onsdag 11 januari 2012

Jamaica avskaffar förbud mot homorelationer?


Efter regeringsskiftet på Jamaica kan landets totalförbud mot homorelationer avskaffas. Kroatien kan få en partnerskapslag efter parlamentsvalet där. I Slovenien är katolska kyrkan engagerad för en folkomröstning om att avskaffa dess nya familjelag som möjliggör närståendeadoptioner för samkönade par, förbud mot aga av barn och en barnombudsman.

Homofientlig regering förlorade valet på Jamaica.

Men först till Jamaica som höll parlamentsval 29 december. Tidigare regeringspartiet, konservativa JLP, minskade från 50,3 % till 46,6 % medan socialdemokratiska PNP ökade från 49,6 % till 53,3 %. Därmed får landet en ny regering och Portia Simpson-Miller (bilden) blir statsminister. Jamaica är ökänt för sin homofobi och bögar och lesbiska blir ofta trakasserade. Inte har deras situation blivit bättre av att landet ännu har totalförbud mot manliga samkönade relationer. Men nu kan det blir ändring av den lagen.

I en valdebatt antydde Portia Simpson-Miller att hennes parti kanske är för att avskaffa förbudet mot homorelationer. Tyska Queer har en artikel om det där även en video (på engelska) finns med från utfrågningen av de två statsministerkandidaterna om deras attityder till homosexuellas rättigheter. Brittiska Pinknews kommenterar situationen efter valet.
Jamaica’s new Prime Minister Portia Simpson-Miller, who has said she will review the criminalisation of homosexuality in the country and not forbid gays from serving in her cabinet as former Prime Minister Bruce Golding had, is to be sworn in today.

Simpson-Miller returns to power after a convincing win at the end of year elections in which her People’s National Party defeated Golding’s replacement, Andrew Holness, who held the position for two months.

In a televised debate in December, Simpson-Miller said gays would not be forbidden to serve in her cabinet, and that the government should “have a look” at the criminalisation of gay acts, and vote freely on the matter.
Det är viktigt att förtydliga att socialdemokratiska PNP inte lovade att lämna ett förslag om att avskaffa nuvarande förbudslag om de skulle vinna valet. Och eftersom det blir "fri röstning" bland deras parlamentsledamöter om de lämnar ett sådant förslag är inte säkert det skulle få majoritet. Men positivt är att debatten i alla fall startat efter att homofobin tidigare närmast varit kompakt bland politiker på Jamaica.

Ny regering i Kroatien inför förmodligen partnerskapslag för homopar.

I Kroatien hölls det parlamentsval 4 december och även där blev det regeringsskifte. Högerpartiet HDZ som tidigare var i regeringen minskade från ca 37 % till ca 24 %. Fyra partier, ett socialdemokratiskt, två liberala och ett pensionärsparti har gått tillsammans i ett gemensamt alternativ, Kukuriku, och fick ca 41 %. Det var visserligen 3 procentenheter mindre än vid förra valet men eftersom spärren i varje av de 10 valdistrikten är 5 % och flera partier därmed hamnade utanför parlamentet fick mitten-vänster-alternativet Kukriku egen majoritet. De fyra partierna är för en partnerskapslag med nästan samma rättigheter som äktenskap (förutom bl.a. adoptioner och inseminationer) och att det ska bli möjligt med officiella partnerskapsceremonier. Den katolska kyrkan i Kroatien är emot förbättringar för samkönade par.

Den tidigare högerregeringen införde för flera år sedan en sambolag (med begränsade rättigheter som bara gäller för de som bott ihop mer än 3 år ) för både samkönade och olikkönade par men den har varit emot mer radikala reformer. En del ministrar i tidigare regeringen har gjort homofientliga kommentarer offentligt.

Katolska kyrkan i Slovenien vill avskaffa ny familjelag.

Kroatiens grannland, Slovenien, har också röstat fram ett nytt parlament. Den tidigare mitten-vänster-regeringen införde för flera år sedan en partnerskapslag. 2010 planerade den att tillåta samkönade par att ingå äktenskap. Efter mycket kritik från högeroppositionen och katolska kyrkan ändrade sig dock regeringen och föreslog bara möjlighet till närståendeadoptioner för homopar. Även om det blev blygsamma förbättringar är Slovenien det första landet i den del av Europa som tidigare styrts av kommunistregimer som tillåter närståendeadoptioner för samkönade par.

I parlamentsvalet i december minskade regeringspartierna dramatiskt, socialdemokratiska SD rasade från ca 31 % till ca 11 %, pensionärspartiet DeSus förlorade något till ca 7 % och de två liberala partierna LDS och Zares klarade inte 5 %-spärren. Främste vinnaren blev istället ett nytt mitten-vänsterparti, LZJ-PS, som även det är HBT-vänligt och fick ca 29 %. Partiet planerar bilda regering tillsammans med SD och DeSus. Eftersom HBT-negativa SDS, ett högerparti, och två mindre homofientliga kristdemokratiska partier hamnar i minoritet, de fick tillsammans ca 38 %, och i opposition skulle den nya förbättrade partnerskapslagen kunna behållas utan problem.

Människorättsengagerade kritiserar beslutet om folkomröstning.

Katolska kyrkan i Slovenien har dock engagerat sig för att försöka avskaffa den nya familjelagen. Man skulle ju kunna tycka att de borde gilla flera delar av det, som att aga av barn nu förbjuds och att det inrättas en barnombudsman. Men även det vill de försöka få bortröstat i en folkomröstning eftersom en del av lagpaketet alltså är att homopar får möjlighet till närståendeadoptioner. Med siffrorna 5-4 beslutade Sloveniens författningsdomstol att den nya familjelagen ska antingen godkännas eller avskaffas genom en folkomröstning avslöjar österrikiska siten Standard.

Både förra regeringen och människorättsengagerade i Slovenien har därefter protesterat och, med rätta, anfört att det inte är lämpligt att rösta om mänskliga rättigheter för en minoritetsgrupp av människor som är diskriminerade. Förutom att få godkänt av författningsdomstolen måste katolska kyrkans också samla ihop 40 000 namn för det. 28 december hade de fått ihop ca 28 000 namn.


Uppdatering 1.

Konflikten i Kris(t)demokraterna fortsätter.

Krisen och konflikten i HBT-negativa Kristdemokraterna fortsätter. Folk från homofientliga kristna samfundet Livets ord har gett både öppet och dolt stöd åt försöken att få bort Göran Hägglund som ordförande för partiet. Från SvD.
Men även andra sidan har använt ojusta metoder på sajten avgahagglund.nu, som startades i höstas men stängdes ner efter en tid. Den som gick in på sidan kunde inte spåra avsändaren men nu erkänner Livets Ords vd Jonathan Ekman i ett mejl till Aftonbladet att det var han som startade den.
Svenska nyliberaler låtsas att flera republikanska kandidater är homovänliga.

Svenska Dagbladet har också några nya artiklar om de som försöker bli presidentkandidat för HBT-fientliga Republikanerna i USA. Vissa svenska nyliberaler låtsas som att det bara är vissa politiker i Republikanerna som är homofientliga men fakta är att nästan alla av dem är reaktionära och absurda när det gäller rättigheter för homosexuella och bisexuella. Visst är Mitt Romney och Ron Paul mindre extrema än Rick Perry, Newt Gingrich och Rick Santorum.

Men Ron Paul orkade, när han försökte blir kandidat för Republikanerna i presidentvalet 2008, inte ens argumentera för att avskaffa förbudet för öppet homosexuella i försvaret. Istället anslöt han sig fegt och populistiskt till övriga kandidater och försvarade den diskriminerande policyn. Vid själva omröstningen i kongressen några år senare röstade han dock för policyns avskaffande. När högsta domstolen i USA 2003 förklarade att det var oförenligt med landets konstitution att ha totalförbud mot homorelationer även i privata hem så protesterade (sic!) Ron Paul, hans sanslösa argument var att det där var inget högsta domstolen skulle blanda sig i. Mitt Romney är inte bara emot homoäktenskap utan även negativ till partnerskap eller annat juridiskt erkännande av samkönade relationer. Och även han försvarade den tidigare diskriminerande policyn i USA:s försvar. Att många svenska nyliberaler trots det här närmast reservationslöst tycker att Romney och Paul är vettiga politiker avslöjar att de prioriterar nästan bara ekonomisk politik och struntar i centrala mänskliga rättigheter som allas lika värde.

Den enda kandidaten i Republikanerna som förtjänar att betecknas som hyfsat homovänlig är Jon Huntsman som är för partnerskapslagar för homopar. Men han bedöms som chanslös.

2 kommentarer:

  1. Ron Pauls historia inkluderar antihomo, antisvart och antijudisk.....pro högermilitia.

    SvaraRadera
  2. Anonym

    Det är mycket tveksamt om man ska kalla Ron Paul för rasist och homofob. Däremot har han populistiskt utan problem samarbetat med rasister och homofober och försvarat intoleranta lagar. För honom hamnar delstaters rättigheter före individers. Att en del svenska nyliberaler kalla honom för "klassisk liberal" (nyliberal) är närmast ett dålig skämt.

    Bengt

    SvaraRadera