onsdag 18 januari 2012

Regeringen har avgjort - inget avskaffande av tvångssteriliseringar 2012.


Planerar den borgerliga regeringen att avskaffa sterilitetskravet i könstillhörighetslagen? Eller har Alliansen enats om att det ska startas en tredje (sic!) utredning om den delen av lagen? Det har varit olika turer om det senaste dagarna. Diverse borgerliga politiker har närmast varit absurt oense om vad de eventuellt är ense om.

Men jag kan avslöja redan nu att den borgerliga regeringen, oavsett vilket innehåll dess proposition (om en ny könstillhörighetslag) får, planerar att behålla nuvarande föråldrade och diskriminerande lag hela 2012. Igår publicerade nämligen regeringen på sin hemsida Planerade propositioner och skrivelser 2012.
Socialdepartementet....

Riksdagsbehandling efter sommaruppehållet men före utgången av 2012

53. Ändrad könstillhörighet – förslag till ny lag April
Riksdagens ordning är att en proposition måste lämnas senast i mitten av mars för att den ska kunna behandlas och beslutas om före riksdagens sommaruppehåll. Regeringen och socialdepartementet vet givetvis om det här och hade hur enkelt som helst kunnat planera efter det. Då hade en ny könstillhörighetslag kunnat gälla från halvårsskiftet med riksdagsbeslut i maj-juni.

Istället placerar man lämnande av propositionen direkt efter sista datum för vårbehandlingen i riksdagen av regeringsförslag. Det här betyder att förslaget behandlas i riksdagen i höst. Och tidigast träder i kraft 1 januari 2013. Förmodligen är det Socialdepartementet och socialminister Göran Hägglund (bilden) som fixat att det inte blir någon riksdagsbehandling i vår. Men planeringen av propositionsförslag avgör regeringen kollektivt. Därför förtjänar även Moderaterna, Folkpartiet och Centerpartiet skarp kritik för att de accepterat fördröjningen. I synnerhet bör HBT-ansvarige ministern Erik Ullenhag (fp) klandras. Han har för övrigt, sedan han blev minister, nästan varit helt tyst hittills i den offentliga debatten om HBT-rättigheter.

Demonstration i Stockholm emot tvångssteriliseringar av transsexuella.

Idag håller fler föreningar tillsammans en manifestation på Mynttorget nära riksdagshuset i Stockholm. Från ett pressmeddelande från RFSL.
.... 18 januari klockan 08.00 ordnas en manifestation på Mynttorget nära Riksdagshuset för att protestera mot tvångssteriliseringen av transpersoner i Sverige.

Torsdagen den 12 januari spreds i medier uppgiften att regeringspartierna kommit överens om att inte avskaffa kravet på att den som vill ändra sin juridiska könstillhörighet ska vara steriliserad. Senare samma dag förnekade hbt-minister Erik Ullenhag att det var fråga om en regeringsöverenskommelse, medan socialminister Göran Hägglund har beskrivit det som hänt som att han upplevt att det finns en ”samstämmighet” mellan regeringspartierna om att inte ta bort tvångssteriliseringen utan att utreda detta en gång till....

Talare, bland andra: Miljöpartiets språkrör Åsa Romson, Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt (V), riksdagsledamöterna Lena Hallengren (S), Anna Steele (FP) och Fredrick Federley (C), Lukas Romson (KIM) och Micah Grzywnowicz (ANSO).

Manifestationen genomförs av en bred samling organisationer: RFSL, RFSL Ungdom, Transföreningen FPES, Föreningen KIM, HBT-Socialdemokrater, HBT-Liberaler, Centerpartiets hbt-nätverk, Hbtq-vänstern, Sveriges förenade HBTQ-studenter (SFQ) och Association of Nordic and Pol-Balt Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender and Queer Student Organizations (ANSO).
HBT-grupp i EU-parlamentet kritiserar svenska regeringen.

Brittiska Pinknews berättar om protester från EU-politiker.
The majority of the Swedish Parliament are reportedly in favour of the change, but the process has been blocked by a small conservative party.

Sirpa Pietikäinen, Finnish centre-right MEP told The European Parliament LGBT Intergroup: “This isn’t about LGBT rights; it’s about human rights and torture, cruel, inhuman and degrading treatment.”

Raül Romeva i Rueda, Green MEP from Spain added: “The government’s decision is rather surprising: forcibly sterilising transgender people is recognised as inhumane across the political spectrum. It’s barbaric, outdated and highly unnecessary—not to mention against Sweden’s human rights commitments.”

At this time, the World Health Organisation classifies gender dysphoria under “mental and behavioural disorders”, a definition the European Parliament have already called to be changed.

As well as mandatory sterilization, the 1972 law also makes divorce compulsory for trans people, which it has been suggested, does not line up with recent “gender neutral” marriage law changes in the country....

Jane Fae, feminist writer and campaigner on issues of sexual rights responded today, saying: “It is wholly ironic that Sweden is in the news today over this issue – since the question has surfaced in relation to moves to repeal existing laws in this respect, which would be wholly positive.

“It is to be hoped that the Swedish Prime Minister, Fredrik Reinfeldt, currently in thrall to a small reactionary right-wing party, will pluck up the courage to resist their pressure and allow reform through his parliament.
Socialstyrelsen lämnade juni 2010 ett förslag till ny frihetlig könstillhörighetslag, bl.a. att avskaffa kraven att vara ogift, svensk medborgare och steriliserad för att få byta kön juridiskt. En kompakt majoritet av remissinstanserna var för Socialstyrelsens förslag.

Regeringen tvekar om sterilitetskravet i könstillhörighetslagen ska avskaffas. Jag ska göra en sammanställning av en del av de i Sverige som är för och emot kravet i lagen. Som bekant har det sedan även kommit protester från andra länder emot sterilitetskravet.

För att avskaffa steriliteskravet i könstillhörighetslagen.

Svenska kommuner och landsting (samlingsorganisation för regioner, landsting och kommuner)
Stockholms läns landsting
Landstinget Östergötland
Landstinget Västmanland
Karolinska universitetssjukhuset
Svensk förening för transsexuell hälsa
RFSL
RFSL-Ungdom
Transföreningen FPES
Föreningen KIM (transförening)
Socialdemokraterna
Moderaterna
Folkpartiet
Miljöpartiet
Centerpartiet
Vänsterpartiet
Feministiskt initiativ
Sveriges pensionärers intresseparti
HBT-socialdemokrater
Öppna moderater
HBT-liberaler
Centerpartiets HBT-nätverk
Vänsterpartiets HBT-nätverk
Ssu
Muf
Grön ungdom
Luf
Cuf
Ung vänster
Ungdomsstyrelsen
RFSU
Juridiska fakultetsnämnden vid Uppsala universitet
Diskrimineringsombudsmannen (DO)

Emot att avskaffa sterilitetskravet i könstillhörighetslagen.

Sverigedemokraterna
Kristdemokraterna (även om de officiellt ändrade sig i december och låtsas att de inte är kategoriskt emot men det handlar nog mer om taktik för att fördröja ett beslut än om genuin omprövning)
Västerbottens läns landsting

Västerbottens läns landstings argument för tvångssteriliseringar var följande
Angående kastration/sterilisering så innebär dagens hormonbehandling och ingrepp i yttre och inre genitalia att fortplantningsförmågan går förlorad, vilket är rimligt. Man bör dock överväga lagliga möjligheter att donera spermier/ägg före ingrepp i inre genitalia ‑ för framtida eventuell partner‑insemination/inplantation.
Göran Hägglund får söka sig till Jimmie Åkesson och några förvirrade landstingspolitiker.

Landstingspolitikerna tycks mena att det räcker som argument att det är "rimligt" för att försvara tvångssteriliseringar av en grupp i samhället. Trots att de flesta idag fördömer de tvångssteriliseringar som drabbade människor i decennier fram till 1975. Resonemanget är inte seriöst.

En betydande minoritet inom Kristdemokraterna är för övrigt för att avskaffa sterilitetskravet. Ska partiets ordförande Göran Hägglund hålla en manifestation för tvångssteriliseringar får han främst söka sig till främlingsfientlige Jimmie Åkesson (sd) och några förvirrade politiker i Västerbottens läns landsting.

I den här situationen tvekar den borgerliga regeringen ännu om vad den gemensamt ska tycka om tvångssteriliseringar av en grupp människor i samhället. Det börjar bli riktigt pinsamt för Alliansen och i synnerhet för Erik Ullenhag.


Uppdatering 1.

Idag är det partiledardebatt i riksdagen. Blir det något med koppling till avskaffande av tvångssteriliseringar av transsexuella eller om andra HBT-reformer berättar jag det här på bloggen senare givetvis.


5 kommentarer:

 1. vad är transsexuella för något?

  mvh
  Malin

  SvaraRadera
 2. Hej Malin!

  Transsexuella är människor som tycker sig vara födda med "fel" kön. Dvs att det är pojkar som känner sig som flickor och vice versa. Att göra en operation och juridiskt byta kön ser de som lösningen på sitt problem. Sedan finns det människor som känner sig tillhöra det motsatta könet än det som de är biologiskt, eller att tillhöra båda könen, eller inget av dem. De är transpersoner men inte transsexuella.

  Bengt

  SvaraRadera
 3. Hej! Tack för ditt svar!

  Jag har pratat om detta med en kompis till mig och hon säger att de här
  människorna som hon kallade född i fel kropp är något som tydligen har diskuterats livligt i bla vetenskapsmagasinet för en tid sedan där man erkänt att de här människorna är födda med olika genetiska förändringar
  och att det finns en biologisk förklaring i de här människornas hjärna som gör att de så att säga behöver få förändrat kroppen.

  Hon berättade även för mig att vårt jag sitter i våra hjärnor och att om då kroppens kön inte stämmer med jaget som det tydligen finns en biologisk förklaring till så är det kroppen som är felaktig och att det var därför som dessa människor genomgick ett könsbyte.
  Hon berättade även att ordet transsexuell som jag trodde var något med sex egentligen betyder över på andra sidan kön.

  Mvh
  Malin

  SvaraRadera
 4. Hej Bengt! Jag undrade över det där med människor som genomgick ett könsbyte igår när jag pratade med min kompis Linda
  i Telefon så hon mailade några länkar som visar en tjej i Tyskland som heter Kim Petras som tydligen var en ganska känd
  sångerska och efter att jag kikat på de här videorna så måsta jag nog säga att Kim verkar vara precis som i stort sett vilken vanlig tjej
  som helst.När man kikat på det här så är det så att jag skäms för de fördomar jag har haft.

  Titta på de själv så får du se.

  http://youtu.be/RDJXR1wXofA

  http://youtu.be/cUTyHnHjliM

  Mvh
  Malin

  SvaraRadera
 5. Malin

  Tack för länktipsen.

  Bengt

  SvaraRadera