torsdag 5 januari 2012

Belgiens nya regering vill ompröva tvångssteriliseringar.


Belgien fick en ny regering för ca en månad sedan. Och Elio di Rupo (bilden) blev den andre öppet homosexuelle statsministern i något land i världen. Först var Jóhanna Sigurðardóttir på Island. Båda är för övrigt socialdemokrater.

Den nya regeringen i Belgien består av de flamländska partierna socialdemokratiska SPA, liberala VLD, kristdemokratiska CD&V och vallonska partierna socialdemokratiska PS, liberala MR and kristdemokratiska CDH. Elio di Rupo tillhör PS. Det som är intressant är de lämnade en regeringsförklaring som tar upp flera HBT-rättigheter. Bl.a. att jobba emot diskriminering och våld mot HBT-personer, att prioritera att bekämpa spridning av hiv och att göra Belgien till "ett föregångsland när det gäller juridiska rättigheter för homosexuella, bisexuella och transpersoner".

Regeringen vill "utvärdera" och "anpassa" landets könstillhörighetslag.

Den nya regeringen lovar också att avskaffa "olikheter när det gäller vårdnadsregler för samkönade par". Redan idag kan homopar ingå äktenskap och reglerna när gäller adoptioner och inseminationer är i princip likställda. Förutom när det gäller en del lagar för lesbiska kvinnor som blivit inseminerade. HBT-föreningen Cavaria lovar på sin hemsida att de ska jobba för att föräldraskapsreglerna ska bli könsneutrala. Ett krav som även RFSL driver i Sverige men som ännu inte blivit genomfört trots ett utredningsförslag från 2007. Orsaken är att kd blockerar förändringen i den borgerliga regeringen.

Regeringen i Belgien vill också "utvärdera" landets lag för juridiska könsbyten i syfte att den ska "anpassas till internationella regler". Det kan betyda ett avskaffande av sterilitetskravet som finns där idag precis som i Sverige. Tidningen Riksdag & Departement hade i en artikel i december förra året för övrigt en karta över vilka länder i Europa som har krav på sterilitet för att få byta kön juridiskt och vilka som inte har det. Som jag tidigare avslöjat ska även Danmark ompröva sin könstillhörighetslag efter att de fick sin nya mitten-vänsterregering i höstas.

Främlingsfientligt parti är för att avskaffa könsneutrala äktenskapslagen.

Största partiet i Belgien efter senaste valet 2010 (landet har sedan länge varit utan någon riktig regering) är högerpopulistiska N-VA. Det som är annorlunda i Belgien jämfört med de flesta andra länder är att de båda kristdemokratiska partierna men även det största nationalistiska partiet, N-VA, är tydligt HBT-vänliga. Det näst största oppositionspartiet, främlingsfientliga Vlaams Belang, är däremot HBT-negativt och vill avskaffa den könsneutrala äktenskapslagen och adoptionsmöjligheten för samkönade par och istället införa en partnerskapslag för homopar.

Några andra nyheter.

Författningsdomstolen i Tyskland förklarar diskriminerande skatteregler för att vara oförenliga med konstitutionen.

HBT-rörelsen i Tyskland har vunnit ännu en juridisk seger avslöjar tidningen Süddeutche. Författningsdomstolen har avgjort att det inte är förenligt med landets konstitution att samkönade par som ingått partnerskap har sämre villkor när det gäller inkomstskatten än olikkönade par som ingått äktenskap. Den borgerliga regeringen hade ett likställande av skattereglerna i sin regeringsförklaring men sedan har inget hänt eftersom kristdemokratiska CDU-CSU hänvisat till att saken först ska avgöras i författningsdomstolen. Nu kan de i alla inte ha den ursäkten utan förhoppningsvis kan det andra regeringspartiet, liberala FDP, fixa så att förslaget blir genomfört. Om det blir så kvarstår "bara" två tydliga juridiska skillnader mellan äktenskaps- och partnerskapslagarna, reglerna för adoptioner (homopar har bara rätt till närståendeadoptioner) och inseminationer.

Budapest borgmästare tar avstånd "från den homosexuella livsstilen".

Tyska HBT-siten Queer avslöjar att Berlins öppet homosexuelle borgmästare, socialdemokraten Klaus Wowereit, skickat ett brev till sin kollega i Budapest, István Tarlós från högerpartiet Fidesz (som har egen majoritet i Ungerns parlament). Wowereit föreslår i brevet att Budapest bör stödja Eurogames som äger rum i staden juni 2012 och där 4 000 deltagare väntas. István Tarlós erkänner att "dessa människor" finns och har rättigheter men att han som borgmästare och privatperson tar avstånd från både "en sådan livsstil" och evenemanget Eurogames. Låter som typiskt homofobt "de har tyvärr rättigheter". 2011 arrangerades Eurogames i Rotterdam i Nederländerna och fick officiellt stöd av stadens borgmästare, socialdemokraten Ahmed Aboutaleb.

Förbud i Ungerns konstitution mot homoäktenskap.

Sedan 1 januari i år har för övrigt Ungern ett förbud i sin konstitution mot samkönade äktenskap. Från brittiska Pinknews.
Hungary’s new constitution, which bans gay marriage and does not explicitly protect gay people from discrimination, has come into force amid public unrest.

The constitution was enacted 262-44 in April of last year, with 80 members of parliament boycotting the drafting and voting process, and took effect on 1 January 2012....

Hungary decriminalised gay sexual acts in 1961 and allows gay couples to register their partnerships but does not allow them to adopt. Since 2002 it has had an equal age of consent and gay people may serve in the military.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar