avslöjar att Christian Valtersson, ordförande i Stockholm pride, avvisar sd.
.... Christian Valtersson säger att det enbart är "aktörer som delar Stockholms Prides värdegrund" som kan delta. – Sverigedemokraterna delar inte vår värdegrund, säger han. Pridebasen tillägger att det ”vore ganska meningslöst” för ett parti att delta som ”kallat Stockholm Pride för ett vulgärjippo, perverst och ifrågasätter i synnerhet transpersoners rättigheter”...
Utspelet från Åkesson är inte seriöst. Hans syfte var säkert bara att få ledningen för Stockholm pride att verka "intoleranta" när de igen avvisar sd från evenemanget. Partiet bör inte tillåtas delta i paraden eller köpa tältplats som situationen är idag med sd:s HBTQ-negativa och främlingsfientliga politik. Däremot vidhåller jag som jag framfört tidigare att det är helt fel att inte bjuda in även sd till Pride-debatter om HBTQ-politiken. De är Sveriges tredje största parti och deras stöd är förmodligen detsamma bland HBTQ-personer som övriga befolkningen, ungefär 17-23 %. Men inför HBTQ-aktivister behöver de aldrig pressas med kritiska frågor. Istället får de "offer-koftan" om att de inte blev inbjudna till debatter och fick redogöra för sin HBTQ-politik.

Det enda "obscena" är att Åkesson försöker spela teater som HBTQ-engagerad.

Intressant är också att det inte ens är säkert om sd-representanter skulle vilja vara med i sådana debatter. Men så länge Pride-evenemang portar dem så kan de alltid skylla ifrån sig "vi blev inte  inbjudna". Sd ska inte vara med i Prideparaden i Stockholm (däremot får givetvis sd-sympatisörer delta som privatpersoner) men borde däremot bjudas in för att få kritiska frågor om sin HBTQ-politik.

Det enda "obscena" med Åkesson och Pride är att han fått för sig att han har någon som helst trovärdighet som HBTQ-engagerad.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar