onsdag 4 januari 2012

Norska kristdemokrater kallar försämring för lesbiska för "jämställdhet".


Kristelig folkeparti (krf, som är kd:s motsvarighet i Norge) försöker på fullt allvar, att få det till att det är en "jämställdhetsreform" att försvåra möjligheten för lesbiska kvinnor att bli inseminerade. Föräldraskapsreglerna för olikkönade par med gemensamma barn bör vara så könsneutrala som möjligt när det gäller pappor och mammor. Även i Sverige gynnar ännu en del av lagarna för ogifta par mammorna före papporna. Men den debatten har ju inget som helst med säddonationsmöjligheten att göra.

Krf vill förbjuda spermadonationer på kliniker.

Krf har i många år i praktiken accepterat att några få procent av heterokvinnor som blir inseminerade får sperma från annan man än kvinnans partner. Så fick då lesbiska kvinnor 2010 också möjlighet att bli inseminerade vid kliniker. Och nu vill partiet alltså plötsligt avskaffa båda sakerna. Från norska gaytidningen Blikk.
Onsdag legger KrF fram et lovforslag som blant annet innebærer å stenge de norske sædbankene.... Det er viktig at forslaget vårt ikke skiller mellom homofile og heterofile par, sier KrFs familiepolitiske talsmann Øyvind Håbrekke til VG. Men han innrømmer at dette vil ramme i underkant av tre prosent av barnløse heterofile par, men også alle lesbiske par som ønsker barn.
– Hvem som har rett på assistert befruktning, er et spørsmål om lovregulering, men hvem som helst kan jo fortsatt få barn med hvem som helst, sier Håbrekke som sier det ligger likestillingspolitikk bak forslaget.
Flesta partierna negativa till förslaget.

Ett förslag som stoppar inseminationer för 2-3 % av kvinnor i olikkönade relationer men däremot alla kvinnor i samkönade förhållanden är alltså en "jämlikhetsreform". Absurt. Dessbättre är nästan alla andra partier i det norska parlamentet negativa.
Ifølge NTB mener Arbeiderpartiets Gunn Karin Gjul, som er leder i Stortingets familie- og kulturkomité, at KrF bruker argumentet om hensynet til barnet for å hindre lesbiske i å få barn. Hun kaller forslaget diskriminerende.
– Det viktigste i et moderne samfunn er at barn har gode omsorgspersoner som foreldre, ikke den biologiske tilknytningen, sier hun. Gjul mener en slik lovendring vil tvinge lesbiske til å reise ut av landet eller benytte et illegalt marked.
Tydlig kritik från HBT-föreningen LLH.

Krf får bara visst stöd av Senterpartiet som dock annars är ett homovänligt parti och nog avvisat förslaget om det bara handlat om förbud för lesbiska kvinnor. Men de har fallit för krf:s nya falska taktik. Bård Nylund, ordförande för LLH (norska motsvarigheten till RFSL) är, med rätta, tydlig i sin kritik.
LLH-lederen legger til at utspillet kommer etter at en lang rekke lhbt-rettigheter er på plass i samfunnet, og advarer KrF-representant Håbrekke mot splitt og hersk-metoder.

– Nå viser KrF sitt sanne ansikt. De er altså villig til å ta omkamp på saker som er avgjort. Jeg synes også KrFs Øyvind Håbrekke strekker strikken ganske langt når han snakker om ansvarlighet, som om alle som benytter seg av assistert befruktning fra tredjepart er uansvarlige. Han mener også at sæddonasjon er et redskap som brukes av enkelte grupper for å oppnå rettigheter og at barn i en slik situasjon kan ende opp som en vare. Det er en argumentasjon jeg mener Håbrekke skal være veldig forsiktig med å bruke. Familiepartiet KrF, som de liker å kalle seg, er et parti for enkelte familier, men slettes ikke alle.
Två partier vill avskaffa likställd adoptionslag.

Även om högerpopulistiska Fremskrittspartiet inte vill förbjuda säddonationer generellt på kliniker är partiet emot att skattepengar går till den typen av inseminationer för lesbiska kvinnor. Fremskrittspartiet och Kristelig folkparti vill också avskaffa den nya likställda adoptionslagen. Fremskrittspartiet vill avskaffa både Norges lagar mot diskriminering (generellt) och motsvarigheten till DO (Diskrimineringsombudsmannen. Även om partiet var emot den könsneutrala äktenskapslagen vid dess införande har de dock accepterat reformen idag. Kristelig folkeparti var också negativa till homoäktenskap men en debatt har startat i partiet om det är lämpligt att (som de hade med i sitt valprogram 2009) vara för ett avskaffande av lagen.

Förslag från norska regeringen om barn som kommit till genom surrogatmödraskap.

Det är dock också positiva nyheter från Norge när det gäller att respektera att familjer är olika. I november lämnade den norska regeringen (socialdemokratiska Arbeijderpartiet, Senterpartiet och Socialistisk venstre) ett förslag om att skapa ett juridiskt regelverk för de barn i Norge som kommit till genom surrogatmödraskap i något annat land. Förslaget ska nu ut på remiss och man väntar ett brett stöd, möjligen med undantag för - igen - Kristelig folkeparti. Går förslaget igenom hamnar Norge före Sverige när det gäller juridiskt skydd för den gruppen av barn. Här finns det ingen sådan lag och den borgerliga regeringen planerar inte heller någon, även om Moderaterna, Folkpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet är positiva till att utreda ett förbättrat skydd för de barnen.

I Norge är det för övrigt Gaygalia, motsvarigheten till den svenska Gaygalan, på lördag.


Uppdatering 1.

Tragedi i tre akter?

I Kristdemokraterna är det sedan några månader ett drama om vem som ska väljas till ordförande vid deras extrariksting (extrakongress) 28 januari. Senaste akten tyder på att det börjar närma sig något man kan kalla.... experimentell teater. Henrik Erhenberg (stabschef på Socialdepartementet och för övrigt en av de kd-politiker som har främsta ansvaret för att förslaget till ny frihetlig "könsbyteslag" blivit blockerat från att bli genomfört) har i fejkat namn kritiserat flera andra kända kd-politiker.
Bland annat har han skrivit att riksdagsledamoten Annelie Enochson är ”beredd att gå över andra lik för att få fäste för sina idéer”. Samtidigt har båda suttit i styrelsen för Kristdemokraternas internationella center där Henrik Ehrenberg är ordförande
Anneli Enochson är en obehaglig HBT-fientlig kd-politiker. Men trots det är Ehrenbergs beteende oacceptabelt. Hade han anonymt skrivit något satiriskt hade det varit en sak, men här syftet varit att blanda sig i en intern konflikt i ett parti, då måste man vara så rakryggad att man har sitt riktiga namn med när man debatterar.

Göran Hägglund har hela tiden varit favorit till att bli partiordförande även efter 28 januari. När en opinionsmätning kom för några veckor sedan som visade att stödet ökat både bland svenska folket och bland kd-sympatisörer betraktade jag det som att Odell var chanslös. Ännu är Hägglund favorit att vinna men skulle det komma fram fler sådana här saker kan det bli jämnt och Mats Odell, som är något mer HBT-negativ och konservativ än Hägglund, kan bli ny kd-ordförande.

Vill för övrigt tipsa om en retoriskt skicklig kulturartikel i Dagens Nyheter. Bengt Ohlsson kritiserar där den inskränkta attityd till annorlunda perspektiv som ofta finns inom kulturvänstern. Den här bloggen är inte partipolitisk, jag kritiserar vilt politiker till både höger och vänster, Ohlssons artikel ger en del vänsterfolk möjlighet till självkritik.


Uppdatering 2.

En rättelse.

I bloggposten skrev jag följande.

"I november lämnade den norska regeringen (socialdemokratiska Arbeijderpartiet, Centerpartiet och Socialistisk venstre) ett förslag om att skapa ett juridiskt regelverk för de barn i Norge som kommit till genom surrogatmödraskap i något annat land. Förslaget ska nu ut på remiss och man väntar ett brett stöd, möjligen med undantag för - igen - Kristelig folkeparti. Går förslaget igenom hamnar Norge före Sverige när det gäller juridiskt skydd för den gruppen av barn. Här finns det ingen sådan lag och den borgerliga regeringen planerar inte heller någon, även om Moderaterna, Folkpartiet, Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet är positiva till att utreda ett förbättrat skydd för de barnen."

2010 bytte Vänsterpartiet från att vara negativa till att tillåta surrogatmödraskap till att vilja utreda reformen. Därefter har v svängt igen och vill inte ändra nuvarande förbud.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar