fredag 27 januari 2012

Nye s-ordföranden Stefan Löfven - HBT-vänlig eller homofob?


Som bekant väljs Stefan Löfven (bilden) idag till ordförande för Socialdemokraterna. I den extraordinära kris de är i blir det partistyrelsen som utser den nye ledaren för s. En del betraktar Löfven som en "tillfällig" ordförande fram till partiets nästa kongress våren 2013. Det är dock möjligt att han (med eller utan konkurrenter) blir omvald och stannar kvar på sin post även efter kongressen. Oavsett vilket kan han få betydelse inom HBT-politiken det närmaste året då det lär bli strid främst om tvångssteriliseringar av transsexuella.

Vad har då Stefan Löfven för värderingar? Är han HBT-vänlig eller homofob? Nja, han är inte en av de politiker som profilerat sig inom den delen av politiken. Men å andra sidan är det få som gjort det. Det är också viktigt att konstatera att Löfven inte varit ledamot i riksdagen som är en arena där det ges möjlighet att ta initiativ.

Stefan Löfven besökte Stockholm Pride 2007.

När man använder "löfven" som sökord blir det inte några resultat på hemsidorna för RFSL eller Qx. Ska man tolka det positivt kan det vara att han nog inte varit tydligt negativ till några HBT-reformer eller gjort bort sig med homofoba kommentarer. Om man istället googlar med orden "Stefan Löfven" och "homosexuella" hittar man annars en nyhet som är relevant. 2007 besökte Stefan Löfven, som dåvarande ordförande i Metallarbetarförbundet, Pridepark i Stockholm. Tidningen Lag & Avtal, som fokuserar på arbetsrätt, har en artikel om det.
I Prideparken lovade Stefan Löfven på fredagen att starta ett nätverk för IF Metalls homo- bi- och transsexuella. - Kärleken är viktig, sade förbundsordföranden och fick spontana applåder från publiken.....

Nu skulle ledningen för det mansdominerade förbundet IF Metall bryta tystnaden kring hbt-frågan i Prideparken dagen före paraden.

- Många vet inte hur man ska hantera frågan, menade förbundsordförande Stefan Löfven. Det måste vara OK att berätta om vem man lever ihop med oavsett kön....

Hans Karjalainen, som arbetar på Volvo Aero, berättade också om den knepiga tystnaden.

- Jag kom ut som bög 2004 i Dagens Arbete. Men jag fick ingen feedback från arbetsledningen. Det blev alldeles tyst.

Men han är glad att det ledde till kontakt med några arbetskamrater.

- Vi startade ett nätverk med ett 50-tal homosexuella och bisexuella med syftet att prata om hur det kändes. Nätverk är bra.

Stefan Löfven:

- Bra initiativ. Det ska vi försöka starta inom förbundet, få till ett nätverk inom IF Metall.

Hans Karjalainen:

- Ta då tillvara på de här personerna som vågar komma ut. Ta vara på oss.

Frågan måste finnas med både lokalt och i förbundsstyrelsen, resonerade Stefan Löfven.

- Vi ska också prat med arbetsgivarna om det vi gör nu på jämställdhetsområdet kan utökas till hbt-området.

Hur ska det gå till?

- Det ska inte vara så svårt. Nu när avtalrörelsen är avklarad har vi regelbundna möten med arbetsgivarna om lönekartläggning och annat. Där ska vi ta upp den här frågan. Det är viktigt att få bort det osynliga.

Att arbetsgivarna skulle ha något emot det kan han inte tänka sig.

- Allt sådant som förbättrar stämningen på arbetsplatsen, det tjänar också arbetsgivarna på.
Några test är 1-majtal och Almedalstal.

Om man jämför de senaste fyra ordföranden för Socialdemokraterna kan man konstatera att Mona Sahlin varit tydlig HBT-vänlig. Göran Persson var närmast homofob och försökte undvika att officiellt lämna några positiva kommentarer eller besöka HBT-evenemang. Håkan Juholt hade 2005 som biträdande partisekreterare bagatelliserat en homofob s-riksdagsledamot men i övrigt varit nästan helt tyst om HBT innan han blev ordförande. Han besökte dock Stockholm Pride 2011.

Stefan Löfven är ensam, tillsammans med Mona Sahlin, av de fyra om att inte ha startat från minus inom området. Hans besök på Pridepark ger honom godkänt - när han var ledamot i Socialdemokraternas partistyrelse. Men det räcker givetvis inte när han nu blir ordförande för partiet. Ingen kräver att han ska prioritera HBT som Sahlin eller vissa andra politiker gjort. Men tystnad duger inte heller för en s-ordförande 2012.

Några test på Löfvens engagemang kan bli hans 1-majtal och tal i Almedalen. Där bör HBT precis som jämställdhet och antirasism vara givna delar. Precis som i diverse debattartiklar.


Uppdatering 1.

S för alla HBT-reformer förutom att i regeringsformen förbjuda diskriminering av transpersoner.

Jag brukar göra sammanställningar av partiernas åsikter om viktiga HBT-reformer. Fyra riksdagspartier, Miljöpartiet, Folkpartiet, Centerpartiet och Vänsterpartiet är för i princip alla centrala HBT-reformer. Socialdemokraterna är idag för alla reformerna förutom en, att i regeringsformen förbjuda diskriminering p.g.a. könsidentitet. S tvekar ännu om det.

Jag kommenterade debatten i den här bloggposten och lämnade bl.a. följande kommentar.
Sedan 1 januari 2009 har Sverige en lag, som gäller inom arbetsmarknaden etc, som förbjuder diskriminering p.g.a. kön, sexuell läggning, etnicitet, funktionshinder, religion, ålder och könsidentitet. Regeringsformen (kapitel 1 och-eller kapitel 2) har motsvarande förbud mot alla de sju typerna av diskriminering i den "vanliga" lagen. Förutom könsidentitet. Det är oacceptabelt i en situation där transpersoner ännu ofta har det svårt. Och där Sverige ännu har en könstillhörighetslag som medför tvångsskilsmässor och tvångssteriliseringar för transsexuella som juridiskt vill byta kön.

Fyra riksdagspartier och sju ungdomsförbund för.

Miljöpartiet, Folkpartiet, Centerpartiet och Vänsterpartiet är redan för reformen precis som Ssu, Grön ungdom, Luf, Cuf, Ung vänster och Kdu. Muf är egentligen emot att "grupper" ska vara omnämnda i lagar mot diskriminering men så länge vi har det systemet vill de att även "könsidentitet" ska vara med.

Vill du kontakta politiker från Socialdemokraterna, Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna för att få partierna att bli för reformen kan du ringa eller maila ledamöter i konstitutionsutskottet som i riksdagen är ansvarigt för den här typen av reformer.
Förhoppningsvis kan Stefan Löfven och övriga i s 2012 bli för att i regeringsformen förbjuda diskriminering p.g.a. könsidentitet.

Moderaterna är för alla HBT-reformer förutom fyra som de tvekar om. Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna är HBT-negativa partier som är emot flera viktiga HBT-reformer och tvekar om andra. Kd och sd vill också försämra redan införda lagar för samkönade par när det gäller adoptioner och inseminationer.

4 kommentarer:

 1. Tack Bengt, jag har önskat mig en artikel som belyser Löfvens syn på HBT-frågor.

  SvaraRadera
 2. Hej Lova!

  Kul du gillade artikeln. Jag är försiktigt positiv till Löfven när det gäller HBT men visst finns risken att han blir tyst i debatten om bl.a. tvångssteriliseringar. Här gäller det att HBT-engagerade inom s är tydliga med vad de förväntar sig av honom.

  Bengt

  SvaraRadera
 3. Det ska bli riktigt kul att höra Stefan Löfven försöka förklara för metallarna att även karlar nu måste få föda barn. I övrigt instämmer jag i lovorden kring det han hittills sagt på hbt-området - hoppas bara att han inte komprometterar all vettig hbt- och jämställdhetspolitik genom att ge efter för ren queerpolitik. Om hbt-vänlig är liktydilgt med queertroende och enda alternativet är homofobi är ju även den liberala feministikonen Ebba Witt-Brattström homofob. Du sköna nya värld.

  SvaraRadera
 4. Andreas

  Jag värnar yttrandefriheten och publicerar därför din kommentar här. Folkpartiet var också generösa nog att låta dig sprida dina transfoba kommentarer på deras landsmöte (kongress) i höstas. Dessbättre var det flera andra som tydligt argumenterade emot dig Andreas.

  Ebba Witt-Brattström har vad jag vet aldrig framfört någon homofobt. Däremot hävdade han att Tiina Rosenberg kallat kvinnor som har sex med män för "könsförrädare". Något som Rosenberg förnekat efteråt. Men jag håller helt med Witt-Brattström. Om det är några som kallat folk som har sex med motsatt kön för "könsförrädare" är de vettlösa och är inte representativa för HBT-rörelsen.

  Du Andreas gömmer dig lömskt bakom metallare som några homofobar typer som likt dig inte gillar queer. Jag känner igen den där debatten från Sverigedemokraterna. Att Socialdemokraterna genom att vara för en (i jämförelse med andra EU-länder) generös invandringspolitik inte följer vad "vanliga arbetare" tycker. Men för det första är det även bland LO-folk människor som är toleranta. Och - här och häpna Andreas - även bland metallare finns det människor som är transpersoner, och bögar och lesbiska.

  Men framförallt handlar det om att politiker inte bara ska följa opinionen utan även leda den. Själv tycker jag det hade varit synnerligen positivt om något parti eller någon känd politiker 1922 hade protesterat emot inrättandet av det rasbiologiska institutet. Folk från Vänsterpartiet sprider idag myter om att kommunisterna var emot inrättandet av det rasbiologiskt institutet. Det är inte sant. Riksdagen röstade enhälligt (även kommunisterna) för inrättande av institutet. Däremot var det ingen från kommunisterna som var drivande för det (vilket är en förmildrande omständighet eftersom partiet i övrigt var för en kommunistdiktatur som var långt värre än rasistinstitut).

  Om det varit någon 1922 som protesterat emot det rasbiologiska institutet hade det säkert var någotn "Andreas Holmberg" eller annan låtsasliberal som argumenterat för att metallare faktiskt inte gillar att "judar ska beblandas med den svenska folkstammen". Idag är däremot alla riksdagspartier, förutom kd och sd, för att tvångssteriliseringar är fel. Och de får stöd av människorättsaktivister från Sverige och andra länder. I den situationen är det en ensam förvirrad fp-politiker som tror tvångssteriliseringar är liberal politik. Det skämmer givetvis inte ut liberalismen eftersom vederbörande transfob aldrig varit liberal. Däremot skämmer det ut fp. Men det är det partiets problem.

  Bengt

  SvaraRadera